Weissovci privítajú Bosnu a Hercegovinu

Zachytá si. Ján Mucha vie, že v národiaku si príde na svoje.
Zachytá si. Ján Mucha vie, že v národiaku si príde na svoje. (Autor: ap)
Sportnet|16. nov 2010 o 00:00

Okolo súpera, ktorý nám posledný raz v tomto roku skríži cestu, bolo dosť dlho nejasno. Do úvahy prichádzalo niekoľko súperov, názor trénera Vladimíra Weissa a futbalového zväzu sa musel ujednotiť. Napokon "konkurz" vyhrala Bosna a Hercegovina.

S ňou sa slovenská reprezentácia stretne zajtra o 17. hod. na bratislavských Pasienkoch (hlavným rozhodcom je Poliak Mikulski). Streda 17. novembra je vyhradená aj na medzištátne prípravné stretnutia, tento termín využijú aj ďalšie celky, napríklad i naši konkurenti zo skupiny kvalifikácie EURO 2012 (Rusko - Belgicko, Albánsko - Macedónsko, Írsko - Nórsko).

KOŠICE. Pre Slovákov to bude oficiálny zápas s poradovým číslom trinásť v roku 2010. Štyri razy sme vyhrali a rovnaký počet sa týka prehier i remíz. Dokonca i skóre je vzácne vyrovnané - 14:14.

Zase nové mená

Náš kormidelník je známy tým, že volá na zrazy aj nováčikov. V predošlých dvanástich vystúpeniach vyskúšal dovedna 30 hráčov a tento počet nie je definitívny. Zastúpené sú aj corgoňligové kluby, ale prevahu majú legionári. Niektorí adepti nie sú zdravotne v poriadku (Vittek, Hubočan) a chýbajú i ďalší osvedčení jednotlivci (Čech, Kopúnek). Zaujala nominácia Kubíka z holandského klubu ADO Den Haag, ktorý sa strelecky činí v najvyššej súťaži v krajine tulipánov. Pozvánku dostal i Grajciar z tureckého Konyasporu, ktorý už pred tromi rokmi štartoval jediný raz za Slovensko. Vidno, že kormidelník nemieni nechať nepovšimnutého každého, kto má predpoklady obliecť si štátny dres. "Treba myslieť na budúcnosť a doplňovať káder na každom poste," nechal sa počuť pred časom Weiss. Práve podobné previerky poslúžia i na to, ako sú jednotliví hráči použiteľní a schopní osvojiť si hernú filozofiu reprezentácie.

Explozívni hostia

S Bosnou a Hercegovinou sme ešte nehrali. Balkánsky futbal je však dostatočne známy svojou výbušnosťou a explozívnosťou. V dobrom i horšom slova zmysle. Technická virtuozita sa miesi s ofenzívnymi výpadmi, ktoré sú nepríjemné pre každú obranu. Hostia majú vo svojom strede pár skvelých hráčov pôsobiacich vo vyspelých súťažiach starého kontinentu, pričom vyniká Džeko, kanonier nemeckého Wolfsburgu a spoluhráč nášho beka Pekaríka. Pri tomto bombardérovi si naši musia dať pozor i na jazyk pri taktických pokynoch a usmerňovaní sa, lebo vzhľadom na to, že predtým hral v českých Tepliciach, po slovensky rozumie. Náš súper (v rebríčku FIFA je na 53. mieste) na ostatných MS nehral. Momentálne v D-skupine európskej kvalifikácie je na 4. pozícii. Agentúry citovali trénera Safeta Sušiča, že konfrontáciu s účastníkom MS víta. Útočník Zlatan Muslimovič zase sebavedome vyhlásil, že zajtra sa budú tešiť hostia, lebo sú lepší. Nuž, bodaj by sa sekol.

FAKTY

Nominácia SR na zápas s Bosnou a Hercegovinou

brankári: Ján Mucha (FC Everton), Dušan Perniš (Dundee United)

obrancovia: Peter Pekarík (VfL Wolfsburg), Kornel Saláta (Slovan Bratislava), Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva), Radoslav Zabavník (1. FSV Mainz)

stredopoliari: Miroslav Karhan (1. FSV Mainz), Marek Hamšík (SSC Neapol), Marek Sapara (MKE Ankaragücü), Vladimír Weiss (Glasgow Rangers), Kamil Kopúnek (Saturn Moskva), Miroslav Stoch (Fenerbahce Istanbul), Peter Grajciar (Konyaspor)

útočníci: Erik Jendrišek (Schalke 04 Gelsenkirchen), Stanislav Šesták (MKE Ankaragücü), František Kubík (ADO Den Haag), Filip Hološko (Besiktas Istanbul), Filip Šebo (Slovan Bratislava)

náhradníci: brankári: Martin Dúbravka (MŠK Žilina), Marián Kello (Heart of Midlothian), hráči do poľa: Mário Pečalka (MŠK Žilina), Róbert Jež (MŠK Žilina), Tomáš Oravec (MŠK Žilina), Jakub Sylvestr (Dinamo Záhreb)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Weissovci privítajú Bosnu a Hercegovinu