Sedí, to je dobré znamenie, komentovala expertka. Čo sa stalo Shiffrinovej?

Mikaela Shiffrin počas prehliadky trate.
Mikaela Shiffrin počas prehliadky trate. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|26. jan 2024 o 18:00

Prehliadka trate bola mimoriadne dôležitá.

BRATISLAVA. „Shiffrinová vyzerala ako handrová bábika,“ komentoval hrôzostrašný pád do sietí americkej lyžiarky počas piatkového zjazdu v Cortine d’Ampezzo český komentátor ČT Sport Ondřej Zamazal. 

Mikaela Shiffinová nezvládla nástrahy trate na olympijskej zjazdovke Olympia Delle Tofane a zo svahu ju odviezol vrtuľník. 

Kľúč k víťazstvu

Líderka celkového hodnotenia Svetového pohára absolvovala v talianskom stredisku jeden meraný tréning, v ktorom obsadila 43. miesto a na čelo stratila viac ako štyri sekundy. 

„Návrat na zjazdové lyže bol pre mňa trochu šok a zažila som niekoľko strašidelných momentov,“ priznala Shiffrinová na sociálnych sieťach. 

Prehliadka trate bola mimoriadne dôležitá, pretože lyžiarky čakala vo vrchnej časti trate nepríjemná pasáž. Za horizontom nasledovala ľavotočivá zákruta a bolo potrebné správne nasmerovať lyže do skoku. 

„Dnešným kľúčom k víťazstvu bude brána po skoku,“ komentovala česká expertka ČT Sport Klára Křížová. 

VIDEO: Pád Mikaely Shiffrinovej

Riziková disciplína

Terénna vlna však Shiffrinovú prekvapila a po skoku vyšla z ideálnej stopy a narazila do ochrannej siete. 

„Dostala sa nízko do stopy a v kompresii ju to ešte nakoplo. V tejto časti trate je zjazdovka veľmi úzka a Američanka nemala možnosť sa dokĺzať niekam inam. To znamená, že vo veľkej rýchlosti narazila do siete. Nepáčilo sa mi, ako prepadla na špičky dopredu,“ pokračovala bývalá česká lyžiarka. 

Shiffrinová nehybne ležala v opatere zdravotníkov a členov tímu. Po chvíli si však sadla. „Sedí, to je dobré znamenie,“ dodala Křížová. 

Po chvíli sa síce postavila a odkráčala preč, ale vôbec nedostupovala na ľavú nohu. Zo strediska ju odviezol vrtuľník.  

„Keď sa rútite zhora rýchlosťou okolo sto km za hodinu, tak tú bránku vľavo zbadáte na poslednú chvíľu, lebo je ukrytá za horizontom. Počasie je krásne, trať super, ale zjazd je riziková disciplína," komentovala rizikový úsek trate pre ORF Rakúšanka Cornelia Hutterová.

Osudná zákruta

Preteky na niekoľko minút prerušili. Na rovnakom mieste mala problémy aj Federica Brignoneová, ktorá však dokázala pád stlmiť a postavila sa na nohy. 

Talianka nedokončila už druhé preteky po sebe. Naposledy vypadla v obrovskom slalome v Jasnej. 

Skok za terénnou vlnou narobil problémy aj olympijskej šampiónke Corinne Suterovej, ktorá dopadla na päty a vykríkla od bolesti. Ľavú nohu už nezaťažovala a z pretekov odstúpila. 

„Pokiaľ Corinne nemôže priložiť váhu na nohu, tak sa pravdepodobne stalo niečo zlé. Nevzdáva sa,“ opísal pre časopis Blick tréner. 

V ochrannej sieti sa ocitla aj ďalšia Švajčiarka. Michelle Gisinová sa však postavila na nohy a naznačila, že je v poriadku. 

Doposiaľ bez vážneho zranenia

Prvotné vyšetrenia ukázali, že americká reprezentantka nemá porušené väzy v kolene. 

„Mikaelu Shiffrinovú previezli na kliniku v Cortine a vyšetrujú ju pre zranenie ľavej nohy. Prvotná analýza ukazuje, že predný krížny väz v kolene sa zdá byť neporušený. Ďalšie podrobnosti prinesieme," uviedol Shiffrinovej tím vo vyhlásení.

„Ďakujem za vašu podporu,“ uviedla lyžiarka status na sociálnej sieti X. 

Dvadsaťosemročná univerzálna lyžiarka nemala v kariére doposiaľ vážnejšie zranenie pohybového aparátu. V sezóne 2015/2016 mala natiahnuté väzy v pravom koleno a v chýbala približne dva mesiace. 

Po prestávke zaznamenala perfektný návrat na súťažné zjazdovky, keď vyhrala všetky tri zvyšné slalomové preteky, vrátane slalomu v Jasnej. V hodnotení disciplíny vtedy skončila na štvrtom mieste. 

Sezóna zranení

Úvodný zjazd v Cortine d’Ampezzo vyhrala rakúska lyžiarka Stephanie Vienerová a dosiahla druhé víťazstvo v kariére.

Druhé miesto obsadila Švajčiarka Lara Gutová Behramiová so stratou 39 stotín sekundy. Tretie miesto obsadila až trojica pretekárok – Sofia Goggiová, Christina Agerová a Valerie Grenierová. 

Program v talianskom stredisku pokračuje sobotňajším zjazdom a nedeľňajším super-G. 

Za uplynulé dva týždne utrpela nepríjemný pád hneď pätica celkových víťazov SP.

Okrem Shiffrinovej a Brignoneovej spadla na domácich pretekoch v Jasnej aj Slovenka Petra Vlhová, ktorej ukončilo sezónu roztrhnutie predného krížneho väzu v pravom kolene.

Sezóna sa predčasne skončila aj Francúzovi Alexisovi Pinturaultovi a Aleksandrovi Aamodtovi Kildemu, ktorý je partner Shiffrinovej.



Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Sedí, to je dobré znamenie, komentovala expertka. Čo sa stalo Shiffrinovej?