Kansas stratil takmer vyhratý zápas, 500-milionový hráč to zobral na seba

Sklamaný quarterback tímu Kansas City Chiefs Patrick Mahomes.
Sklamaný quarterback tímu Kansas City Chiefs Patrick Mahomes. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|31. jan 2022 o 09:00

Účastníci Super Bowlu LVI sú známi.

BRATISLAVA. Pred siedmimi dňami potvrdil, akým famóznym quarterbackom je. Hoci jeho tím prehrával 13 sekúnd pred koncom o tri body, on sa nevzdal.

Za minimálny čas dostal Harissona Butkera na pozíciu, z ktorej premenil field goal a poslal zápas proti Buffalu do predĺženia. Kansas v ňom dokonal obrat a zdalo sa, že Patrick Mahomes ho tretíkrát v sérii dovedie do Super Bowlu.

V ceste mu stál už len jeden tím. Mladý, dravý, ale menej skúsený. Hráči Cincinnati Bengals ešte donedávna držali 31-ročný pôst na víťazstvo v play off, no ich tohtoročná púť vyvrcholí súbojom o trofej Vinca Lomdardiho. 

Zverenci Zaca Taylora zvíťazili na Arrowhead Stadium 27:24 po predĺžení, hoci ešte v závere prvého polčasu by si na nich stavil len málokto. 

Istota sa nepochopiteľne vytratila

Kansas v úvode finále konferencie AFC dominoval. Najmä ofenzíva pripomínala stroj, ktorý nemožno zastaviť. Touchdown dali najväčšie hviezdy (Tyreek Hill a Travis Kelce, pozn.) a na konci druhej štvrtiny viedli Chiefs 21:3. 

Následne síce dostali touchdown, ale za necelú minútu sa stihli prepracovať tesne pred end zónu súpera. Rozohrávali z hranice jedného yardu. Minimálne o tri body mali svoj náskok zvýšiť, no súpera chceli doraziť touchdownom.

To sa im však nepodarilo. Po zastavenom útoku im na field goal nezostal čas. Bengals neinkasovali, čo bol pre nich veľký impulz do druhého polčasu.

V ňom bolo na ihrisku len jedno mužstvo a neboli to domáci. Ich ofenzívna istota sa nepochopiteľne vytratila, Cincinnati duel otočilo a Kansas bol napokon rád, že si v poslednej sekunde premeneným field goalom zaistil predĺženie. 

Dovtedy hral Patrick Mahomes štyrikrát v play off predĺženie a štyrikrát ho ukončil touchdownom hneď z prvého ofenzívneho driveu. Aj tentoraz dostal po hode mincou šancu rozhodnúť, no nezvládol to.

Hráč s kontraktom na 500 miliónov dolárov hodil interception, čo de facto rozhodlo o prehre jeho tímu tesne pred bránami Super Bowlu. Tú spečatil úspešným field goalom z hranice 31 yardov Evan McPherson.

Vyrovnali rekordný zápis

Mahomesov náprotivok, 25-ročný Joe Burrow, sa stal prvým quarterbackom, ktorý ako jednotka draftu NFL (z roku 2020, pozn.) do dvoch sezón doviedol svoj tím až do rozhodujúceho zápasu sezóny.

"Zvyčajne, keď s týmito chlapcami prehráte hod mincou pred predĺžením, tak idete domov. Naša obrana však bola od druhého polčasu neuveriteľná. Nemám slov," taká bola prvá reakcia Burrowa po víťaznom zápase.

Zaujímavosťou je, že Bengals vyrovnali rekordný zápis Indianapolisu z roku 2006, ktorý proti New England Patriots v konferenčnom finále prehrával tiež o 18 bodov, ale napokon dokázal zápas strhnúť na svoju stranu.

"Beriem to na seba. Keď v zápase vyhrávate 21:3, nemôžete ho prehrať. V druhom polčase sa stali viaceré chyby. Mal som tam voľných hráčov, ale nedokázal som im poslať prihrávku v správnom čase. Občas boli moje pasy kratšie.

V prvom polčase sme hrali tak dobre, v druhom nie. To je všetko, čo potrebujete na to, aby ste prehrali futbalový zápas," povedal Mahomes pre web NFL. 

Quarterback Patrick Mahomes (číslo 15) v zápase proti Cincinnati Bengals.
Quarterback Patrick Mahomes (číslo 15) v zápase proti Cincinnati Bengals. (Autor: TASR/AP)

Opäť rozhodol field goal

Cincinnati hralo naposledy Super Bowl v roku 1989. Po troch štvrtinách viedlo nad San Franciscom 13:6, ale napokon súperovi podľahlo po výsledku 16:20. 

Práve 49ers mohli byť finálovým súperom Bengals aj v tomto ročníku. Zverenci Kylea Shanahana mali dobre rozohraný zápas na ihrisku Los Angeles Rams, ale napokon prehrali tesne 17:20.

Dvoma touchdownami sa blysol hviezdny wide receiver Cooper Kupp a 106 sekúnd pred koncom premenil rozdielový field goal Matt Gay.  

Tento rok sa uskutoční v poradí 56. Super Bowl a iba druhýkrát v ňom bude mať jeden z účastníkov výhodu domáceho prostredia. Vlani to využila Tampa Bay a tento raz sa o niečo podobné na SoFi Stadium pokúsia hráči Rams. 

Napodobní Bradyho?

Vedenie klubu obetovalo viacero výberov v prvých kolách draftov a snažilo sa poskladať vyvážený tím, ktorý si doma zahrá Super Bowl. A to sa aj stane. 

Veľkú zásluhu na tom má quarterback Matthew Stafford, ktorý ešte vlani hral za jeden z momentálne najslabších tímov NFL Detroit Lions. 

"Som veľmi hrdý na tento skvelý tím. Celý rok sme mali vysoké očakávania a urobili sme všetko, čo bolo v našich silách, aby sme ich splnili.

Dnes to nebolo ľahké. Nehrali sme dokonale, ale našli sme spôsob, ako vyhrať zápas a o tom to celé je. Som šťastný, že som súčasťou tohto tímu," cituje 33-ročného Stafforda portál ESPN.

Matthew Stafford s trénerom Los Angeles Rams Seanom McVayom.
Matthew Stafford s trénerom Los Angeles Rams Seanom McVayom. (Autor: TASR/AP)

Stafford sa stane siedmym quarterbackom, ktorý si zahrá v Super Bowle vo svojej prvej sezóne po prestupe z iného tímu. Vyhrať však dokázali len dvaja - Tom Brady (2020 Tampa Bay Buccaneers) a Trent Dilfer (2000 Baltimore Ravens).

Super Bowl LVI je na programe v pondelok 14. februára stredoeurópskeho času.

A kým Bengals zabojujú o vôbec svoj prvý titul, Rams budú chcieť nadviazať na rok 1999, kedy ešte pod názvom St. Louis Rams zdolali Tennessee.  

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Kansas stratil takmer vyhratý zápas, 500-milionový hráč to zobral na seba