Práce na futbalovom štadióne v Považskej Bystrici napredujú

(Zdroj: Považskobystrické novinky, Autor: Miluše Kollárová)
Marián Červenka|9. apr 2021 o 13:00

Ukončené by mali byť najneskôr do začiatku jesene

Nedávno zavítal do Považskej Bystrice prezident SFZ Ján Kováčik a predseda ZsFZ Ladislav Gádoši, ktorí si spoločne s vedením mesta pozreli neustále napredujúcu rekonštrukciu futbalového štadióna, ako aj priestory pre športovcov.

Futbalový štadión v Považskej Bystrici prechádza už niekoľko mesiacov zásadnou rekonštrukciou. Mesto na Považí získalo na jeho obnovu financie aj vďaka Slovenskému futbalovému zväzu. „Som rád, že peniaze prišli na správne miesto. Keď sme pred časom, pri mojej poslednej návšteve hovorili o rekonštrukcii ešte takpovediac z pozície sna, dnes je to už realita a onedlho dokončená skutočnosť. Teším sa, keď prídeme na slávnostné otvorenie štadióna,“ uviedol bezprostredne po prehliadke Ján Kováčik, pričom počas návštevy si šéf futbalu pozrel nielen meniace sa športovisko, ale aj rekonštrukciu budovy bývalého Steigra, kde bude mať sídlo aj oblastný futbalový zväz či klub. „Musím povedať, že čo sa týka podpory športu, Považská Bystrica je v absolútna špička. Zázemie, ktoré tu vzniká, bude konkurencieschopné druholigovým klubom a myslím si, že aj mnohým prvoligovým,“ zdôraznil prezident SFZ.

(Zdroj: Považskobystrické novinky, Autor: Miluše Kollárová)

Mesto na modernizáciu štadióna získalo od Slovenského futbalového zväzu dotáciu 750-tisíc eur. Pôvodne však mali smerovať do Rimavskej Soboty. „Môžem povedať, že to bolo jedno z našich najlepších rozhodnutí. Dnes vidíme, že peniaze prišli na absolútne správne miesto. V tomto zložitom období, keď sa mnohí vyhovárajú, že je pandémia a kríza, vidíte, že to ide a v Považskej Bystrici sa rekonštruuje štadión a zázemie,“dodal Kováčik a po ňom i predseda ZsFZ Ladislav Gádoši: „Som rád, že v rámci Západoslovenského futbalového zväzu vzniká krásny futbalový stánok a je potešiteľné, že k jeho rekonštrukcii veľmi iniciatívne pristupuje mesto i klub. Na tento štadión mám historické spomienky, hrávala sa na ňom najvyššia federálna liga. Rád spomínam na zápasy, v ktorých som aktívne pôsobil.“

Karol Janas druhý zprava v debate s Jánom Kováčikom
Karol Janas druhý zprava v debate s Jánom Kováčikom (Zdroj: Považskobystrické novinky, Autor: Miluše Kollárová)

„Sme radi a vážime si, že o rekonštrukciu majú záujem najvyšší predstavitelia Slovenského futbalového zväzu, s ktorými sme urobili viacero úspešných projektov. Jedným z nich bola výstavba umelej trávy na bývalom škvarovom ihrisku. Teraz nám zväz prispel na rekonštrukciu štadióna významnou sumou 750-tisíc eur. Tá bola viac ako nevyhnutná, nakoľko statik by nám tribúnu určite uzavrel. Nevyhovovala totiž bezpečnostným normám. Z pôvodnej rozpočtovanej sumy sa pri elektronickej aukcii dokonca ušetrilo takmer šesťstotisíc eur. Tým pádom môžeme tieto financie použiť na ďalšie investície. Pôvodne sa nepočítalo s výmenou prekrytia hlavnej tribúny, no nakoniec sme ju zhodili a aktuálne sa realizuje súťaž na tieto práce. Prekrytá bude nielen nová tribúna, ale aj priestory smerom na umelú trávu,“ vysvetľoval po stretnutí primátor mesta Karol Janas. Radnica pri rekonštrukcii štadióna nemyslí len na samotných futbalistov. „V stredu (31.3.) sme mali stretnutie aj s predstaviteľmi Slovenského atletického zväzu. Hovorili sme o tom, akým spôsobom sa bude modernizovať atletická dráha a celé zázemie pre atlétov. Okamžite, ako skončia najťažšie zemné práce na futbalových tribúnach, nastúpi firma, ktorá bude stavať tartanovú atletickú dráhu a zázemie,“ skonštatoval Janas. Zároveň poznamenal, že magistrát má záujem vrátiť do Považskej Bystrice to, čím bola známa a čo k štadiónu patrilo, a to umelé osvetlenie. Na štadióne sa pracuje už niekoľko mesiacov. Takmer hotová je hlavná tribúna, na ktorú pribudne ešte prestrešenie. Aktuálne sa pracuje aj na protiľahlej strane. „Realizujú sa tu betonárske práce, následne sa budú osádzať jednotlivé poschodia tribúny a na záver pribudnú sedačky. Tie budú sklápacie, čím sa zvýši komfort návštevníkov. Zároveň prerábame aj vnútro štadióna, pretože musíme spĺňať kritériá pre II. ligu. Ide o dopingovú miestnosť, presscentrum, rozcvičovňu, špeciálne priestory pre domácich i hostí. Je skvelé, že naši predchodcovia, ktorí na prelome šesťdesiatych rokov štadión budovali, ho postavili veľmi veľkoryso. Možno osemdesiat percent z neho dnes vyhovuje prísnym predpisom SFZ alebo UEFA, čiže zásahy vo vnútri nie sú nejaké radikálne,“ uzatvára primátor Považskej Bystrice. Ten verí, že vzhľadom k tomu, že termíny sa zatiaľ stíhajú a harmonogram prác je dodržaný, sa Považskobystričania v lete, najneskôr začiatkom jesene konečne dočkajú vynoveného športoviska.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: