V NBA odohral stovky zápasov, sťahuje sa do Ruska. Vraj chce hrať na najvyššej úrovni

Will Barton smeruje do CSKA Moskva.
Will Barton smeruje do CSKA Moskva. (Autor: Instagram - cskabasket)
Martin Kozinka|29. jan 2024 o 12:00

Pravdepodobne mu zabudli povedať, že ruské kluby majú zákaz hrať v Eurolige.

BRATISLAVA. Bývalý hráč NBA Will Barton si po prvýkrát v kariére zahrá mimo Severnej Ameriky. Jeho novým pôsobiskom bude CSKA Moskva. S ruským klubom podpísal zmluvu do konca sezóny.

„Will Barton dokazuje, že v športe neexistujú zábrany,” napísal o jeho kariérnom kroku basketbalový portál Eurohoops.

Vďaka vysokému počtu odohratých zápasov v NBA je Barton od roku 2022 azda najväčším basketbalovým menom v Rusku.

Tridsaťtriročný Američan odohral v najprestížnejšej basketbalovej lige sveta dohromady 679 zápasov. V roku 2012 si ho v druhom kole draftu vybral tím Portland Trail Blazers.

Najväčšiu časť kariéry odohral v Denveri, kde pôsobil medzi rokmi 2014 a 2022, kde odohral viac ako štyri stovky zápasov s Nikolom Jokičom.

Predošlá sezóna bola jeho poslednou v NBA, keď si vyskúšal pôsobenia vo Washingtone, ktorý sa s ním rozlúčil vo februáru, no o pár dní neskôr ho podpísalo Toronto.

V spomínanej sezóne priemeroval 6,8 bodu, 2,4 doskoku a 2 asistencie na zápas. Počas celej kariéry ale priemeroval 11,2 bodu, 4,1 doskoku a 2,7 asistencie na duel.

Počas jedenástich sezón v NBA si zarobil dohromady viac ako 81 miliónov dolárov.

„V prvom rade som vďačný za príležitosť hrať za tento tím,” citoval slová Bartona klub v oficiálnom vyhlásení.

„O klube a fanúšikoch som počul len dobré veci. Som veľmi rád, že mám možnosť stretnúť svojich spoluhráčov, trénerov, fanúšikov, organizáciu a úžasných ľudí z Moskvy. Som ochotný investovať čas a úsilie, aby som súťažil a vyhrával na tej najvyššej úrovni. Nemôžem sa dočkať, kedy prídem a začnem pracovať,” znelo vo vyhlásení.

V skutočnosti mu ale možno ešte nepovedali, že Moskva už v Eurolige nehrá. Čakajú ho zápasy len vo VTB lige, ako sa nazýva najvyššia ruská súťaž, keďže spomínaná Euroliga a FIBA sa po ruskej invázii na Ukrajine rozhodli zakázať tímom z Ruska hrať v ich súťažiach.

„Will je známy hráč vo svete s veľkými skúsenosťami z NBA. Bude sa ale musieť pripraviť na európsky štýl basketbalu, na čo bude mať samozrejme čas,” dodal tréner tímu Emil Rajkovič.

CSKA je v ligovej tabuľke na prvom mieste, pričom má už istotu prvého miesta po základnej časti. V klube bude piatym Američanom, no jednoznačne najzvučnejším menom.

V Rusku pôsobí od minulého leta aj naturalizovaný slovenský basketbalista Kyle Kuric, ktorý podpísal dvojročnú zmluvu s klubom Zenit St. Petersburg.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»V NBA odohral stovky zápasov, sťahuje sa do Ruska. Vraj chce hrať na najvyššej úrovni