Správy

Na polceste za jesenným titulom vedú Nové Zámky. Proti Imeľu však mali namále

V derby zápase Nové Zámky - Imeľ zvíťazil domáci favorit tesne 1:0, v bielom mladučký Patrik Ďurek, v žltom skúsený Imeľčan Peter Varga.
V derby zápase Nové Zámky - Imeľ zvíťazil domáci favorit tesne 1:0, v bielom mladučký Patrik Ďurek, v žltom skúsený Imeľčan Peter Varga. (Autor: Marián Dragúň)
Marián Dragúň|25. sep 2023 o 10:35

V regionálnom derby Nové Zámky – Imeľ sa čakal jasný triumf lídra, druhé dejstvo ale patrilo hosťom a body zostali doma len vďaka penalte Patrika Begáňa.

„Imeľčan“ Sobolevský už za Zámky 

Blízki regionálni rivali na seba narazili naposledy predvlani v reorganizačnej sezóne tretej ligy, keď dvojtisícový Imeľ s Kirilom Sobolevským v strede obrany doma pokoril okresné mesto po výsledku 2:0. Dnes hrá ukrajinský pilier zadných radov práve za Nové Zámky, ktoré nastupovali na domáci zápas ôsmeho kola štvrtej ligy proti deviatemu Imeľu s úmyslom udržať sa po polovici jesene na prvom mieste najvyššej krajskej súťaže a priblížiť sa tak k zisku titulu polovičného majstra. Stále mladý, 24-rpčný futbalista z ukrajinského Mykolaivu začínal na Slovensku vo farbách Imeľa a po skúške v prvoligovej Skalici sa cez treťoligové Veľké Ludince dostal toto leto do Nových Zámkov. Novozámčania boli po siedmych kolách - spolu s Gabčíkovom – doma stopercentní, keď dosiahli v štyroch zápasoch skóre 11:3. Na štadióne Ladislava Gancznera postupne zdolali Gbely 4:1, nebezpečný Boleráz najtesnejšie 1:0, posledné Kozárovce 4:1, no a predminulú sobotu v najväčšom hite siedmeho kola a súboji druhého u tretieho aj rozbehnutého nováčika zo „severnej“ piatej ligy FC Baník Prievidza, pre ktorého to bola vôbec prvá prehra sezóny a prvá za ostatný rok v súťažnom stretnutí. Zápas bez jasného favorita museli pred 520 divákmi po góle letnej posily baníkov Pedra De Assis otáčať domáci, ktorí na vlastnom trávniku po prvýkrát prehrávali a podarilo sa to krátko po prestávke v priebehu troch minút dvoma zlepenými gólmi 21-ročnému Jakubovi Pazderákovi, ktorý sa stal priebežne najlepším strelcom FKM a ktorého si kouč Süttö našiel toto leto prostredníctvom sledovania videí na Futbalnete až vo východniarskej štvrtej lige vo farbách Čane. Vidieť však treba i to, že išlo o súboj dvoch približne 40-tisícových okresných miest, pričom o čosi menšie Nové Zámky nehrali v hierarchii štvrtú najvyššiu súťaž poriadne dlho, no a Prievidza sa zase - po hlbokom strmhlavom páde - hore dokonca stále ešte len šplhá. Baníci pritom, nie až tak dávno, tvrdili muziku napríklad aj v našej najvyššej súťaži. „S Prievidzou to bol veľmi dobrý zápas, možno aj treťoligovej úrovne. Po inkasovanom góle som sa snažil mužstvo upokojiť, prestriedali sme a zmenili rozostavenie. Cez polčas sme si vyjasnili, ako ďalej a som rád, že nám to vyšlo,“ hodnotil pre zväzový portál tréner FKM Nové Zámky Marián Süttö. „Ja si však veľmi cením aj tri body z Lednických Rovní, pretože potrebujeme bodovať aj na ihriskách súperov, pričom doma neprehráva nikto rád. Táto súťaž má svoju kvalitu, veď napríklad jej vlaňajší víťaz Lehota pod Vtáčnikom aktuálne vedie tretiu ligu. Cítim, že záujem o naše mužstvo rastie, na druhej strane však viem i to, že tento proces môže byť dlhodobejšou záležitosťou.“ 

V Nových Zámkoch zverili kapitánsku pásku skúsenému stopérovi Michalovi Hambálkovi, ktorý hral aj druhú ligu za Šaľu či Spartak Vráble. Vzadu v bielom zo zápasu s Gbelmi druhý stopér Kirilo Sobolevský.
V Nových Zámkoch zverili kapitánsku pásku skúsenému stopérovi Michalovi Hambálkovi, ktorý hral aj druhú ligu za Šaľu či Spartak Vráble. Vzadu v bielom zo zápasu s Gbelmi druhý stopér Kirilo Sobolevský. (Autor: FKM N. Zámky)

Süttö: Stankovce nám nastavili zrkadlo 

Extreťoligista z Nových Zámkov okrem domácich víťazstiev triumfoval po výsledku 3:1 v spomínaných Lednických Rovniach, kým v druhom kole „iba“ remizoval 1:1 vo Vrábľoch s béčkom FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble, no a vo štvrtom odchádzal úplne naprázdno po prehre 2:0 z Trenčianskych Stankoviec, ktoré po šiestich kolách súťaž viedli. Pripomíname, že ešte vlani bol medzi týmito súpermi z vrchu tabuľky rozdiel dvoch súťaží, i to, že prekvapenie úvodu jesene zo stredného Považia sa dostalo do elitnej krajskej ligy doslova na poslednú chvíľu a až po víťaznom barážovom stretnutí s vicemajstrom „južnej“ piatej ligy Brančom (1:0), aby Stankovčania narýchlo zaujali uvoľnené miesto po odstúpenom FC Nitra. „Trenčianske Stankovce nám nastavili zrkadlo v tom zmysle, že keď zahodíme svoje šance, tak príde trest. Väčšinu času bola hra v našej réžii, no naozaj ma mrzí, že sme neskórovali ani raz. Ja nie som, ako tréner, úplne spokojný snáď nikdy, ale po stretnutí v Trenčianskych Stankovciach som bol vyslovene nespokojný,“ hovoril ešte pred sobotňajším regionálnym derby s Imeľom Süttö. 

Imeľčania chceli Zámky opäť raz prekvapiť 

Vlani skončili Imeľčania na solídnom siedmom mieste s jedným plusovým bodom na konte, do Nových Zámkov však prichádzali tentokrát o čosi skromnejšie po predchádzajúcej domácej prehre s Lednickými Rovňami (1:4), keď neudržali hetrikového Damiana Vavruša, mimochodom, vlani najlepšieho strelca súťaže. „S Lednickými Rovňami sme hrali dlho úplne vyrovnanú partiu, len sme potom doplatili na slabú efektivitu,“ povzdychol si tréner TJ Imeľ Roman Zima. „Konečný výsledok naznačuje možno niečo iné, ale náš herný prejav nebol zlý, za stavu 1:1 sme mali aj mierny tlak, ale po našich chybách dával góly skúsený súper. Opakujem, hráči neboli efektívni a v niektorých prípadoch ani dostatočne súbojoví.“ Žlto-červených napriek trpkej domácej strate hnala do 12 km vzdialeného mesta akási nefalšovaná túžba prekvapiť a opäť sa raz predviesť v susednom okrese. Tak, ako naposledy, keď presne pred dvomi rokmi v siedmom kole tretej ligy Západ viezli z 37-tisícového mesta - ešte za trénera Milana Pavloviča - bod po remíze 2:2. Imeľ nezačal v prvých štyroch kolách túto sezónu zle. Doma zdolal Patu vysoko 4:0 a Vráble 2:0, no a v Gbeloch prehral 3:1 a v silnom Bolerázi 4:2. Potom sa karta obrátila a na vlastnom trávniku pustil perie s prvými Trenčianskymi Stankovcami, o víťazstve ktorých rozhodol v 81. minúte gólom na 2:3 exligista Peter Kleščík, aby nasledovalo víťazstvo 4:1 v posledných Kozárovciach. „Práve v Kozárovciach sme svoje šance premenili hneď na začiatku a potom sa mužstvu hralo lepšie, ale dobrý výkon sme podali aj proti Pate. S prvými Trenčianskymi Stankovcami sme 1:0 viedli a mohli náskok zvýšiť, lenže Zsolt Beke a ani Peter Varga svoje dobré šance nepremenili. Ak by sa im to podarilo, zápas by sa vyvíjal inak. V druhom polčase sa prejavila kvalita hostí, ktorí v závere strhli víťazstvo na svoju stranu po priamom kope do päťky a hlavičke skúseného Kleščíka, pri ktorej mala lepšie zareagovať naša obrana a aj brankár. Veľmi nás mrzí, že sme viac nepotešili našich fanúšikov, ale ja verím, že efektivitu zlepšíme a v tabuľke pôjdeme vyššie,“ nádejal sa lodivod Roman Zima. 

Imeľčania figurujú po krutej prehre v Nových Zámkoch na 11. mieste Majstrovstiev regiónu.
Imeľčania figurujú po krutej prehre v Nových Zámkoch na 11. mieste Majstrovstiev regiónu. (Autor: TJ Imeľ)

Imeľ mohutne finišoval a chcel aspoň bod 

Stretnutie 8. kola Majstrovstiev regiónu - IV. ligy HUMMEL: FKM Nové Zámky – TJ Imeľ 1:0 (1:0), 35. Patrik Begáň (11 m), 450 divákov. 

