Vo Vranove otvorili novú hraciu plochu

Šéfredaktor|18. mar 2018 o 00:00

Umelý trávnik slávnostne otvorili za prítomnosti prezidenta SFZ Jána Kováčika i prvého viceprezidenta SFZ Richarda Havrillu.

Futbalový sviatok vo Vranove. Domáci MFK privítal v sobotu v šlágri Tipos III. ligy, skupina Východ lídra súťaže MŠK Tesla Stropkov. Pri tejto príležitosti bola slávnostne odovzdaná do užívania hracia plocha s umelou trávou. Pásku slávnostne prestrihli prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik, predseda Východoslovenského futbalového zväzu v Košiciach a prví vicprezident SFZ Richard Havrilla, investor Ján Drozd, primátor mesta Vranov nad Topľou Ján Ragan a prezident MFK Vranov Mikuláš Némeš.

Napriek tomu, že Športovo-technická komisia VsFZ prvé jarné kolo kvôli nepriazni počasia preložila, vo Vranove sa hralo. Aj tento moment symbolicky zvýraznil význam hracej plochy s umelou trávou, ktorej univerzálna kvalita dovolí hrať i vtedy, keď na iných štadiónoch sú ihriská nespôsobilé alebo vplyvom poveternostných podmienok hrozí ich fatálne zničenie.

Vo Vranove začali s rekonštrukciou trávnika v októbri minulého roka. Stavebnú časť sumou po 90 tisíc eur zafinancovali Prešovský samosprávny kraj a mesto Vranov nad Topľou. Pokládku umelého koberca s uložením špeciálnej gumenej pružiacej podložky sponzorsky zabezpečil investor Dej invest s.r.o. Pozitívom pre tréningový proces bolo tiež to, že sa klubu podarilo počas zimy, kedy sa skôr stmieva, zabezpečiť improvizované osvetlenie. „Ak chceme, aby sa futbal, ktorý je v našom meste najpopulárnejším športom, rozvíjal, musíme mu vytvoriť podmienky a z tohto dôvodu je dnes pre Vranov nad Topľou veľmi významný deň. Za dôležité považujem, že sa podarilo umelú trávu dokončiť ešte v minulom roku. Ako vieme, poveternostné podmienky v zimnom období prírodným trávnatým hracím plochám príliš neprajú, preto som rád, že naši futbalisti vo všetkých vekových kategóriách mohli a môžu využívať nové ihrisko bez ohľadu na počasie,“ uviedol primátor mesta Vranov nad Topľou Ján Ragan.


 

Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik ocenil projekt, kedy sa na výstavbe umelej trávy podieľali samosprávny kraj, miestna samospráva a súkromný investor ako unikátny. Finančne však MFK Vranov podporil dotáciou vo výške 45 tisíc eur. aj SFZ. Táto suma bude použitá na vybudovanie polievacieho systému. „Vranov dostal jednu z najvyšších dotácií, ktorú sme udelili nielen na východnom Slovensku. Jej maximálne výška mohla byť 50 tisíc a domáci klub získal 45 tisíc eur. Keďže, ako som viackrát povedal, ide naozaj o unikátny projekt, kedy sa podarilo spojiť troch partnerov, chcem všetkým zainteresovaným za celú futbalovú rodinu poďakovať,“ zdôraznil prezident SFZ Ján Kováčik.

Investor Ján Drozd ako bývalý aktívny futbalista pripomenul, že jeho hlavnou motiváciou bola vízia vytvoriť podmienky nielen pre A-mužstvo, ale inšpiroval sa najmä tým, aby na kvalitnej hracej ploche mohli rozvíjať svoj talent mladé futbalové talenty. „Na umelú trávu sú dva názory, ale v našich klimatických podmienkach je nevyhnutnosťou. Keď som hral futbal ešte ja, tréningy na Rodinnej oblasti boli za trest, preto sme chceli, aby v dnešnej modernej dobe mali naši hráči moderné zázemie. V minulosti na hlavnom štadióne trénovalo z väčšej časti iba A-mužstvo, no teraz sme vytvorili priestor aj pre deti. Sám mám vnúčatá a keďže sa mi páči, ako sa pracuje s mladými talentami v našich športových triedach, rozhodli sme sa po hokeji pomôcť i futbalu,“ dodal s úsmevom Ján Drozd.

(im)

 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: