V ženskom tenise chýba rivalita. Prečo je v ňom veľa prekvapení, aj chýb?

Iga Swiateková s trofejou za víťazstvo na Roland Garros.

V ženskom tenise chýba rivalita. Prečo je v ňom veľa prekvapení, aj chýb?

Iga Swiateková s trofejou za víťazstvo na Roland Garros. (Autor: SITA/AP)
Iga Swiateková s trofejou za víťazstvo na Roland Garros.
Iga Swiateková s trofejou za víťazstvo na Roland Garros. (Autor: SITA/AP)
Jana Sedláková|1. júl 2022 o 07:05

Žijeme v ére víťaznej série jednej ženy.

BRATISLAVA. Keď mala pred niekoľkými týždňami 21. narodeniny, televízna stanica Eurosport jej zagratulovala na sociálnych sieťach originálnym spôsobom. Vytvorili animáciu, v ktorej drží v ruke narodeninovú tortu so sviečkami.

Ibaže namiesto klasickej torty boli na obrázku naukladané slané pečivá, tzv. bagely. Práve bagel, teda pečivo s dierou uprostred pripomínajúce číslo 0, je v angličtine slangovým výrazom pre "kanára". Teda pre tenisový výsledok 6:0.

Iga Swiateková pôsobí momentálne neporaziteľne. Vyhrala už 37 zápasov za sebou. Je nespochybniteľnou jednotkou ženského tenisu.

Za ňou však akoby nasledovala veľká medzera.

Kým svetová jednotka Swiateková má v rebríčku WTA 8576 bodov, svetová dvojka Ons Jabeurová iba 4340, čo je takmer polovičné číslo.

Fakt je, že donedávna svetová jednotka Ashleigh Bartyová po svojom triumfe na Australian Open nečakane ako 25-ročná oznámila koniec kariéry.

Za posledný rok vyhrala Wimbledon aj Australian Open. To je 4000 bodov, ktoré získala a z rebríčka v podstate zmizli spolu s ňou.

Celkovo však platí, že hráčky vo svetovej špičke sa momentálne často menia a na grandslamových turnajoch sa pravidelne dostane do finále aspoň jedno prekvapivé meno.

Striedajú sa grandslamové víťazky

Sofia Keninová, Garbine Muguruzová, Iga Swiateková, Viktoria Azarenková, Jennifer Bradyová, Barbora Krejčíková, Anastasia Pavľučenkovová, Karolína Plíšková, Emma Raducanuová, Leylah Fernandezová, Danielle Collinsová, Cori Gauffová...

To je zoznam hráčok, ktoré sa od roku 2020 dostali do grandslamového finále, hoci v tom čase neboli v prvej desiatke. Možno ste sa práve pri tomto zozname zamysleli, či je vôbec matematicky možné, že všetky tieto hráčky boli za také krátke obdobie vo finále.

Mnohé dokonca neboli nasadené, alebo elitnú 32-ku nasadených uzatvárali. Do tohto zoznamu patrí aj Swiateková, ktorá svoj prvý grandslamový titul na Roland Garros 2020 získala ako 54. hráčka sveta.

Jej druhý grandslamový triumf na Roland Garros 2022, ktorý bol pokračovaním veľkej dominancie, mal teda úplne iný príbeh.

Zloženie grandslamových finále žien od roku 2020

/v zátvorke pri mene je poradie v rebríčku v danom zápase/

rok/turnaj

australian open

roland garros

wimbledon

us open

2020

víťazka: Sofia Keninová (15.)

finalistka: Garbine Muguruzová (32.)

víťazka: Iga Swiateková (54.)

finalistka: Sofia Keninová (6.)

víťazka: Ashleigh Bartyová (1.)

finalistka: Karolína Plíšková (13.)

víťazka: Naomi Osaková (9.)

finalistka: Viktoria Azarenková (27.)

2021

víťazka: Naomi Osaková (3.)

finalistka: Jennifer Bradyová (24.)

víťazka: Barbora Krejčíková (33.)

finalistka: Anastasia Pavľučenkovová (31.)

pre pandémiu sa nehralo

víťazka: Emma Raducanuová (150.)

finalistka: Leylah Fernandezová (73.)

2022

víťazka: Ashleigh Bartyová (1.)

finalistka: Danielle Collinsová (30.)

vítazka: Iga Swiateková (1.)

finalistka: Coco Gauffová (23.)

-

-

Ak by sme hľadali medzi mužmi, kedy naposledy sa dostal do finále grandslamového turnaja hráč mimo elitnej svetovej desiatky, našli by sme ho až pri US Open 2017, kde sa do finále prebojoval ako 32. hráč sveta Kevin Anderson.

Hoci mužský tenis žije v ére trojice Djokovič, Nadal a Federer, za toto obdobie hrali proti sebe dvaja zástupcovia tejto trojice finále iba trikrát. Nemôžeme teda povedať, že by túto sériu vytvárali iba traja hráči.

Medzi ženami sa finále dvoch hráčok z top 10 odohralo naposledy na Wimbledone 2019. Bojovali vtedy proti sebe Simona Halepová a Serena Williamsová.

Za posledných päť rokov vyhralo grandslamový turnaj až päť hráčok, ktoré získali iba jediný titul.

Chýba taktika?

Pre diváka môže byť atraktívne, že stále vidí nové tváre. Ale prečo sa tak často striedajú mená ženskej svetovej špičky? A prečo favoritky väčšinou zlyhávajú?

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»V ženskom tenise chýba rivalita. Prečo je v ňom veľa prekvapení, aj chýb?