Olympijská premiéra basketbalistov poriadne vytrápila. Hrali vonku, finále pripomínalo vodné pólo

Basketbalový turnaj pod holým nebom na OH 1936 v Berlíne.
Basketbalový turnaj pod holým nebom na OH 1936 v Berlíne. (Autor: Twitter FIBA)
Sportnet|19. okt 2023 o 10:00

Pred 90 rokmi posunuli basketbal na olympiádu, na turnaji hralo aj Československo.

BRATISLAVA. Presne pred 90 rokmi, 19. októbra 1933, odhlasoval Olympijský výbor zavedenie basketbalu do olympijského programu na hrách v Berlíne v roku 1936.

Na olympijskom turnaji štartovalo 21 tímov a zo zlata sa tešili Američania, ktorí vo finále zdolali Kanadu 19:8. Bronz si vybojovalo Mexiko po triumfe nad Poľskom 26:12.

Turnaj v roku 1936 využili na experimentovanie s basketbalom pod holým nebom.

VIDEO: Basketbal na OH 1936 v Berlíne

Zápasy sa hrali na trávnatých a špinavých tenisových kurtoch, čo však spôsobovalo problémy pri nepriaznivom počasí, ktoré poznačilo najmä finálové stretnutie.

Finále sa hralo za prudkého dažďa, ktorý zmenil kurt na močiar, takže nebolo možné driblovať a padalo málo bodov. Najlepším strelcom bol Joe Fortenberry z tímu USA a stačilo mu na to iba 7 bodov.

Navyše takmer všetci z takmer tisícky prítomných divákov museli počas celého finále stáť v daždi, keďže tam neboli žiadne vyhradené miesta pre divákov.

Na olympiáde štartoval aj československý tím, ktorý už v prvom kole vyraďovacej fázy, kde hralo 12 mužstiev, podľahol Uruguaju 19:28.

Basketbalový turnaj pod holým nebom na OH 1936 v Berlíne.
Basketbalový turnaj pod holým nebom na OH 1936 v Berlíne. (Autor: Twitter FIBA)

Pred vyraďovacou fázou sa ešte hrali dve kolá. Československí reprezentanti mali v prvej časti voľný žreb, keďže sa Maďarsko odhlásilo.

V tej druhej najskôr podľahli Švajčiarsku 12:25, ale následne zdolali Nemecko 20:9 a vybojovali si postup do záverečnej fázy.

Nominácia Československa na OH 1936

Alois Dvořáček, Hubert Prokop, František Hájek, František Picek, Jiří Čtyřoký, Josef Klíma, Josef Moc, Karel Kuhn, Ladislav Prokop, Ladislav Trpkoš, Ludvík Dvořáček, Vítězslav Hloušek

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Olympijská premiéra basketbalistov poriadne vytrápila. Hrali vonku, finále pripomínalo vodné pólo