Správy

GRASSROOTS - Školský pohár SFZ spustil prihlasovanie do 12.ročníka najväčšieho turnaja školákov

Ilustračná fotografia - Školský pohár SFZ.
Ilustračná fotografia - Školský pohár SFZ. (Zdroj: SFZ, Autor: Timotej Pavlík)
10. sep 2024 o 10:44
Ilustračná fotografia - Školský pohár SFZ.
Ilustračná fotografia - Školský pohár SFZ. (Zdroj: SFZ, Autor: Timotej Pavlík)

BRATISLAVA (SFZ) - Oficiálna tlačová správa Slovenského futbalového zväzu.

Populárny turnaj s účasťou viac ako 10.000 detí spúšťa prihlasovanie do nového ročníka 2024/25. Účastníkmi Školského pohára boli v minulosti aj slovenskí futbaloví reprezentanti - David Strelec, Artur Gajdoš, Tamara Morávková, Aneta Surová, či Sofia Škerdová.


Školský pohár SFZ

je futbalová súťaž pre školákov, určená pre žiačky a žiakov do 13 rokov, hrací formát je podobný ako v malom futbale 4+1. Do projektu sa v školskom roku 2023/2024 zapojilo 11.639 detí, čo je najviac v histórii. V minulosti sa na tomto prestížnom podujatí predstavilo niekoľko futbalových reprezentantov. V sezóne 2022/2023 štartoval na finálovom turnaji Christián Hamšík, ktorý je kapitánom slovenskej reprezentácie do 15 rokov, v predošlých ročníkoch to boli seniorskí reprezentanti Artur Gajdoš, či David Strelec.

Na turnaji štartujú chlapčenské a dievčenské družstvá, pred dvomi rokmi svoje futbalové prednosti predviedla aktuálna mládežnícka reprezentantka do 15 rokov Patrícia Adamčíková, v minulosti boli súčasťou Školského pohára súčasné opory ženského A-tímu SR Tamara Morávková, Aneta Surová a Sofia Škerdová.

Účasť na finálovom turnaji je snom všetkých školákov, základnou hodnotou je však samotná účasť, láska k pohybu a futbalu, bez ohľadu na prípadný postup do nadstavbových častí. Školský pohár SFZ začína okresnými kolami v rámci celého Slovenska, tí najlepší si vybojujú účasť v krajských kolách, ktorého víťazi postupujú do veľkého finále. Víťazov nasledujúceho ročníka v kategórii chlapcov a dievčat spoznáme v máji 2025, dejisko finálového turnaja bude upresnené neskôr.

Víťazné tímy Školského pohára SFZ v minulosti získali exkluzívnu možnosť vycestovať na zápasy slovenskej futbalovej reprezentácie do zahraničia a osobne sa stretnúť so svojimi idolmi. Nebude tomu inak ani v nasledujúcom ročníku, okrem hlavnej ceny – zájazd na zápas Slovenských sokolov – pripravili organizátori pre víťazné tímy ďalšie hodnotné ceny, školáci sa môžu tešiť na dresy, lopty, tričká, futbalovú výstroj a ďalšie vecné ceny. „Primárnym zámerom je prostredníctvom futbalu ponúknuť žiakom spoločenskú príležitosť, osobnostný a športový rast, poukázať na zdravotný úžitok. Sekundárnym cieľom je vyhľadávanie športovo-talentovaných jednotlivcov v rámci školskej futbalovej súťaže,” ozrejmil hlavný cieľ projektu Cyril Janoško, koordinátor Grassroots futbalu SFZ a dodal: „Školský pohár SFZ si získal v osta

tných rokoch priazeň a pozornosť školákov i verejnosti aj preto, že jeho prínos presahuje čisto športový rámec. Našim cieľom je aj v blížiacej sa edícii 12. ročníka 2024/25 zorganizovať turnaj, ktorý chlapcom a dievčatám ponúkne možnosť športovať a verím, že mnohí z nich nájdu vo futbale záľubu na celý život.“

V ostatnom ročníku Školského pohára SFZ sa do zápolenia na trávnikoch zapojilo 1.151 škôl, čo predstavuje približne dve tretiny všetkých základných škôl na Slovensku. Zároveň turnaj zaznamenal najvyšší počet prihlásených škôl a účastníkov turnaja v jeho histórii.

Registrácia do 12. ročníka Školského pohára SFZ je otvorená do 18. októbra 2024. Všetky základné školy sa môžu prihlásiť na webovom sídle školského športu - sutaze.skolskysport.sk

Turnaj vyhlasuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, organizátorom je Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVAM). Odborným garantom je Slovenský futbalový zväz. Generálnym partnerom Školského pohára SFZ je Lidl.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: