Volejbalistov Humenného nepustili na tréning do mestskej haly

Mestská športová hala. Trénujú v nej viaceré športové kluby. Aj volejbalisti.
Mestská športová hala. Trénujú v nej viaceré športové kluby. Aj volejbalisti. (Autor: Jana Otriová)
Sportnet|27. sep 2013 o 00:00

Mesto sa nevie dohodnúť so športovými klubmi na zmluve o prenájme haly.

Vedenie mesta Humenné sa nevie dohodnúť so športovými klubmi volejbalistov a basketbalistov na zmluve o prenájme mestskej športovej haly. Výsledkom je, že v stredu podvečer volejbalisti v hale netrénovali. Prednosť dostala partia chlapov, ktorá si prišla zahrať futbal.

HUMENNÉ. V stredu podvečer volejbalisti v mestskej hale netrénovali. Prednosť dostala partia chlapov, ktorá si prišla zahrať futbal.

„V pondelok som správcovi haly odovzdal objednávku na prenájom haly. Podpisom ju akceptoval. Požiadal som o úhradu platby na faktúru, nie v hotovosti. Žili sme v presvedčení, že halu máme,“ hovorí Stanislav Rehúš, predseda Správnej rady Volejbalového klubu (VK) Chemes Humenné.

Volejbalisti sa napokon do haly nedostali. „Nepomohlo ani to, že som požiadal o okamžité vystavenie faktúry a že ju hneď uhradím. Vraj v nej budú tí, čo už zaplatili. Dokonca prišli mestskí policajti,“ dodáva Rehúš.

Primátorka Humenného Jana Vaľová (Smer) už minulý týždeň avizovala, že volejbalistov požiada, aby tréningy presunuli na predpoludnie. Podvečer je vraj o prenájom haly najväčší záujem a prednosť majú platiaci občania.

„Humenská samospráva minulý týždeň upozornila VK Chemes Humenné, že zatiaľ môžu mestskú športovú halu využívať zadarmo bez podpísanej zmluvy, ale len do 17.00, a od 17.00 budú mať možnosť dať si objednávku iné športové kluby a Humenčania. Je mestská hala len pre volejbalistov a basketbalistov? Platia ju všetci občania mesta, no nemajú do nej reálny prístup. Mesto musí zohľadniť, že športová hala má slúžiť všetkým občanom, nie iba dvom športovým klubom,“ povedala.

Vaľová: Kluby platiť nebudú

Mestskú halu využívali v minulosti športové kluby bezplatne. Vedenie mesta koncom minulého roku zverejnilo zámer uzatvoriť s klubmi nájomné zmluvy.

Opieralo sa o závery Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), podľa ktorého nie je možné prenajať mestský majetok zdarma.

Na texty zmlúv však majú mesto a športové kluby volejbalistov a basketbalistov rozdielne názory.

Vedenie mesta deklarovalo, že výška nájmu, ktorá vznikla súčinom tréningových a zápasových hodín vynásobených 40 eurami, teda prevádzkovými nákladmi, je nepriamou dotáciou a kluby ju platiť nebudú.

„Kluby nebudú platiť, ale tieto sumy dáme ako dotáciu Správe rekreačných a športových zariadení,“ povedala Jana Vaľová.

„Nájomnými zmluvami chceme zaviesť jasné pravidlá vo využívaní mestského majetku, lebo energie, služby a celú prevádzku platia obyvatelia mesta zo svojich daní,“ uviedla.

Finančné čiastky a počty hodín sa majú každý rok schvaľovať v zastupiteľstve a dodatkom sa premietnu do nájomných zmlúv.

Mesto tvrdí, že zmluvy sú pre všetky kluby štandardné a schválilo ich spolu s čiastkami mestské zastupiteľstvo. Svedčia o tom, akou čiastkou mesto nepriamo dotuje športové kluby.

Vznikne právny záväzok

„Nie je to dotácia. Je to cena nájmu. Tak je to uvedené v zmluve. Ak ju podpíšeme, vznikne nám právny záväzok uhradiť ju. A na to my zdroje nemáme,“ je presvedčený štatutár 1. Basketbalového klubu (BK) Humenné a mestský poslanec Jozef Babják (SDKÚ), ktorý je aj predsedom finančnej komisie pri mestskom zastupiteľstve.

„Nikde v zmluve nie je uvedené, že sa platiť nebude. Podľa zákona zmluva musí obsahovať výšku nájmu, spôsob úhrady a splatnosť. Rovnako nikde v mestskom rozpočte táto čiastka ako nepriama dotácia pre kluby nefiguruje. V rozpočte Správy je len transfer pre mestskú športovú halu vo výške 70 284 eur a dotácie na podporu športu v roku 2013 v celkovej čiastke 82 000 eur,“ dodáva.

„Zatiaľ máme len slovo pani primátorky, že platiť nebudeme. Na súde však s týmto tvrdením neuspejeme,“ hovorí Babják.

Na otázku, aké majú kluby záruky, že platiť nebudú, či len slovo primátorky, vedenie mesta do našej uzávierky neodpovedalo.

Prenájom za euro

Zmluva sa nepozdáva ani volejbalovému klubu.

„Podľa nášho názoru ide o ekonomický a právny nedorobok. Ak má mesto úprimný záujem na podpore športu, nech je prenájom stanovený z hľadiska osobitného zreteľa na 1 euro,“ hovorí Stanislav Rehúš.

„Takto by to bolo najlepšie. Na vlastné náklady dáme vyrobiť bilbord, na ktorom sa mestu poďakujeme,“ dopĺňa Babják.

Vedenie mesta ale prenájom haly za 1 euro ročne pokladá za „stav neprehľadný“.

„Môže viesť k tomu, že ak nie je pevná čiastka, ktorou mesto dotuje kluby, opätovne tieto kluby prečerpajú túto čiastku a vznikne nedoplatok na energiách, ako je to v súčasnosti,“ uvádza sa v stanovisku mesta.

Viacnásobní majstri

Oba kluby sú rozhodnuté zmluvy v súčasnom znení nepodpísať.

Aj napriek stredajšiemu incidentu Rehúš nevidí všetko „čierne“. Plánuje zvolať do haly mestských poslancov a hľadať východiská.

Volejbalisti nechcú sklamať fanúšikov a hrať aj domáce zápasy na palubovkách súperov alebo v susedných mestách by bolo už krajným riešením.

„Nestavali sme halu preto, aby si tam chodili partie občas zahrať futbal. Športové kluby využívajú halu ročne spolu 1 863 hodín, čo je 60 percent jej kapacity. Reprezentujú mesto a robia mu dobré meno,“ dodáva Babják.

Fakty

Humenskí volejbalisti

VK Chemes hrá stredoeurópsku súťaž MEVZA, Vyzývací pohár a domácu slovenskú extraligu.

Za ostatných osem rokov boli humenskí volejbalisti trikrát majstri Slovenska, štyrikrát skončili druhí a raz tretí.

jo

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Volejbalistov Humenného nepustili na tréning do mestskej haly