Správy

GRASSROOTS - Projekt Dajme spolu gól učí láske k futbalu už 8 rokov

(Autor: Timotej Pavlík)
23. júl 2024 o 20:07
(Autor: Timotej Pavlík)

BRATISLAVA (SFZ) - Dajme spolu gól je určený pre deti v MŠ a ZŠ vo veku 5 až 8 rokov, ktoré majú záujem o futbal. Túto sezónu sa do projektu na celom Slovensku zapojilo takmer 10 000 detí, ktoré viedli licencovaní tréneri. Projekt si pochvaľuje UEFA, kluby, či reprezentační mládežnícki tréneri.

Projekt Dajme spolu gól začal na Slovensku v roku 2016. Za osem rokov existencie sa tohto projektu zúčastnilo viac ako 40 000 športujúcich detí v žltých tričkách. V sezóne 2023/2024 sa projekt Dajme spolu gól dostal do 416 škôl a škôlok, čo z neho robí najdostupnejší a najväčší krúžok na Slovensku.

Slovenský futbalový zväz prostredníctvom tréningov rozvíja pohybový rozvoj detí pod dohľadom odborníkov. Projektu sa venuje 455 trénerov, z toho 16 má licenciu UEFA PRO, čo je tá najvyššia možná, ďalších 108 trénerov má UEFA A licenciu, 142 UEFA B, 115 UEFA C. 54 trénerov má najnovšiu licenciu SFZ Grassroots Leader a 20 UEFA Youth Elite A. SFZ financuje všetkých trénerov projektu a zabezpečuje pre každú školu športové pomôcky na tréningy.

Úlohou trénerov je, aby deti mali z každej aktivity radosť a aby zažili na tréningu zábavu. Projekt Dajme spolu gól, okrem podpory zdravého životného štýlu, má ďalšie dve dôležité úlohy:
1. Učiť deti prostredníctvom hry k sebadisciplíne a k lepšej koncentrácii

2. Vytvoriť medzi deťmi kamarátstva a podporiť detskú súťaživosť.


Doma sme sa zhodli, že by si naša dcérka mohla vyskúšať niekoľko športov a tak sme ju dali aj na futbal. Výhodou pre nás rodičov je to, že sa nemusíme o nič starať, keďže futbalové tréningy sa robia priamo v jej škôlke. Našej 4-ročnej dcére sa tréningy tento rok páčili,” vraví o projekte rodič a zároveň hlavný trénera reprezentácie do 17 rokov Martin Žamba.


Martin Žamba na tréningu reprezentácie do 16 rokov v Šamoríne pred dvojzápasov v Severnom Macedónsku (5.5.2024)
Martin Žamba na tréningu reprezentácie do 16 rokov v Šamoríne pred dvojzápasov v Severnom Macedónsku (5.5.2024) (Zdroj: SFZ, Autor: © 2024 Jakub Homoľa)

Dajme spolu gól je pre mnohé kluby základným kameňom ako prilákať deti do svojho klubu. Niektoré kluby oslovili 80% detí z Dajme spolu gól a teraz ich majú zapojených v tréningovom procese. Z interných dát vieme, že 70% detí z projektu Dajme spolu gól si vyskúšalo tréning v nejakom futbalovom klube. 32% detí z projektu už sú v systémoch SFZ registrovanými hráčmi.

Dajme spolu gól v škôlke v Zlatých Moraviec s Matejom Moškom s hráčom FC ViOn Zlaté Moravce
Dajme spolu gól v škôlke v Zlatých Moraviec s Matejom Moškom s hráčom FC ViOn Zlaté Moravce (Autor: Timotej Pavlík)

Sme radi, že Dajme spolu gól funguje už 8 rokov a že každý rok to vieme posunúť na lepšiu úroveň. Pre trénerov sme vytvorili metodickú publikáciu, aby vedeli priniesť lepší a kvalitnejší obsah tréningov pre danú vekovú kategóriu. Pre trénerov sme pripravili aj samostatnú licenciu SFZ Grassroots Leader. Teší nás, že nám projekt chvália aj ľudia z UEFA, ktorým sa páči, že je tento projekt k dispozícii pre všetkých. Priznávame však limity, pre ktoré projekt nie je na všetkých školách, ale do budúcna máme túto ambíciu,” vyjadril sa o projekte koordinátor Grassroots futbalu Cyril Janoško.

Deti zo Seneckej školy s reprezentačným brankárom Slovenska Marekom Rodákom.
Deti zo Seneckej školy s reprezentačným brankárom Slovenska Marekom Rodákom. (Autor: Timotej Pavlík)

Príprava 9. ročníka Dajme spolu gól je už vo finálnej fáze. Tím okolo Cyrila Janoška pracuje na novinkách, ktoré budú o pár týždňov oznámené. Prihlásiť sa do nového ročníka projektu bude možné od 19. augusta 2024. 


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: