Vlhová absolvuje ráno tradičný rituál. Som dobre naladená, tvrdí

Petra Vlhová nedokončila super-G v Crans Montane.
Petra Vlhová nedokončila super-G v Crans Montane. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|25. jan 2021 o 14:50

Slovenku čaká v Kronplatzi náročný profil.

KRONPLATZ, BRATISLAVA. Na poriadny oddych môže teraz zabudnúť. Petra Vlhová pokračuje v brutálnom januárovom programe.

V priebehu piatich dní pôjde v utorok už štvrté preteky. V talianskom Kronplatzi ju čaká obrovský slalom (1. kolo sa začína o 10.30, 2. kolo o 13.30 – naživo vysiela RTVS 2 i Eurosport 1).

Počas predĺženého víkendu v Crans Montane išla slovenská lyžiarka tri rýchlostné disciplíny. V zjazdoch skončila štvrtá a siedma.

V nedeľňajšom super-G však vypadla. Už po tridsiatich sekundách sa nezmestila do bránky, ktorá bola za horizontom.

„Zamrzí to, keď človek vypadne. Nemala som to v pláne, ale už to neriešim. Tieto veci sa snažím dať čo najrýchlejšie preč z hlavy a sústrediť sa na ďalšie preteky,“ priznala 25-ročná Vlhová pre slovenské médiá.

Takto to chodí v super-G

Vo väčšine prípadov pretekári vypadnú po vlastnej chybe. Tentoraz to však neplatilo. Vlhovej tréner Livio Magoni zvolil líniu, ktorú jeho zverenka dodržala.

„Predpokladal, že po skoku príde väčšia odstredivá sila, že Petru vo vzduchu vytlačí a dopadne presne do bránky. Žiaľ sa to nestalo,“ naznačil Matej Gemza, ktorý je Magoniho asistentom.

Taliansky kouč si po preštudovaní videa v cieli priznal, že urobil chybu. Vypadnutie slovenskej lyžiarky zobral na seba.

„Na prehliadke trate som to videla, ale vtedy je to náročné odhadnúť, akú líniu musím ísť, lebo v jazde je úplne iná rýchlosť,“ skonštatovala Vlhová.

Nevýhodou bolo aj štartové číslo jeden. V super-G totiž pred pretekmi figurovala na konci nasadenej desiatky, ktorá si vyberá nepárne čísla od 1 do 19.

A kým všetky pretekárky pred ňou si logicky vybrali vyššie čísla, Slovenke ostala nepopulárna jednotka, ktorej sa chcú všetci vyhnúť. „Takto to chodí v super-G,“ povzdychla si Vlhová.

Petra Vlhová hodnotí preteky v Crans Montane

Vlhová je dobre naladená

Napriek tomu môže predĺžený víkend vo švajčiarskom stredisku hodnotiť pozitívne. Okrem dvoch umiestnení v elitnej desiatke zvýšila náskok v celkovom hodnotení Svetového pohára.

Pred druhou Švajčiarkou Michelle Gisinovou vedie o 118 bodov. Na tretiu priečku poskočila jej krajanka a expertka na rýchlostné disciplíny Lara Gutová-Behramiová, ktorá na Slovenku stráca 194 bodov.

„Som dobre naladená a cítim sa dobre. Pred zjazdmi sme trénovali aj obrovský slalom, takže nejdem do utorňajších pretekov bez tréningu,“ vraví Vlhová.

Po nedeľňajšom vypadnutí sa so svojím bratom Borisom ihneď z Crans Montany presunuli autom do Kronplatzu.

„Už som stihla tréning obrovského slalomu a práve sa mi skončilo voľné jazdenie na súťažnom kopci,“ hlásila slovenská lyžiarka v pondelok na poludnie.

Poobede ešte absolvuje ľahší tréning na suchu. V utorok ju už čaká od rána tradičný súťažný rytmus.

Po prebudení nasleduje pätnásťminútová rozcvička a raňajky. Pred pretekmi sú vždy rovnaké. Ovsené vločky, ovocie a biely jogurt s arašidovým maslom. „Je to jej rituál,“ tvrdí brat Boris.

Petra Vlhová pred pretekmi v Kronplatzi

Členitý Kronplatz jej vyhovuje

V Kronplatzi Vlhová súťažila v obrovskom slalome už trikrát.

V roku 2017 skončila na 24. mieste, o rok neskôr bola o priečku vyššie a najlepšie skončila predvlani - štvrtá.

Vtedy zvíťazila Američanka Mikaela Shiffrinová pred Francúzkou Tessou Worleyovou a Taliankou Martou Bassinovou.

Práve Bassinová v súčasnosti v obrovskom slalome dominuje. Z piatich pretekov až štyrikrát vyhrala. Vypadla len v druhom obrovskom slalome vo francúzskom Courcheveli, rovnako ako Vlhová.

Slovenka okrem toho skončila v najtechnickejšej disciplíne tretia v Söldene i Courcheveli. Naposledy v Kranjskej Gore bola štvrtá a desiata.

„Vôbec jej nesedel kopec a najmä podložka. Nevedela sa s ňou stotožniť,“ prezradil Vlha.

Obrovský slalom v Kronplatzi je považovaný za najnáročnejší v ženskom Svetovom pohári. A Vlhová v ňom bude chcieť zúročiť skúsenosti.

„Celkom mi vyhovuje. Je dosť členitý. Môj odhad je, že v tejto sezóne už boli aj náročnejšie obráky. Pôjdem však do toho naplno,“ naznačila liptovská rodáčka.

„Myslím si, že v Kronplatzi bude dobrá,“ verí Gemza.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová absolvuje ráno tradičný rituál. Som dobre naladená, tvrdí