FKM: Maťašovský – Móri, Hambálek, Sobolevský, Flašík, Begáň, Voitiuk, Doktorík, Kiss, Pazderák, Ayanda Sibanda (Ďurek, Obert, Palacka, Lunin, Tóth). Tréner Marián Süttö. 

TJ: Balogh – Da. Papuk , Csontos, Oršolík, De. Papuk, Shyrokov, Varga, Czibor, Gál, B. Beke, Zs. Beke (Bacigál). Tréner Roman Zima. 

Deviaty Imeľ nastupoval na trávniku lídra súťaže odhodlane, lenže Novozámčania majú svoje plány a domácu bilanciu bez straty bodu si pokaziť nechceli. Prvú šancu mal v 7. minúte domáci Dávid Doktorík, vzápätí sa nepresadil ani Jakub Pazderák a hoci mal favorit o čosi viac z hry, finálna fáza mu nevychádzala. Čas plynul a v 35. minúte poslal FKM s istotou do vedenia z pokutového kopu za ruku Patrik Begáň. Hneď nato videli po žltej karte obaja tréneri, keď vyštartovali zo svojej technickej zóny. Pred prestávkou mal prácu s dobrou strelou Imeľčana Zsolta Bekeho brankár Andrej Maťašovský a kto si myslel, že po obrátke ovládne hru vedúci tím, bol na omyle. Hostia nielenže stále žili, ale až trikrát boli blízko k vyrovnaniu. Trojicu Ukrajincov, Denysa Papuka, Danyla Papuka a aj Dmytra Shyrokova, však vynikajúci Maťašovský zakaždým vychytal a pomohli mu aj zadáci na bránkovej čiare. Všetky body tak zostali nakoniec predsa len doma, prehra je však pre Imeľ príliš krutá. 

Rodákovi spod Manína sa na juhu zapáčilo 

Pracovitý defenzívny záložník Nových Zámkov s vynikajúcou kopacou technikou Patrik Begáň odohral ešte 19. mája v poslednom kole druhej ligy celých 90 minút za svoju Považskú Bystricu a prispel k cennému víťazstvu 1:0 nad vlani bronzovým Komárnom. Stále iba 23-ročný rodák spod Manína bol predtým práve v druholigovom Komárne a od sútoku Váhu a Dunaja chodil hrať striedavo aj za vtedajšiu farmu KFC do treťoligovej Marcelovej, v ktorej ďalšiu sezónu hosťoval. Prečo teda išiel futbalista s veľkým prehľadom v hre toto leto len do štvrtej ligy, pýtali sme sa po víťaznom stretnutí s Imeľom. „Vo svojom veku potrebujem čo najviac hrávať a nepozerám na to, že som išiel do nižšej súťaže. V Považskej som aj začal letnú prípravu, do kádra pribúdali noví hráči a keď som v prípravných zápasoch nemal potrebnú minutáž, privítal som, keď mi z Nových Zámkov zatelefonoval pán Sucharda. S trénerom Süttöm som sa poznal ešte z tretej ligy a veci nabrali rýchly spád. A áno, bolo to dosť nečakané a takmer na poslednú chvíľu. V Zámkoch sme sa zišli hráči skoro z celého Slovenska, vytvára sa tu dobrý kolektív, ktorý chce naplniť ciele klubu, postúpiť a splatiť dôveru majiteľovi.“ povie odchovanec Považskej Bystrice. „Proti Imeľu to bol ťažký zápas a hoci sme nepodali úplne očakávaný výkon, za tri body a ubojované tesné víťazstvo sme radi. Za bezgólového stavu sme nepremenili zopár šancí a v druhom polčase sme na to takmer doplatili. V prípade, že to nezlepšíme, v ďalšom priebehu súťaže môžeme platiť privysokú daň,“ uvažuje Patrik Begáň, ktorý si v 35. minúte postavil loptu na biely bod. „Na penaltu som bol určený, premenil som jednu aj v predminulom kole v Lednických Rovniach a veril som si.“ Šikovný hráč má nohu naozaj „vykopanú“ a dobre je na tom aj v pozitívnom myslení. „Do poslednej chvíle som čakal, čo urobí brankár Balogh, a keď sa hodil po svojej pravej ruke, už nebolo ťažké poslať loptu do odkrytej polovice.“ Veľa však nechýbalo a vysoké ciele vynovených Nových Zámkov mohol naštrbiť záver zápasu v podaní nezlomných Imeľčanov. „Neviem čím to bolo, či sme boli v druhom polčase menej bojovní, ale súbojovosť budeme musieť určite zlepšiť,“ dušuje sa autor jediného gólu, ktorého kouč Süttö dve minúty pred koncom stiahol z ihriska, aby ďalším taktickým striedaním rozkúskoval finiš hostí. Už v najbližšom kole však bude doma bojovný aj nováčik z Trstíc, ktorý nastúpi tradične s dvanástym hráčom. „Proti Trsticiam som ešte nehral a neviem, akých majú fanúšikov. Našou úlohou však bude podať čo možno najlepší a hlavne zodpovedný výkon,“ nemá strach futbalista s veľkou perspektívou, ktorý je so štyrmi gólmi spolu s útočníkom Jakubom Pazderákom najlepším strelcom FKM, keď otváral gólový účet aj v šiestom kole v Lednických Rovniach (1:3), v druhom vo Vrábľoch (1:1) a na 2:0 zvyšoval v premiére doma proti Gbelom (4:1). V prípade angažovania hráča kvalít Begáňa urobilo vedenie FKM Nové Zámky s veľkou pravdepodobnosťou dobrý krok. 

