Krüger získal na MS druhé zlato, Nóri obsadili prvé štyri miesta

Nórsky bežec na lyžiach Simen Hegstad Krüger sa teší po zisku zlata v pretekoch na 15 km voľným spôsobom na MS v severskom lyžovaní 2023.
Nórsky bežec na lyžiach Simen Hegstad Krüger sa teší po zisku zlata v pretekoch na 15 km voľným spôsobom na MS v severskom lyžovaní 2023. (Autor: TASR/AP)
TASR|1. mar 2023 o 15:05

Jediný Slovák na štarte Renda stratil takmer šesť minút.

MS v severskom lyžovaní 2023

Muži - beh na lyžiach, 15 km voľne:

1.

Simen Hegstad Krüger

Nórsko

32:17,4 min

2.

Harald Östberg Amundsen

Nórsko

+ 5,3 s

3.

Hans Christer Holund

Nórsko

+ 24,6 s

4.

Johannes Hösflot Kläbo

Nórsko

+ 25,5 s

76.

Andrej Renda

Slovensko

+ 5:56,4 min

PLANICA. Nórsky bežec na lyžiach Simen Hegstad Krüger získal zlatú medailu v pretekoch na 15 km voľným spôsobom na majstrovstvách sveta v Planici.

V stredu triumfoval časom 32:17,4 minúty pred krajanom Haraldom Östbergom Amundsenom, ktorý stratil 5,3 sekundy.

Dominanciu Nórov podčiarkol Hans Christer Holund, obhajca triumfu spred dvoch rokov z Oberstdorfu stratil 24,6 s a obsadil bronzovú priečku. Jediný slovenský reprezentant Andrej Renda skončil na 76. mieste s mankom 5:56,4 minúty.

Krüger získal už druhé zlato

Pre dvadsaťdeväťročného Krügera je to už druhé zlato z prebiehajúcich MS, vo svojom prvom štarte triumfoval v skiatlone.

Na predchádzajúcom šampionáte v Oberstdorfe 2021 bral v oboch disciplínach striebro a pridal bronz na 50 km klasicky. Ten bude obhajovať či chcieť vylepšiť na záver podujatia v nedeľu.

VIDEO: Zostrih pretekov mužov na 15 km voľným spôsobom

Organizátori pripravili pre pretekárov technický okruh s množstvom zákrut a celkovým prevýšením 590 metrov. Na štarte bolo dokopy 97 bežcov a medzi nimi aj jeden Slovák.

Andrej Renda mal pri svojom debute v tejto disciplíne na šampionáte štartové číslo 84. Krüger patril od úvodu k veľkým favoritom a od tretieho medzičasu na 4,1 km bol už na všetkých ďalších najrýchlejší.

Na záverečný 2,3 km dlhý úsek si nechali viac síl jeho krajania Holund i Johannes Hösflot Kläbo, no celkové manko už nestiahli a skončili za ním.

Krügerov čas 32:17,4 atakoval iba Amundsen, no v záverečnom stúpaní mierne stratil a do cieľa prišiel s tesným mankom.

Dvadsaťštyriročný Nór si pripísal druhý cenný kov z MS, pred dvoma rokmi skončil v rovnakej disciplíne tretí za Holundom a Krügerom.

VIDEO: Simen Hegstad Krüger reaguje po zisku zlatej medaily

Krüger: Bol to naozaj veľký boj

"Je to neskutočné. Bol to naozaj veľký boj, začal som ako prvý z nasadených a chcel som ísť dobrým tempom od štartu. Možno som to trochu prepálil, takže na konci to bol veľký boj.

Potom to boli veľmi nervózne chvíle čakania v cieli, lebo Amundsen mal dobrý finiš. Je skvelý pocit byť znovu majster sveta a navyše s Haraldom a Hansom na stupňoch víťazov," povedal Krüger v rozhovore pre Eurosport.

Do prvej šestky sa okrem piatich Nórov, medailistov, Kläba a Sjura Rötheho dostal iba Švéd William Poromaa, ktorý skončil s mankom 48,9 s na piatom mieste.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Beh na lyžiach»Krüger získal na MS druhé zlato, Nóri obsadili prvé štyri miesta