Kuzminová krútila hlavou. Mala som väčšie očakávania. Cítila som zodpovednosť, vravela

Anastasia Kuzminová.
Anastasia Kuzminová. (Autor: Soňa Niková/Slovenský biatlon)
Miloslav Šebela|7. feb 2024 o 19:12

Biatlonisti obsadili v miešanej štafete na MS 16. miesto.

BRATISLAVA. Pred rokom bola Anastasia Kuzminová vo Vysočina Aréne povzbudiť slovenských reprezentantov na pretekoch Svetového pohára. Tento rok už na rovnakom mieste nastúpila na prvú súťaž na majstrovstvách sveta.

„Vlani som tu bola povzbudzovať a vôbec som nečakala, že o rok sa tu objavím už ako pretekárka,“ hovorila s úsmevom pre RTVS. 

Ku biatlonu sa vrátila bezmála po päťročnej prestávke pred pár dňami a hneď si vybojovala nomináciu na MS. 

„Som odhodlaná nastúpiť v mixe, ale mám pred tým väčší rešpekt, pretože testovací tréning mi nevyšiel podľa predstáv. Strelnica bola pri vetríku lotéria. V takých podmienkach treba vedieť strieľať,“ hovorila 39-ročná biatlonistka. 

V najsilnejšej svetovej konkurencii nastúpila Kuzminová po prvý raz po piatich rokoch. V rámci miešanej štafety bežala na treťom úseku. 

Slovensko v zložení Tomáš Sklenárik, Damián Cesnek, Kuzminová a Mária Remeňová obsadilo 16. priečku. Bol to vôbec prvý štart slovenského tímu v tejto disciplíne v tejto sezóne.

Streľba bola klamlivá, vravel Cesnek

Titul si vybojovali Francúzi. Rozhodujúci náskok vybudovala na treťom úseku Justine Braisazová Bouchetová.

Nóri získali striebro. Bronz až v závere vybojovala pre Švédsko Elvira Öbergová.

Preteky sa konali pri daždivom a relatívne teplom počasí. Trať sa počas pretekov pod vplyvom tepla menila a bola výrazne rozbitá.

Na prvom úseku výborne rozbehol štafetu Tomáš Sklenárik. Na strelnici mierne stratil pri streľbe v stoji, kde potreboval všetky náhradné náboje.

„Škoda streľby, ale na začiatok majstrovstiev môžem byť spokojný,“ reagoval pre RTVS.

Damián Cesnek vybehol na 12. mieste, no na prvej streleckej položke mu nestačili ani tri náhradné náboje, bežal trestný okruh a výrazne sa prepadol. Štafetu odovzdával Anastasii Kuzminovej na 21. priečke s viac ak tri a polminútovou stratou. 

„Pri streľbe to bolo trápenie. Bolo to klamlivé, pretože vlajočky, ktoré ukazujú vietor, sú mokré. Je to škoda. Bežalo sa mi však celkom dobre,“ vravel po svojom úseku Cesnek pre RTVS.

Kuzminová krútila hlavou

Na svoj úsek vybehla Anastasia Kuzminová s veľkým nasadením, no rovnako pri streľbe v ľahu sa nevyhla trestnému kolu a strata slovenského tímu sa zvýšila. To, čo sa jej na súperky podarilo na trati stiahnuť, strácala pri streľbe. 

Bežeckým výkonom však na svojom úseku prekvapila. Dosiahla ôsmy bežecký čas. Bežala napríklad na úrovni Nórky Knottenovej a mala rýchlejší čas ako Talianka Dorothea Wiererová či Ukajinka Julia Džimová. 

„Nevadilo mi počasie ani trať. Nakoniec bola dobre pripravená a dalo sa pekne zalyžovať. Už by som to aj nazvala dobrým výkonom, ale na strelnici som sa trápila. Na prvej položke som si najskôr z tej jednej chyby nerobila ťažkú hlavu.

Ale netrafila som ani s prvým náhradným, ani s druhým a pred posledným nábojom som bola už vystresovaná. Chcela by som sa fanúšikom veľmi ospravedlniť. Mala som od seba väčšie očakávania. Doľahla na mňa zodpovednosť,“ krútila hlavou Kuzminová. 

Viditeľne ju mrzelo, ako strieľala. Streľba jej nevyšla podľa predstáv. Priznala, že cítila pred pretekmi väčšiu nervozitu ako v minulosti. 

„Mojou úlohou bolo stiahnuť čo najviac zo straty. Ale po trestnom okruhu bola moja jediná myšlienka, aby ma súperky nedobehli o celé kolo. Vedela som, že musím utekať. Je mi to ľúto, že dnes to bola Nasťa, ktorá netriafala. Som sklamaná.“

Kuzminová chce zabojovať o stíhačku

Štafetu odovzdávala Márii Remeňovej na 19. priečke. Tá však predviedla obdivuhodný výkon. Spomedzi slovenského tímu mala v stredu najlepšiu streľbu. Potrebovala len jeden náhradný náboj a napriek veľkým odstupom dokázala predbehnúť ešte tri tímy.

Slovensko tak zopakovalo výsledok z vlaňajších majstrovstiev sveta a znovu obsadilo 16. priečku.

Svetový šampionát pokračuje v piatok rýchlostnými pretekmi žien (od 17.20). Vzhľadom na výkony v tejto sezóne bude pre slovenské biatlonistky úspech, ak sa im podarí kvalifikovať do stíhacích pretekov.

Na šprint nastúpi aj Anastasia Kuzminová. „Pokúsim sa zabojovať o stíhačku," vraví odhodlane.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Kuzminová krútila hlavou. Mala som väčšie očakávania. Cítila som zodpovednosť, vravela