Po 90 minútach stretnutia Nové Zámky – Imeľ svietilo na tabuli 1:0, o jediný gól derby sa postaral z penalty Patrik Begáň.
Po 90 minútach stretnutia Nové Zámky – Imeľ svietilo na tabuli 1:0, o jediný gól derby sa postaral z penalty Patrik Begáň. (Autor: Marián Dragúň)

FKM má už náskok. Čo na to Ultras Nádszeg? 

V ôsmom kole štvrtej ligy sa vedúce kvarteto predstavilo zhodne v domácom prostredí. O skóre druhé Trenčianske Stankovce však doma s Hurbanovom iba remizovali 0:0, kým tretí Boleráz vyprevadil predposledné Levice s výpraskom 6:0. Štvrtá Prievidza pokorila na vlastnom trávniku Patu vysoko 5:0 a piate Gabčíkovo viezlo zo šiestych Gbelov tri drahocenné body po tesnom víťazstve 3:2, keď o všetkom rozhodol štyri minúty pred koncom svojim druhým gólom najlepší strelec súťaže Kevin Zsigmond. Po domácom bezgólovom zaváhaní Stankovčanov si prvú priečku upevnil FKM Nové Zámky, ktorý má na čele pred triom prenasledovateľov už dvojbodový náskok a boj o titul polovičného majstra začína naberať na obrátkach. Do konca prvej polovice súťaže zostáva odohrať sedem kôl a novozámocký líder cestuje najbližšie k absolútnemu nováčikovi do Trstíc, ktoré vyhrali v Lednických Rovniach šokujúco vysoko 6:2, potom privíta Trebatice a ide do neďalekého Hurbanova. Doma hostí ešte Levice, vonku má Jaslovské Bohunice a aj Patu, ale v predposlednom jesennom kole sa môže v prípadnom šlágri Nové Zámky - Gabčíkovo rozhodovať o jesennom titule. Už najbližšiu nedeľu uvidíme, ako sa narýchlo poskladané mužstvo predvedie u spomínaného nováčika v Trsticiach, ktorého bude zaiste hnať povestný Ultras Nádszeg. Na takú podporu z tribún sa veru líder súťaže doteraz spoľahnúť nemohol ani na domácom štadióne. Na druhej strane, kouč Süttö musí vedieť, koho si v lete do zbrusu nového tímu, v ktorom zostalo miesto iba pre Dávida Doktoríka a hrajúceho asistenta trénera Igora Oberta, po minulej katastrofálnej sezóne vybral. Väčšina hráčov má už čosi odkopané a nohy by sa im pri Malom Dunaji roztriasť nemali. Každopádne však, vedúci tím Majstrovstiev regiónu pôjde túto nedeľu do štrnástych Trstíc v role favorita. Polepšiť si môžu aj Imeľčania, ktorí budú mať v najbližších dvoch kolách výhodu domáceho prostredia a zakaždým privítajú nováčika. V nedeľu 1. októbra príde tretia Prievidza a týždeň nato zase Trstice. Ak Imeľ dokáže proti silnej Prievidzi zopakovať druhopolčasový výkon z Nových Zámkov a jeho hráči začnú premieňať šance, baníci z hornej Nitry to na tej dolnej nebudú mať vôbec ľahké. Tak, ako pred rokom to nemal v Imeli vôbec jednoduché vlaňajší suverén Baník Lehota pod Vtáčnikom, ktorého poslali „Zimovci“ domov proti prúdu rieky Nitra so šokujúcim výpraskom a po senzačnej otočke z 0:1 na 4:1.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: