Zakopnutie 1. BKD na rožňavskom ihrisku

Druhá porážka na ich konte. Michalovčania nezvládli záver zápasu v Rožňave.
Druhá porážka na ich konte. Michalovčania nezvládli záver zápasu v Rožňave. (Autor: Róbert Andrejov)
Róbert Andrejov|12. jan 2016 o 00:00

Ešte predtým v dohrávanom súboji nezaváhali na pôde košického Tydamu.



MICHALOVCE. So starým kalendárnym rokom sa rozlúčili víťazne, do toho nového vstúpili prehrou. Basketbalisti 1. BKD Michalovce, účastníka druhej ligy Východ, najprv pred Vianocami v dohrávanom súboji 8. kola hladko triumfovali v Košiciach nad Tydamom, počas uplynulého víkendu však prekvapujúco zakopli v Rožňave.

8. kolo:

Tydam UPJŠ Košice - 1. BKD Michalovce 63:87 (32:47)

Štvrtiny: 16:27, 16:20, 11:29, 20:11.

Najviac bodov 1. BKD: V. Mitterpák 25, Kusko 16, Mižák 12, Janošov ml. 10.

Domáci basketbalisti v tejto sezóne majú reálnu šancu hrať vo finálovej prvej štvorke a dosahujú dobré výsledky, čo potvrdili aj v predchádzajúcom súboji s rozbehnutou Rožňavou, preto sa v dohrávke tretieho (Michalovce) so štvrtým (Tydam), očakával ostrý súboj.

Jednou z dôležitých podmienok však bolo to, že by mali na každý zápas nastupovať s čo najvyšším počtom hráčov.

Hostia zo Zemplína hrajúci skoro v kompletnej zostave (základná päťka bola Branislav Holda, Vladislav Mitterpák, Tomáš Mižák, Milan Janošov mladší a Tomáš Mitterpák) nastúpili na stretnutie veľmi koncentrovane a sústredene v obrane, pretože si boli vedomí, že domáce družstvo má veľmi šikovných strelcov zvonku a celkom slušnú silu pod košom, ktorú sa snažili eliminovať.

Dá sa povedať, že hosťom pod taktovkou Holdu s Mitterpákovcami, Mižákom a mladším Janošovom sa dobrá obrana darila hlavne v podkošovom priestore, a tak ako si pred zápasom predsavzali, dokázali využívať získané lopty na rýchly protiútok.

Výsledkom bol ich 11-bodový náskok už po prvej štvrtine a pohodlný 15-bodový polčasový rozdiel po vyrovnanej druhej štvrtine.

V tejto fáze hry sa ukázala dobrá kvalita striedajúcich hráčov 1. BKD, kde Miroslav Miháľ i Ivan Kusko výborne zapadli do rozbehnutého zápasu.

Tretiu štvrtinu začali domáci náporom, keď dali päť rýchlych bodov, čo však hostí nezaskočilo, tí odpovedali desiatimi úspešnými pokusmi, celú štvrtinu vyhrali 18-bodovým rozdielom, takže po troch štvrtinách viedli už 76:43.

Posledné dejstvo sa prakticky už len dohrávalo, Michalovčania nepripustili nejakú zbytočnú drámu a využili možnosť zapojiť do zápasu aj ostatných svojich menej skúsených hráčov Mateja Miháľa, Cyrila Hasaralejka a Kristiána Sklára, ktorí duel dohrali bez problémov.

Individuálne výkony niektorých hráčov 1. BKD v tomto zápase boli síce nadpriemerné, ale súboj ukázal jeden seriózny kolektívny výkon celého michalovského družstva, ktoré zaslúžene zvíťazilo.

11. kolo:

BK ŠPD Rožňava – 1. BKD Michalovce 67:58 (30:30)

Štvrtiny: 18:16, 12:14, 12:15, 25:13.

Najviac bodov 1. BKD: V. Mitterpák 14, Mir. Miháľ 14, Mižák 10, Kusko 7.

Rožňava dosiahla v uplynulých kolách niekoľko úspešných výsledkov a dosť dlho nepoznala trpkosť prehry, takže na jej domácej palubovke sa čakal ťažký zápas, čo sa aj potvrdilo.

Hosťujúce družstvo začalo zápas v základnej zostave Branislav Holda, Tomáš Mižák, Vladislav Mitterpák, Michal Maškulík a Tomáš Mitterpák a prvá štvrtina skončila dvojbodovým náskokom domácich.

V druhej Michalovčania naopak o dva body vyhrali, takže po vyrovnanom polčase bol stav 30:30 a čakalo sa na tuhý boj v druhom polčase.

Po polčasovej prestávke hráči 1. BKD dokázali získať trojbodový náskok, ale v tejto fáze nehrali dobre a nedokázali využiť skutočnosť, že pre zranenie nemohol pokračovať v zápase líder domácich Lichvár.

O všetkom teda rozhodla posledná štvrtina, ktorá hosťom vôbec nevyšla, keď najprv veľmi rýchlo stratili 6-bodový náskok, hoci na konci prvej minúty štvrtej štvrtiny bol stav 47:41 v ich prospech.

Následne domáci šesťbodovou šnúrou vyrovnali, ale Zemplínčania znova získali náskok štyroch bodov. V siedmej minúte bolo 55:55 a v michalovskom družstve pre päť faulov skončil Mižák, čo bolo zlé. Posledné tri a pol minúty boli pre vývoj celého zápasu rozhodujúce.

Favoritovi sa koniec vôbec nevydaril, keď domáci do konca zápasu dokázali dať 12 bodov a hostia dokázali dať iba jednu trojku, keď sa v ňom nenašiel ani jeden hráč, ktorý by zobral na seba zodpovednosť a potiahol družstvo v koncovke. Tak si domáci pripísali ďalšie dôležité víťazstvo a hostia zbytočnú druhu prehru.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Zakopnutie 1. BKD na rožňavskom ihrisku