Zažívajú nadávky, občas i kopance. Inzultácií však ubudlo

Mária Šimková sa dala na rozhodcovskú dráhu pred trinástimi rokmi.
Mária Šimková sa dala na rozhodcovskú dráhu pred trinástimi rokmi. (Autor: Róbert Andrejov)
Róbert Andrejov|26. okt 2018 o 00:00

Rozhodcovia sú často tŕňom v oku, bez nich to však nejde.

Rozhodcovia: fotogaléria

25.10.2018

MICHALOVCE. Rozhodcovia. Fanúšikovia ich neraz zatracujú a dokážu si na nich poriadne vyliať zlosť. Sú však neodmysliteľnou súčasťou všetkých športových podujatí.

Samozrejmosťou sú aj futbalové zápasy, počas ktorých je v akcii zvyčajne trojica arbitrov.

Doba však pokročila, stretnutia sa hrajú v rýchlejšom tempe, preto niekedy na vyššej úrovni môžeme vidieť v jednom dueli aj šiestich „mužov v čiernom“ (okrem rozhodcu a dvoch asistentov aj náhradného rozhodcu a dvoch bránkových).

Keď však nazrieme do amatérskeho futbalu na najnižšej úrovni, tam si neraz počas zápasov musí rozhodca vystačiť sám a občas sa stane, že stretnutie sa odohrá bez delegovanej osoby, teda rozhoduje ho laik.

Aká je situácia s rozhodcami v jednom z najväčších oblastných futbalových zväzov na východnom Slovensku v ObFZ Michalovce, pod ktorý spadajú kluby z dvoch okresov (Michalovce a Sobrance)?

Arbitrov je nedostatok. Chodia medzi študentov

Pod „patronátom“ michalovského zväzu prebieha v aktuálnej sezóne päť mužských súťaží a deväť mládežníckych.

Pred štartom ročníka mal ObFZ na nominačnej listine 39 rozhodcov, čo je oproti vlaňajšku nárast o šesť mužov, avšak v porovnaní so sezónou 2011/12 pokles o takmer tri desiatky.

Z týchto čísel jasne vyplýva, že v posledných rokoch rozhodcov ubudlo.

„V prvom rade musím povedať, že nielen náš, ale asi snáď všetky okresné zväzy sa boria s nedostatkom rozhodcov. V ostatnom čase však v spolupráci so školským úsekom pri ObFZ v tomto smere nastal nepatrný posun vpred. Snažíme sa získavať mladých rozhodcov spomedzi študentov. V minulom roku sme navštevovali michalovské školy, kde sme organizovali nábory. Potenciálnym záujemcom o rozhodovanie sme robili prezentácie, ukazovali sme výhody tejto činnosti, hovorili o finančnom ohodnotení. Chceli sme z tohto projektu získať aspoň troch študentov, čo sa nám aj podarilo. Okrem toho robíme aj školy mladých rozhodcov, ale to sa týka už vyškolených rozhodcov do 22 rokov,“ rozhovoril sa Ján Mano, podpredseda komisie rozhodcov ObFZ Michalovce a v súčasnosti aj zastupujúci sekretár zväzu.

Podľa jeho slov v súčasnej dobe majú 31 arbitrov, ktorých môžu obsadzovať.

Keďže tento počet nie je dostačujúci, už pár rokov „sa dva zápasy v každom kole jednotlivých súťaží hrajú tri hodiny pred úradným hracím časom (ÚHČ). Tí rozhodcovia, ktorí odpískajú stretnutia hrané skôr, sa potom hneď presunú na súboje v ÚHČ,“ doplnil Mano.

Inzultácie takmer vymizli

Medzi vyše tridsiatimi rozhodcami môžeme nájsť tínedžerov aj pánov okolo päťdesiatky.

Aká je spokojnosť s predvádzanými výkonmi arbitrov?

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Zažívajú nadávky, občas i kopance. Inzultácií však ubudlo