Zomrela Rísová-Krásna, bronzová medailistka z MS 1970

TASR|4. apr 2017 o 15:18

Bývalá popredná športová gymnastka Ľubica Rísová zomrela vo veku 64 rokov.

BRATISLAVA. Vo veku 64 rokov zomrela po dlhej a ťažkej chorobe bývalá popredná športová gymnastka Ľubica Rísová.

Informovala o tom oficiálna webová stránka Slovenského olympijského výboru www.olympic.sk.

Rísová bola najuznávanejšia slovenská medzinárodná rozhodkyňa v športovej gymnastike, ale aj trénerka, funkcionárka a pedagogička.

Najvýraznejší úspech zaznamenala Rísová, vtedy ešte pod dievčenským menom Krásna, na MS 1970 v Ľubľane. Družstvo, v ktorom bola okrem nej ďalšia Slovenka Marianna Krajčírová, plus Marcela Váchová, Bohumila Řimnáčová, Soňa Brázdová a Hana Lišková, skončilo tretie a získalo bronz.

Vo viacboji obsadila Rísová so ziskom 72,850 n konečné 25. miesto. Členka TJ Slovan Bratislava bola aj v príprave na OH 1972 v Mníchove, ale tam napokon neštartovala

Veľké uznanie si získala ako popredná medzinárodná rozhodkyňa. Rozhodovala na OH 1996 v Atlante aj na OH 2000 v Sydney. V roku 1997 získala od Medzinárodnej gymnastickej federácie (FIG) ocenenie pre najobjektívnejšiu rozhodkyňu na MS v Lausanne.

Od UEG zase dostala Zlatú medailu za technické analýzy zostáv e európskych šampionátov. Posledná rozlúčka s Ľubicou Rísovou-Krásnou sa uskutoční vo štvrtok 6. apríla o 13. hodine v Krematóriu v Banskej Bystrici-Kremničke.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Zomrela Rísová-Krásna, bronzová medailistka z MS 1970