Vo finále MS si zahrá Kanada s Ruskom

Ruský útočník Denis Golubjov oslavuje gól pred švédskou striedačkou v semifinále MS.
Ruský útočník Denis Golubjov oslavuje gól pred švédskou striedačkou v semifinále MS. (Autor: TASR)
SITA|4. jan 2011 o 05:50

Americkí hokejisti neobhája zlato z majstrovstiev sveta hokejistov do 20 rokov, v semifinále ich porazila Kanada. V druhom semifinálovom zápase vyhralo Rusko nad Švédskom.

BUFFALO. Z hry o zlatú medailu majstrovstiev sveta vypadli domáci hokejisti USA, ktorí na svetovom šampionáte obhajovali najcennejšie kovy spred roka.

Zaujímavosťou je, že do finále sa prebojovali obe mužstvá, ktoré do semifinále nepostúpili ako víťazi skupín. Takáto situácia nastala prvýkrát v histórii pri súčasnom modeli šampionátu. Švédi a Američania si napokon zahrajú iba o bronz.

Rusi opäť otočili zápas

Finále Kanada - Rusko bude pripomienkou troch súbojov o zlato z rokov 2005, 2006 a 2007. Vo všetkých troch vtedy triumfovali mladé "javorové listy". Od zmeny formátu svetového šampionátu v roku 1995 sa obe veľmoci stretnú vo finále ôsmy raz. Rusi zatiaľ naposledy uspeli v roku 2003 na kanadskom ľade v Halifaxe.

Rusom sa podaril podobný husársky kúsok ako v nedeľu proti Fínom. Kým proti výberu Suomi musela juniorská zborná doháňať dvojgólové manko, tentoraz prehrávala so Švédmi ešte 90 sekúnd pred treťou sirénou 2:3. Kalinin však napokon zabezpečil vyrovnanie. V desaťminútovom predĺžení sa o finalistovi nerozhodlo, a keďže v samostatných nájazdoch gólovo uspel iba Golubev, z postupu sa tešia ruskí hráči.

"V našom tíme vládne priateľská atmosféra, držíme jeden s druhým a spoločne si pomáhame na ľade aj v šatni. A to, že rozhodujeme zápasy v závere, svedčí o našom tímovom charaktere," nechal sa počuť ruský tréner Valerij Bragin.

"Keď sme najviac potrebovali skórovať, hrali sme najhoršie. Na tento zápas sme neboli dostatočne nabudení, hráči mi pripadali bez energie, akoby neboli oddýchnutí," reagoval na prehru švédsky tréner Roger Ronnberg.

Kanada viedla aj v hľadisku

V prestížnom večernom súboji získali úradujúci vicemajstri sveta Kanaďania nad domácimi Američanmi už v úvodnom dejstve dvojgólové vedenie, ktoré v druhej časti podčiarkol Johansen. Kanaďania, ktorí mali prevahu na ľadovej ploche aj v hľadisku, zvýšili v 47. min zásluhou pekného zakončenia Kassiana. O tri minúty neskôr síce Brown upravil na rozdiel troch gólov, ale Kanada si už víťazstvo bez väčších problémov ustrážila a postúpila do finále. Kanaďania si zahrajú o titul desiatykrát v rade.

Vlani im ho napokon vyfúkli disponovaní Američania, ale predtým boli zlatí päťkrát v rade a bez cenného kovu nezostanú už trinásty rok po sebe.

"Ak máte proti sebe v tejto rozhodujúcej fáze turnaja takú výzvu, akou sú Američania, nemáte čo váhať a vydať zo seba všetko. Mojim hráčom sa to podarilo, perfektne sa vyrovnali s veľkou výzvou, dodržali taktiku a zaslúžene postúpili do finále," cituje kanadského kouča Dava Camerona TSN. Kanadský útočník Brayden Schenn vyzdvihol prínos kanadských fanúšikov, ktorí mali v hľadisku v americkom Buffale prevahu.

"Ľudia neváhali prejsť hranicu, aby nás mohli povzbudiť. Verím, že to bude podobné aj vo finále." Obhajcovia titulu Američania mali vo výbere osem hráčov z vlaňajška, ale teraz budú bojovať iba o bronz.

"Nedokázali sme nájsť svoju hernú tvár. Veľké tímy sa vedia aj za nepriaznivého stavu zmobilizovať a vrátiť sa do zápasu, ale to dnes nebol náš prípad," komentoval americký kapitán John Ramage.

Duel o zlato medzi Ruskom a Kanadou je na programe v stredu 5. januára 2011 o 19.30 h miestneho času (už štvrtok 1.30 h SEČ), Američania vyzvú o bronz Švédov o štyri hodiny skôr. Oba súboje sa uskutočnia HSBC Arene v Buffale.

Výsledky - SEMIFINÁLE:

Švédsko - Rusko 3:4 po sam. nájazdoch (0:1, 1:1, 2:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 38. Larsson (Rakell, Törnberg), 42. Järnkrok (Fasth, Larsson), 57. Cehlin (Larsson) - 7. Tarasenko (Valujskij), 28. Golubev (Bočarov, Panarin), 59. Kalinin (Kicyn, Orlov), rozhodujúci sam. nájazd Golubev

Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jablukov (Nem.), Smith - Wilmot (obaja Kan.), Morrison (USA), 13 435 divákov

USA - Kanada 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)

Góly: 50. C. Brown (Morin, Leddy) - 3. Hamilton (Eakin), 14. Howden (Connolly, Visentin), 26. Johansen, 47. Kassian (De Haan).

Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Fraňo (ČR), Levonen - Kekalainen (obaja Fín.), Winnekens (Nem.), 18 690 divákov

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Vo finále MS si zahrá Kanada s Ruskom