Životný úspech Procházkovej

Sportnet|3. dec 2007 o 00:00

Slovenská reprezentantka v behu na lyžiach Alena Procházková dosiahla v sobotňajších pretekoch Svetového pohára vo fínskom Kuusame životný úspech.

Prebojovala sa až do A-finále šprintu klasickou technikou a v ňom obsadila fantastické tretie miesto. Je to najlepšie umiestnenie slovenskej bežkyne na lyžiach od čias Alžbety Havrančíkovej, ktorá v sezóne 1988/89 dvakrát preteky SP vyhrala.

KUUSAMO. Do celkovej klasifikácie SP si pripísala 60 bodov - viac ako vo všetkých doterajších štartoch dovedna. V celkovej klasifikácii ju to zaradilo na 12. miesto, v hodnotení šprintu (malý krištáľový glóbus) jej patrí aktuálne 7. pozícia.

Prekvapila aj seba

"Už v kvalifikácii som dosiahla výborný čas a sama seba som presvedčila, že na to rýchlostne mám. Vedela som, že od štvrťfinále to bude nesmierne ťažké. Zvolili sme však s trénerom výbornú taktiku, ktorá sa mi osvedčila. Chcela som sa hneď od štatru držať čo najviac vpredu, aby som nemusela súperky v závere dobiehať. Vedela som, že Petra Majdičová je vynikajúca šprintérka, a tak som sa jej držala doslova zubami-nechtami. Najhoršie to bolo v stúpaniach. Tam som si vždy spomenula na nesmierne tvrdú letnú prípravu, ako som v nej ´vyskákala´ aj strmšie kopce a snažila som sa dostať zo seba všetko. Pred finále som nemala ani čas rozmýšľať o tom, či mám trému. Sústredila som sa len na preteky. Priznávam sa, týmto výsledkom som prekvapila aj sama seba. Momentálne prežívam obrovskú radosť, je to fantastické. Myslím, že je to lepší výsledok ako titul majsterky sveta do 23 rokov. Konečne som dokázala, že behať viem. Som veľmi, veľmi šťastná," povedala po pretekoch Alena Procházková.

FAKTY

Ženy - finále: 1. Petra Majdičová (Slovin.) 2:32,2 min, 2. Astrid Jacobsenová (Nór.) +3,2 s, 3. Alena Procházková (SR) +4,2, 4. Natalia Matvejevová (Rus.) +4,4, 5. Madoka Nacumiová (Jap.) +8,3, 6. Jevgenia Šapovalovová (Rus.) +9,3.

Poradie v hodnotení šprintu po dvoch pretekoch: 1. Natalia Matvejevová (Rus.) 150 bodov, Marit Björgenová (Nór.) 112, 3. Petra Majdičová (Slovin.) 100,... 7. Alena Procházková (SR) 60, 8. Anna Dahlbergová (Švéd.) 60, 9. Arianna Follisová (Tal.) 60, 10. Seraina Mischolová (Švajč.) 59.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Životný úspech Procházkovej