Volko letí do Glasgowa. Nie však na míting, v Hampden Parku mu zahrá Coldplay

Ján Volko.
Ján Volko. (Autor: JÁN LUKY)
Gabriel Bogdányi, atletický novinár|22. aug 2022 o 16:07 (aktualizované 22. aug 2022 o 20:05)

Neexistuje, aby Slovák uspel v šprinte. A – prišiel Ján Volko.

Agentúrny text sme nahradili autorským článkom

BRATISLAVA. Štvrtý najrýchlejší Európan na stovke Ján Volko sa po pondelkovom návrate z európskeho šampionátu v Mníchove doma dlho neohreje. Už v najbližších hodinách letí do Glasgowa. Nie však na atletický míting, ale na – koncert.

„Za výborné výsledky na majstrovstvách Európy som mu venovala vstupenky na jeho obľúbenú skupinu Coldplay,“ prezradila trénerka Naďa Bendová.

Najbližšie v Trnave

Najrýchlejší Slovák v histórii sa po náročnom období – pre zranenie zadného stehenného svalu hrozilo, že predčasne ukončí sezónu – opäť dostal do skvelej formy a v Mníchove predviedol päť výborných behov, tri na stovke a dva na dvojstovke. Potvrdil, že ani zďaleka nepatrí do starého železa a treba s ním počítať.

Ján Volko s trénerkou Naďou Bendovou na Olympijskom štadióne v Mníchove.
Ján Volko s trénerkou Naďou Bendovou na Olympijskom štadióne v Mníchove. (Autor: SAZ)

„Koncert má za odmenu, ako všetko v posledných týždňoch obdivuhodne zvládol. Verím, že to bude preňho dobrý relax,“ vravela s úsmevom Volkova trénerka, ktorá ho pripravuje spolu s Róbertom Kresťankom.

Britská rocková kapela Coldpaly zahrá (aj) Volkovi v stredu 24. augusta na glasgowskom štadióne Hampden Park.

„Coldplay je moja najobľúbenejšia hudobná skupina, počúvam ich veľmi často, ale na koncerte budem mať premiéru,“ skonštatoval Janko.

Šprintérsky rekordér sa z mníchovských ME vrátil v dobrej nálade. Na tlačovke priznal, že dátumy a termíny ďalších mítingov si veľmi nepamätá, takže s istotou vie povedať iba toľko, že najbližšie bude šprintovať 1. septembra vo štvrtom ligovom kole v Trnave.

„Potom síce mám v kalendári ešte zopár súťaží, ale takto narýchlo si nespomeniem, kedy a kde. Trénerka Naďka a môj tím sa však o všetko postarajú,“ dodal dobre naladený „bratislavský expres“.

Maskot neprišiel, chýbala stotina

Slovenský atletický zväz Volkovi po návrate z Mníchova splatil na pondelkovej tlačovke malý dlh. Prezident Peter Korčok mu venoval zarámovanú fotografiu maskota ME veveričiaka Gfreidiho.

„Viceprezident zväzu, pán Asványi, pred semifinále na 200 metrov vyhlásil, že ak sa Volko dostane opäť do finále ako na stovke, vybaví, aby za Janom došiel do hotela živý maskot šampionátu,“ vysvetľoval Peter Korčok. „Napokon, žiaľ, chýbala jediná stotinka, no nášmu vynikajúcemu šprintérovi sme chceli venovať čosi, čo by mu pripomínalo mníchovské majstrovstvá Európy.“

Úsmev na tvári a dobrá nálada nechýbala ani chodcom na 35 km Mirovi Úradníkovi a Mišovi Morvayovi. Šiesta a siedma priečka boli v ich prípade tiež nad plán. „Síce to bola moja najťažšia tridsaťpäťka v živote, ale teším sa, že mi forma po dlhej a náročnej sezóne vygradovala práve v Mníchove,“ podotkol Úradník, ktorý sa znenazdajky ocitol v úlohe lídra chodeckej reprezentácie. Sezónu začal 17. miestom na marcových MS tímov v Ománe, potom na júlových MS v Eugene skončil 21., pričom z Európanov bol siedmy a náročný polrok vyvrcholil na kontinentálnom šampionáte.

„Síce mám toho už dosť, ale chuť súťažiť mi nechýba. Chcem pomôcť Dukle v lige, no a podľa toho, ako sa mi bude dariť v rýchlostných tréningoch sa rozhodnem, či sa nepokúsim na jeseň o rýchlu desiatku alebo kvalitnú dvadsiatku,“ načrtol Miro svoje plány.

Michal Morvay sa už v zvyšnej časti sezóny nechystá súťažiť. „Vlani som podstúpil dve operácie kolena, ktoré sa v tomto roku znova ozvalo. Potrebujem sa dať do poriadku, aby som sa potom mohol naplno skoncentrovať na budúci rok s vrcholom na MS v Budapešti,“ objasňoval zverenec Mateja Spišiaka. „Ak by sa aj o rok zopakovalo to, čo teraz, bolo by to super. V príprave na ME mi všetko do bodky vyšlo a takisto mi všetko vyšlo aj v Mníchove.“

Ján Volko s obrázkom mníchovského maskota Gfreidi, vľavo Michal Morvay, vpravo Miroslav Úradník.
Ján Volko s obrázkom mníchovského maskota Gfreidi, vľavo Michal Morvay, vpravo Miroslav Úradník. (Autor: JÁN LUKY)

Pupiš: Mníchov ako impulz

Slovenská výprava cestovala na ME s malou dušičkou. Šéftréner Martin Pupiš hovoril – aj to ešte veľmi opatrne – že cieľ je jedno miesto v prvej osmičke.

„Nemali sme veľké očakávania, boli sme si dobre vedomí postavenia všetkých nominovaných. Náš mníchovský sumár je však výborný, trojnásobne sme prekročili cieľ. Toto je dobrý odrazový mostík nášho mladého tímu do budúcnosti. A tá nám môže priniesť opäť medailu – aj zásluhou niektorého z trojice atlétov, ktorí tu teraz sedia.“

„Mníchovské výsledky môžu byť výborný impulz pre celú našu atletiku. Kedysi sa hovorilo, že Slovák v cyklistike nemôže uspieť. Prišiel Sagan a stal sa trikrát majstrom sveta... Tiež sme roky počúvali, že neexistuje, aby Slovák uspel na vrcholnom podujatí v šprinte. A prišiel Janko Volko...,“ pripomenul šéf zväzu Peter Korčok.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Volko letí do Glasgowa. Nie však na míting, v Hampden Parku mu zahrá Coldplay