Ali Lembakoali veľvyslancom OZ Ľudia proti rasizmu a FARE

SITA|13. mar 2008 o 15:56

BRATISLAVA 13. marca (SITA) - Bývalý futbalista Matadoru Púchov a Interu Bratislava Alias Emery Lembakoali sa stal "tvárou" občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu (ĽPR) a medzinárodnej organizácie ...

BRATISLAVA 13. marca (SITA) - Bývalý futbalista Matadoru Púchov a Interu Bratislava Alias Emery Lembakoali sa stal "tvárou" občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu (ĽPR) a medzinárodnej organizácie Futbal proti rasizmu v Európe (FARE). Lembakoali rovnako ako obidve spomenuté organizácie odsudzuje prejavy rasizmu, xenofóbie, intolerancie a diskriminácie na futbalových štadiónoch. "Ali", ktorý v súčasnosti pôsobí ako licenčný manažér FIFA, nezištne a bez dlhého rozmýšľania prijal ponuku stať sa reprezentantom myšlienky futbalu bez ponižovania a urážania hráčov inej farby pleti a národnosti, ako aj futbalu bez gest, symbolov či prejavov propagujúcich na štadiónoch nacizmus či iné ideológie potláčajúce slobodu a práva iných ľudí.

Futbal by mal ľudí predovšetkým spájať a zabávať. Aj na naše štadióny však priťahuje jednotlivcov a skupiny, ktoré ho zneužívajú na manifestáciu nežiaducich prejavov rasizmu či neonacizmu. Stredoafričan, ktorý sa usadil na Slovensku, sa sám počas svojej aktívnej kariéry v Corgoň lige stal viackrát terčom rasistických útokov zo strany týchto skupín. Okrem "opičích pokrikov", ktorým v dnešnej dobe musí čeliť najmä futbalista Artmedie Petržalka Karim Guédé, zažil Ali aj situáciu, keď do neho hádzali "tiežfanúšikovia" banány.

Lembakoali má jasno v tom, prečo sa rozhodol stať sa veľvyslancom ĽPR a FARE. "Vráťme futbal športu. Šport spája ľudí. Príkladom sú napríklad atletické mítingy, kde sa stretávajú ľudia rôznych národností a prejavy podobné tým ako na futbalových zápasoch tam nevidieť, pretože na prvom mieste zostal šport. K organizáciam ĽPR a FARE som sa pridal preto, lebo je to správna vec. Slovenskému futbalu treba pomôcť aj v tomto smere, kým nie je neskoro," uviedol bývalý futbalový útočník.

Alias Lembakoali ochotne súhlasil, že svojou účasťou podporí viaceré plánované aktivity ĽPR a FARE v tomto roku. Pôjde najmä o účasť na futbalových turnajoch a iných podujatiach venovaných tolerancii, fair play, a najmä futbalu, ktorý má ľudí spájať a nie rozdeľovať.

Podľa správy, ktorú agentúre SITA poskytli zástupcovia organizácie Ľudia proti rasizmu (ĽPR), na stredajšom seminári Slovenského futbalového zväzu pre rozhodcov v Trenčianskych Tepliciach vystúpil s príspevkom aj predstaviteľ ĽPR. Ten približne 70 prítomným arbitrom prizvukoval, že rozhodcovia sú podľa ĽPR a FARE významným článkom v boji proti rasizmu na futbalových štadiónoch. Spolu s delegátmi stretnutí majú totiž právomoci, ktoré môžu výrazne obmedziť prejavy rasizmu, neonacizmu a xenofóbie na slovenských štadiónoch. ĽPR svoj priestor na vyjadrenie využili na apel voči rozhodcom, aby sa nebáli tieto pokyny použiť a spolu s usporiadateľmi tak dať rasisticky ladeným fanúšikom "červené karty."

"Rozhodca si musí byť vedomý svojich právomocí a patrične ich využiť aj proti nežiaducim prejavom v hľadisku. Ľudia proti rasizmu, spoločnosť ani médiá určite takýto odvážny postoj nebudú kritizovať, naopak takýto rozhodca si získa rešpekt nielen doma, ale aj v zahraničí," píše sa v správe.


Nachádzate sa tu:
Domov