Jedlo bolo jej nepriateľom. Jedla vatové tampóny. Keď problémy priznala, stala sa vyvrheľom

Gabriela Soukalová.
Gabriela Soukalová. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|2. feb 2024 o 14:00

Do kín príde dokument o biatlonistke Gabriele Soukalovej.

BRATISLAVA. Navonok pôsobil jej životný príbeh dokonale. Raketovo sa dostala do úzkej svetovej špičky, vybojovala veľké úspechy, stala sa dvojnásobnou majsterkou sveta, olympijskou medailistkou a v roku 2016 aj celkovou víťazkou Svetového pohára. 

V Čechách bola mimoriadne obľúbená, vždy usmiata a bola pri vzostupe českého biatlonu. Práve ona bola do veľkej miery osobnosťou, ktorá pritiahla českých fanúšikov k biatlonu. Víťazstvami aj svojou bezprostrednosťou. 

Fanúšikovia očakávali, že na olympijských hrách v Pjongčangu 2018 vybojuje Gabriela Soukalová zlato, lenže prišiel šok.

Do sezóny už nenastúpila, neskôr oznámila, že desať rokov trpela bulímiou, skrachovalo jej manželstvo s bedmintonistom Petrom Koukalom. 

K biatlonu sa už nikdy nevrátila, čo je dodnes pre mnohých ľudí nepochopiteľné. Kariéru ukončila v podstate nečakane.

Jedla vatové tampóny s vodou

Po šiestich rokoch prichádza do kín dokumentárny film Pravda sa stále oplatí. Mapuje vzostup, úspechy aj pád Soukalovej. V období, keď bola na vrchole slávy riešila vážne zdravotné problémy aj búrlivý vzťah s Koukalom. 

Soukalová v dokumente vysvetlí niektoré okolnosti z jej kariéry, osobného života aj problémov, ktoré ju v minulosti trápili.

Veľkým šokom bolo, keď v roku 2018 po prvý raz prehovorila o bulímii, ktorou trpela približne desať rokov. O poruche príjmu potravy hovorila s veľkou otvorenosťou. 

Spúšťačom problémov vraj bol juniorský tréner, ktorý ju kritizoval za nadváhu a vyvrcholilo to tým, že jej jedlo hodil do záchoda.

Postupne sa u Soukalovej vyvinula bulímia, ktorá je o záchvatovom prejedaní a úmyselnom vyzvracaní potravy.

Hmotnosť si vraj úzkostlivo kontrolovala. Vážila sa aj desaťkrát denne, zvykla jesť vatové tampóny napustené vodou. Stravu, o ktorej mala pocit, že je navyše vyzvracala.

Bublina praskla pred olympiádou 2018

Bulímia ju však ovplyvnila po všetkých stránkach. Niekedy bola bez energie a nedokázala ani trénovať. Mala veľké výkyvy nálad. Z radosti v priebehu minúty prepadla do beznádeje a úzkosti. 

Neskôr prišli menšie zranenia. Jej telo trpelo.

„Dlho som sa snažila byť skvelá. A ono sa to nafukuje ako v bubline. Jedného dňa to potom praskne. Moje telo mi dlho hovorilo, že toto nie je udržateľná cesta. Mala som dlhšie obdobie menšie zranenia,“ opisovala v podcaste (ne)ZÁVISLÁ svoje problémy. 

Na jeseň v roku 2017 pred kľúčovou sezónou prišli silné bolesti v lýtkach. Soukalová nedokázala trénovať bez bolesti.

Tréning sa zmenil na utrpenie. Absolvovala všetky vyšetrenia, no nik nedokázal pôvod bolestí zistiť.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Jedlo bolo jej nepriateľom. Jedla vatové tampóny. Keď problémy priznala, stala sa vyvrheľom