Biatlonistom na strelnici fučí a teplota klesá k bodu, kedy sa rušia súťaže

Olympijská strelnica v Čchang Ťia-kchou je veľmi veterná.
Olympijská strelnica v Čchang Ťia-kchou je veľmi veterná. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|31. jan 2022 o 16:04

V biatlonovom areáli na ZOH je len umelý sneh.

PEKING, BRATISLAVA. Keď Čína získala usporiadanie olympijských hier, pustila sa do budovania infraštruktúry pre desiatky tisíc fanúšikov, novinárov, funkcionárov a športovcov. Organizátori všetko postavili, lenže pre svetovú pandémiu ostane väčšina infraštruktúry nevyužitá. 

Do Pekingu v týchto dňoch prilietajú účastníci hier. Ich prvý dojem po príchode na športoviská je často, že všetko je prázdne. Hotely, parkoviská, cesty.

Zatiaľ nepricestovali ani všetci športovci, realizačné tímy či novinári. Je možné, že pocit, akoby tu nebolo všetko v poriadku, pominie alebo nebude taký zjavný ako pred otvorením hier.  

Večer je aj mínus 18 stupňov

V biatlonovom areáli v Čchang Ťia-kchou je mrazivo. Aj cez deň je teplota okolo mínus 6 až mínus 8 stupňov. Napriek tomu je na okruhu minimum snehu. Stačí prejsť pár krokov a stojíte na zmrznutej zemi.

Parkoviská a cesty v okolí športovísk sú prázdne.
Parkoviská a cesty v okolí športovísk sú prázdne. (Autor: TASR/AP)

Zábery idylickej zimy s množstvom snehu minimálne z biatlonového areálu v televízii nebudú.

Stredisko je pritom v nadmorskej výške 1670 metrov. To je takmer identické s talianskou Anterselvou. Pohľad na okolité zalesnené kopce bez snehu je zvláštny a na prvý pohľad nepripomína zimné stredisko. Aj sneh, ktorý je na športoviskách, je umelý, nie prírodný. 

„Je tu skutočne riadna zima,“ vravel pre stránku Ukrajinského biatlonového zväzu Dmitro Pidručnyj.

„Keď sme prišli, slnko ešte svietilo a ešte sme sa cítili komfortne, hoci bolo mínus 8 stupňov. Mráz som až tak nevnímal. Lenže hneď ako slnko zapadlo, veľmi sa ochladilo a cítil som to po celom tele. Behom chvíľky bolo mínu 18. Vzhľadom na to, že súťaže sa majú konať večer, dúfam, že si na to trochu zvyknem,“ hovorí Pidručnyj. 

V pondelok sa na tréningu od zimy triasli Nórky Tirill Eckhoffová a Marte Olsbuová-Röiselandová. Teplomer ukazoval mínus 19, lenže pocit chladu umocňoval vietor až na mínus 29.

"Pripravovali sme sa na najhoršie a je tu skutočne veľká zima. Ale nie je to až také zlé, ako sme sa obávali," vravela pre nórsku televíziu NRK Röiselandová. Aby nedýchali ľadový vzuch používali počas tréningu ohrievače vzduchu, cez ktoré dýchali.

Slovenskí biatlonisti ich zvyknú volať 'horalky'.

Nórsky tím sa na mrazivé teploty zameral od začiatku sezóny. Biatlonisti majú špeciálne vyhrievané rukavice a ruky im nemrznú ani pri mínus 19 stupňoch.

Švédskym biatlonistom tréneri ani neodporučili v týchto chladnýcc podmienkach trénovať na trati a radšej im pripravili alternatívny program v olympijskej dedine.

Lenže predpoveď na najbližšie dni hlási podobné mrazy, aké boli v posledných dňoch. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa malo otepliť.

Fúka v poryvoch

Podobná arktická zima bola aj počas predchádzajúcej olympiády v Pjongčangu, kde sa pocitová teplota pohybovala aj okolo mínus 20 stupňov. Všetky súťaže sa uskutočnili podľa programu. 

Súťaž sa musí presunúť alebo zrušiť pokiaľ klesne teplota pod mínus 20 stupňov Celzia. 

Aj v Čchang Ťia-kchou umocňuje pocit chladu vietor, ktorý tu zvykne duť. 

„Vietor prichádza často v poryvoch. Nemení smer, ale silu,“ vraví pre Match TV ruský tréner Nikolaj Zagurskij. „Počas tréningu začalo strieľať päť dievčat a všetky minuli piaty výstrel úplne rovnako, pretože v tom momente prestalo fúkať,“ opisuje. 

Podľa Zagurského sa treba pripraviť na to, že na strelnici fúka vietor skoro neustále. Aj preto ruskí biatlonisti využívajú tréningy na maximum. 

"Najmä pri streľbe v stoji je vietor riadne cítiť, ale stále sa dalo pri strieľať. Zopár dní budem potrebovať na to, aby som vedela zohľadniť vietor pri streľbe," hovorila Röiselandová.

Biatlonistov čakajú kopce

Biatlonový okruh poznali olympionici len z príručiek. Jeho profil videli len na obrazovke. Nik s výnimkou Číňanov sa v olympijskom areáli nepripravoval. 

„Trať je špecifická a vôbec nie je ľahká,“ vraví Pidručnyj. Na okruhu je viacero tiahlych stúpaní, zjazdy sú krátke alebo sú v nich zákruty a tak biatlonista nemôže využiť rýchlosť naplno. 

„Hneď po štarte idete do kopca a na okruhu nie je jedno miesto, kde by ste si oddýchli. Trasa by mala pasovať športovcom, ktorí majú dlhší sklz a sú postavou vyšší,“ myslí si Pidručnyj. 

Ukrajinec sa pripravuje pod vedením slovenského trénera Juraja Sanitru. Ten mal, bohužiaľ, po prílete do Pekingu pozitívny test na covid a musel ísť do karantény.

Majster sveta spred troch rokov doplnil, že najmä v stúpaniach je cítiť, že sneh nie je prírodný, ale umelý. V kopcoch sa mu lyže prakticky nekĺzali, pretože podklad bol premrznutý a príliš tvrdý.  

Ruský tréner prirovnal trať k tej vo francúzskom stredisku Le Grand Bornand. V tejto sezóne sa tam darilo najmä Ivone Fialkovej, ktorá skončila v stíhacích pretekoch na 16. priečke. 

Snehové podmienky však nie sú všade také tragické ako na biatlonovom okruhu. V areáli akrobatického lyžovania včera snežilo.

Biatlonové súťaže potrvajú od 5. do 19. februára.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Biatlon»Biatlonistom na strelnici fučí a teplota klesá k bodu, kedy sa rušia súťaže