Budú mať USA na olympiáde ďalší tím snov? Slováci majú víziu a nechcú iba prehrávať

Slovenský reprezentant vo flag futbale Tomáš Urban počas ME 2023 v Írsku.

Budú mať USA na olympiáde ďalší tím snov? Slováci majú víziu a nechcú iba prehrávať

Slovenský reprezentant vo flag futbale Tomáš Urban počas ME 2023 v Írsku. (Autor: Tomáš Urban)
Slovenský reprezentant vo flag futbale Tomáš Urban počas ME 2023 v Írsku.
Slovenský reprezentant vo flag futbale Tomáš Urban počas ME 2023 v Írsku. (Autor: Tomáš Urban)
Miroslav Kováčik|21. aug 2024 o 10:00

Hráči NFL zvažujú účasť na OH 2028 vo flag futbale.

BRATISLAVA. Ich zápasy patrili k ozdobám olympijských hier v Paríži. Basketbalisti USA pútali veľkú pozornosť, keďže opäť vyskladali hviezdny káder.

Podobne ako ten z Barcelony 1992 či mnohé ďalšie dostal prívlastok Dream Team. Boli v ňom hráči ako LeBron James, Kevin Durant či Stephen Curry.

Američania si v závere turnaja prešli aj náročnými chvíľami, no napokon získali pod piatimi kruhmi piatu zlatú medailu po sebe. 

Už dnes možno tvrdiť, že ak nezískajú o štyri roky v Los Angeles ďalšie zlato, bude to senzácia. Na domácej pôde by však USA mohli mať tím snov aj v športe, ktorý čaká olympijská premiéra.

Záujem prejavil aj Mahomes

Súčasťou Hier v štáte Kalifornia bude v roku 2028 aj tzv. flag futbal. V stručnosti ho možno opísať ako bezkontaktnú verziu amerického futbalu.

Princíp je podobný - chytiť loptu, respektíve s ňou prejsť do bodovacieho územia. Na rozdiel od amerického futbalu sa protihráč nezastavuje tvrdým zákrokom, ale stiahnutím vlajky, ktorú má hráč okolo pása.

Polovica hráčov je určená pre ofenzívu, druhá pre defenzívu. Hrá sa 5 proti 5 na 70-yardovom ihrisku (vrátane end zón) a do lopty sa vôbec nekope.

VIDEO: Pravidlá nového olympijského športu flag futbalu

Hviezdny kicker Justin Tucker si tak na olympiáde zahrať nemôže, no iné slávne mená z NFL pripustili možnosť, že by reprezentovali USA.

"Vyrastal som ako fanúšik Dream Teamu. Bolo by špeciálne, ak by som mohol bojovať o olympijskú medailu," povedal receiver Miami Doplhins Tyreek Hill.

Pozitívne sa vyjadril aj quarterback Patrick Mahomes.

"Chcem tam byť, ale videl som niektorých chalanov hrať flag futbal a sú o niečo rýchlejší ako ja," povedal trojnásobný víťaz Super Bowlu.

"Budem mať vtedy 32 rokov, takže sa ešte budem vedieť dobre pohybovať a skúsim sa tam dostať. Len to nehovorte trénerovi Reidovi a generálnemu manažérovi Veachovi," dodal s humorom hráč Kansasu City Chiefs.

Pohyby, ktoré nemajú nacvičené

Američania sú vo flag futbale jednotka a na blížiacich sa majstrovstvách sveta vo Fínsku budú môcť pridať do zbierky už piaty titul v sérii. 

Na stole je tak otázka, či vôbec USA potrebujú mať v tíme miliónové hviezdy NFL. Navyše, keď flag futbal nie je to isté, čo americký futbal.

V článku sa dozviete:

  • Ktorí hráči NFL chcú reprezentovať USA vo flag futbale?
  • Aké prekážky stoja v ceste miliónovým hráčom?
  • Aké sú základné rozdiely medzi oboma športmi?
  • Ako je na tom flag futbal na Slovensku?
  • Ktorá známa hokejistka si ho vyskúšala?
  • Má slovenský flag futbal šancu postúpiť na OH?

"Treba povedať, že hráči flag futbalu majú nacvičené špecifické pohyby. Ako bez faulu strhnúť vlajku súperovi, respektíve tú svoju ochrániť. To hráči NFL nikdy netrénovali, nemajú to zažité.

Venujú sa kontaktným veciam, takže si myslím, že proti top flagovým tímom by prehrali. Iste, nejaké body by skórovali, ale tú fyzickú stránku by nemohli využiť," povedal komentátor NFL Ladislav Fabo.

Podobný názor má už bývalý hráč Nitra Knights Tomáš Urban, ktorý po historickom triumfe v Czech Bowle ukončil svoju hráčsku kariéru.

Slovenský reprezentant vo flag futbale Tomáš Urban.
Slovenský reprezentant vo flag futbale Tomáš Urban. (Autor: Tomáš Urban)

V klube je trénerom flag futbalu rôznych mládežníckych kategórii a rovnakú funkciu zastáva aj na reprezentačnej úrovni.

"Určite sú na tom hráči NFL dobre, čo sa týka rýchlosti a zachytávania lopty, ale vo flag futbale sú špecifické pohyby, ktoré oni netrénujú.

Je tiež otázne, či by ich kluby pustili. Sezóna NFL je dlhá, v auguste sa začínajú kempy, prípravné zápasy a celkovo si neviem predstaviť, ako by mali nastavené zmluvy, keďže by riskovali zranenia," hovorí Urban.

Neľahká úloha stojí aj pred tamojšími asociáciami. Vyradiť majstrov sveta na úkor tímu snov NFL by nemuselo dobre dopadnúť. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Budú mať USA na olympiáde ďalší tím snov? Slováci majú víziu a nechcú iba prehrávať