Číňan Anderson, Grék Walkup či Slovák Jones. Cudzinci pod košmi vyvolali polemiku

Naturalizovaný slovenský basketbalový reprezentant Andre Jones.
Naturalizovaný slovenský basketbalový reprezentant Andre Jones. (Autor: Michal Svítok/TASR)
Martin Kozinka|28. aug 2023 o 18:15

Na MS basketbalistov hrá niekoľko hráčov za krajinu, v ktorej sa nenarodili.

BRATISLAVA. V posledných rokoch je to trend. Pravidlá Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) prešli v nedávnej minulosti viacerými reformami. 

Jedna z nich umožňuje hráčom obliecť si reprezentačný dres inej krajiny, než z akej pochádzajú. FIBA tak odobrila využívanie takzvaných naturalizovaných hráčov a hráčok. A veľa krajín sa tejto šance ochotne chopilo.

V niektorých prípadoch to pomôže tímu, aj hráčovi, ktorý dostane oveľa väčší priestor na medzinárodnej scéne - v drese krajiny, ktorá mu udelí pas.

Reprezentácia, ktorá si takéhoto hráča vyberie, zasa môže zaplátať dieru na pozícii, kde nemá takú kvalitu alebo konkurenciu. V tíme môže pôsobiť ľubovoľný počet naturalizovaných hráčov, ale platí, že v zostave na zápas môže figurovať iba jeden.

Španieli nahnevali súperov i svojich

Niektoré prípady angažovania cudzincov vyvolali vášnivú polemiku. Do tejto kategórie patrí aj minuloročný prípad Lorenza Browna, ktorý bol kľúčovým hráčom Španielska na ceste za zlatom na majstrovstvách Európy. Na svetovom šampionáte však tento rok nehrá.

Lorenzo Brown v drese Španielska.
Lorenzo Brown v drese Španielska. (Autor: FIBA)

Prezident Španielskej basketbalovej federácie Jorge Garbajosa čelil vážnej kritike za to, že angažoval vtedy už 32-ročného Browna ako naturalizovaného hráča.

„Bola to správna vec,” obhajoval sa po triumfe na EuroBasket 2022. Príchodu Browna predchádzali zranenia dvoch dôležitých rozohrávačov Rickyho Rubia a Sergia Llulla.

„Každý má vlastný názor a ja ich všetky rešpektujem. Ale po zranení Rubia mi to poradili odborníci, tréneri a športoví riaditelia. Po tom, čo skončil Sergio Rodriguez a zranil sa aj Llull, to bolo správne rozhodnutie,“ argumentoval Garbajosa.

S prezidentom sa rozprával aj kapitán španielskeho mužstva Rudy Fernandez, ktorý reagoval negatívne: „Ako kapitán mužstva som prezidentovi asociácie povedal svoj názor. Nepozdáva sa mi to.”

Neovláda jazyk, v krajine bol zopárkrát

Španieli majú silnú hráčsku základňu v európskych súťažiach. Je však pravda, že bez Browna by sa pred rokom majstrami Európy nestali.

„Čelil som množstvu kritiky pre ktoviečo. Ale mám pocit, že za to mohla jazyková bariéra,” priznal Brown po finálovom zápase na EuroBasket.

Brown neovláda španielsky jazyk. Nikdy nežil v Španielsku, nemá žiadnych predkov z tejto krajiny, nikdy nehral v Lige Endesa a predtým, ako získal španielsky pas, pricestoval do tejto krajiny iba v rámci Euroligy ako hráč Fenerbahce, CZ Belehrad či Kazane.

„Nezáleží na tom, akej ste farby alebo odkiaľ ste, všetci sme bratia a ľudia. Zisk zlatej medaily hovorí sama za seba,” hájil sa Brown.

Španieli ukázali, aké jednoduché je naturalizovať kľúčového hráča len dva mesiace pred turnajom.

Z Američana je Číňan

Nemci sa nedávno snažili naturalizovať Austina Reavesa, ktorý v poslednej sezóne žiaril za Los Angeles Lakers. V súčasnosti majú naturalizovaného Nicka Weilera-Babba. V minulosti dokonca naturalizovali aj Slováka Antona Gavela.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Číňan Anderson, Grék Walkup či Slovák Jones. Cudzinci pod košmi vyvolali polemiku