Historický výsledok. Slovenské volejbalistky si prvý raz zahrajú na majstrovstvách sveta

Slovenské volejbalistky sa radujú z výhry.
Slovenské volejbalistky sa radujú z výhry. (Autor: TASR)
TASR|3. sep 2024 o 10:49 (aktualizované 3. sep 2024 o 13:43)

Slovenky postúpili priamo aj na európsky šampionát v roku 2026.

BRATISLAVA. Slovenské volejbalové reprezentantky sa kvalifikovali na MS 2025 v Thajsku. Slovenky sa na svetový šampionát dostali prvýkrát v histórii.

Na šampionáte sa predstavia vďaka rozšíreniu počtu účastníkov z 24 na 32. V aktuálnom rebríčku Medzinárodnej volejbalovej federácie (FIVB) im patrí 28. miesto

"Som hrdý a nesmierne šťastný, že slovenský volejbal dosiahol na historický moment, ktorý sa zapíše do dejín nášho športu veľkými písmenami.

Tento moment znamená veľkú vec pre všetky naše kluby, trénerov, funkcionárov, rozhodcov, sponzorov a celé naše hnutie.

V čase, keď kolektívne halové olympijské športy bojujú zo všetkých síl o svoje miesto, keď sa vyhodnocujú stratégie, výsledky a stav nášho športu, je táto správa pre nás unikátna.

Volejbal má jeden z najťažších kľúčov ako sa dostať na MS či OH, a preto skutočnosť, že reprezentácia žien sa kvalifikovala na MS, je ojedinelý a mimoriadny úspech.

Považujem to za najväčší úspech nášho volejbalu a pre ženský volejbal je to úžasná správa," uviedol prezident Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) Marek Rojko.

Slovenky postúpili priamo aj na ME 2026. Rozhodla o tom Európska volejbalová konfederácia (CEV), ktorá potvrdila Česko ako druhú istú organizátorskú krajinu po Turecku.

Družstvo trénera Michala Mašeka sa tak vďaka historicky najlepšiemu umiestneniu, ktorým bolo 10. miesto z ME 2023, automaticky kvalifikovalo na záverečný turnaj.

Na kontinentálnom šampionáte si zahrajú siedmykrát v ére samostatnosti. Svetový šampionát ich čaká premiérovo.

"Generácie hráčok, ktoré sa o to pričinili, siahajú až do roku 2016, kde sa zapracovaním najúspešnejšej generácie v mládežníckych kategóriách podarilo spoločne cez domáce ME 2019, ME 2021 až po najlepšie umiestnenie na ME 2023, splniť si sen celého nášho hnutia.

Ďakujem partnerom volejbalu, ktorí pri nás stáli v najťažších časoch a naplno podporovali náš veľký potenciál," poznamenal Rojko.

"Myslím si, že je to veľká vec pre náš volejbal. Je to turnaj, kde môžeme nazbierať veľmi veľa skúseností a zahrať si ťažké zápasy. Je to odmena za odmakané roky v reprezentácii.

Treba sa kvalitne pripraviť a hlavne si to potom užiť, lebo je to pre nás sviatok," uviedla nahrávačka Barbora Koseková pre TASR.

Svetový šampionát je na programe od 22. augusta do 7. septembra 2025 v thajských mestách Bangkok, Čiang Mai, Nakhon Ratčasima a Phuket.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Volejbal»Historický výsledok. Slovenské volejbalistky si prvý raz zahrajú na majstrovstvách sveta