Zápasy v Skalici v znamení útokov na historické rekordy

SITA|19. mar 2009 o 14:34

Semifinálová séria hokejovej Slovnaft extraligy medzi Skalicou a Slovanom, ktorá pokračuje v piatok a sobotu dvojicou zápasov na Záhorí.

BRATISLAVA. Semifinálová séria hokejovej Slovnaft extraligy medzi Skalicou a Slovanom, ktorá pokračuje v piatok a sobotu dvojicou zápasov na Záhorí, ponúkne najväčšej hviezde domácich Žigmundovi Pálffymu možnosť atakovať ďalšiu hranicu snov - 60 gólov v jednej sezóne, ako aj dosiahnutie najdlhšej série s minimálne asistenciou alebo gólom v stretnutí v histórii slovenského hokeja. Jeho spoluhráč Juraj Mikúš sa pokúsi prekonať Demitrov rekord v gólových prihrávkach za jednu sezónu v slovenskej najvyššej hokejovej súťaži.

Populárny Žigo zažíva svoju najlepšiu sezónu v seniorskom hokeji. Aktuálne má na konte 56 gólov, 110 bodov v kanadskom bodovaní a 83 bodov v štatistike +/-. Tieto hodnoty sú nielen jeho osobnými rekordmi, ale aj maximami slovenskej najvyššej hokejovej súťaže. Najbližšou okrúhlou métou je 60 gólov, na ktorú potrebuje 36-ročný pravý krídelník už len 4 presné zásahy. Jeho doterajšie kanonierske maximum pochádza zo sezóny 1997/98, keď v drese New York Islanders v 80 zápasoch základnej časti zaznamenal 48 gólov. Dovtedajší rekord extraligy, svoje osobné sezónne maximum, ako aj métu 50 gólov v jednej sezóne prekonal Pállfy 20. februára v zápase 8. kola nadstavby slovenskej Slovnaft extraligy proti Liptovskému Mikulášu, keď si pripísal góly s poradovými číslami 49 a 50. Ak by sa slovenskému rekordérovi podarilo postúpiť do finále, mohol by útočiť aj na ďalšiu hranicu snov 100 plusových bodov v bilancii +/-.

Pálffy tiež v utorok bodoval už v devätnástom zápase, čím napodobnil Martina Hujsu v najdlhšej sérii s minimálne asistenciou alebo gólom v stretnutí. Obaja sú v tomto smere najlepšími za ostatné roky. Pálffy ťahal v minulosti už takmer rovnako dlhú šnúru ešte v drese Dukly Trenčín, vo federálnej lige 1992/93 podľa štatistík Roberta Zárubu na serveri hokejzive.ct24.cz bodoval v sedemnástich dueloch v rade (40 bodov, 18 gólov, 22 asistencií). Vladimír Růžička počas svojho pôsobenia v Trenčíne v ročníku 1988/89 bodoval podľa rovnakého zdroja v dvadsiatich dueloch (51 bodov, 27 gólov, 24 asistencií). Pálffy počas súčasnej série strelil 18 gólov a pridal 17 prihrávok. Naposledy vyšiel naprázdno 13. januára pri domácom víťazstve nad Košicami 3:1. Ak Skaličan nepreruší svoju sériu ani v nadchádzajúcich dvoch zápasoch na domácom ľade, stane sa v tomto ukazovateli rekordérom v histórii slovenského hokeja.

Aj Pálffyho spoluhráč z prvého skalického útoku Juraj Mikúš má na dosah rekordný zápis do análov najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. Po tom, ako sa v utorok stal druhým členom klubu stovkárov, teda hráčov so 100 a viac bodmi v kanadskom bodovaní, by mohol atakovať rekordný zápis Pavla Demitru, ktorý v lockoutovej sezóne 2004/05 dosiahol 67 gólových prihrávok. Skaličan má po utorku na konte už 64 asistencií. Tretím 60-bodovým nahrávačom je Žigmund Pálffy, ktorý sa v uplynulej sezóne zastavil na méte 62 bodov.

Šance oboch hráčov na prekonanie rekordov zvyšuje aj fakt, že sa im v zápasoch proti úradujúcemu majstrovi darí. Pálffy dokázal zabodovať proti Slovanu už v 9 zápasoch v rade. Sériu začal ešte v minulej sezóne 30. novembra 2007 a pokračoval v nej vo všetkých 8 zápasoch, ktoré Skalica so Slovanom do utorka odohrala v aktuálnej sezóne. Žigo si v nich pripísal 6 gólov a 12 asistencií. Mikúšova séria proti Slovanu je dokonca o jeden zápas dlhšia ako Pálffyho. Aj jeho zápis sa začal 30. novembra 2007, no na rozdiel od svojho spoluhráča odohral aj stretnutie 8. januára 2008 a celkovo si tak v 10 zápasoch pripísal 20 bodov za 9 gólov a 11 gólových prihrávok. Obaja majú proti majstrovi skvelý priemer 2 body na zápas.

Tretí a štvrtý duel semifinálovej série Skalice proti Slovanu (stav série je 1:1, pozn.) sa začínajú v piatok aj v sobotu 20. a 21. marca o 17.00 h na skalickom zimnom štadióne.

Najčítanejšie
Najnovšie
4 hod
24 hod
7 dní
Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Zápasy v Skalici v znamení útokov na historické rekordy