Víkendový súhrn: O dueli s Rakúšanmi rozhodla šťastná ruka Mečířa

Ákos Szarka (DAC) predviedol cez víkend vo futbalovej lige likvidačný faul.
Ákos Szarka (DAC) predviedol cez víkend vo futbalovej lige likvidačný faul. (Autor: archív TASR)
Sportnet|7. apr 2014 o 09:28

Za dve minúty to najdôležitejšie zo športového víkendu. S dovetkami.

Víkend komentuje Bohumil Stejskal,
šéfredaktor Takurcitee.sk

Veľký týždeň na zelenej antuke v americkom Charlestone nezakončila Jana Čepelová premiérovým víťazstvom na okruhu WTA Tour. V nedeľňajšom finále prehrala s Nemkou Andreou Petkovicovou 0:2 na sety. Napriek neúspechu v poslednom zápase turnaja bude na prvý aprílový týždeň v sezóne 2014 ešte veľmi dlho rada spomínať. Zabezpečil jej skok o skvelých 27 miest v rebríčku.

Okrem toho porazila svetovú jednotku (Serena Williamsová jej nezobrala ani set), doslova vyprášila Danielu Hantuchovú (12:3 na gemy) a vyhrala aj dramatické semifinále s Belindou Belicicovou 7:6 v treťom sete. Pred antukovou sezónou získala okrem rebríčkového poradia aj sebavedomie, aké doteraz v kariére nepoznala. Bodaj by sa jej ho podarilo zúročiť na jarných turnajoch a v Paríži na French Open.

Na TakUrčitee sme dali jej výhru proti Serene do historického kontextu, našli sme niekoľko podobných výsledkov slovenských tenistov v ére samostatnosti.

cepelka_petkovic_res.jpg

Na kombosnímke vľavo slovenská tenistka Jana Čepelová a vpravo jej finálová premožiteľka Nemka Andrea Petkovicová. FOTO - TASR/AP

Hral sa aj Davis Cup a muži potešili podobne, ako dievča v Južnej Karolíne. O osude duelu s Rakúšanmi rozhodla šťastná ruka Miloša Mečířa. Do úvodnej dvojhry postavil Norberta Gombosa a ten vyrazil juhozápadným susedom tromfy z rúk, keď porazil Dominika Thiema 3:1 na sety. Lukáš Lacko potvrdil, že je lepším tenistom ako Melzerov brat a po piatku sme vyhrávali 2:0.

Štvorhru som videl v sobotu naživo v NTC. Po prvých dvoch setoch a brejku pre dvojicu Peya – Thiem by na Mertiňáka s Kližanom nestavil nikto v hale ani korunu, šiling, a euro už vôbec nie. Slováci ale ukázali bojovnosť, aká daviscupový tím zdobila za čias Hrbatého s Kučerom. Zápas heroicky otočili a po výhre 6:4 v piatom sete skackali so štátnou vlajkou vo víťaznom kolečku po centrálnom kurte.

davis_res.jpg

Slovenský daviscupový reprezentant Lukáš Lacko rozlieva šampanské po výhre nad Rakúskom. Vľavo sa uhýňa Martin Kližan, vpravo Debutant Norbert Gombos. FOTO - TASR

Najťažšia jarná cykloklasika sa šla včera v Belgicku. Peter Sagan skončil v druhej desiatke, preteky vyhral Fabian Cancellara. Trať dlhá 260 kilometrov, počas ktorých galusky preverili aj povestné mačacie hlavy (betónové kocky, milí ochrancovia zvierat) prilákala stotisíce divákov, konkrétne asi dva. Jedným z nich bol aj náš redaktor Števo Kolibár, toho času v Bruseli, mieste dojazdu. Reportáž hľadajte v najblížších dňoch na TakUrcitee.sk.

O majstrovi futbalovej ligy je v podstate rozhodnuté. Zápas druhého s prvým sa hral v Trenčíne, miestni AS mohli prípadnou výhrou boj o titul ako-tak zdramatizovať. Podaril sa pravý opak. ŠK Slovan Bratislava gólom Milinkoviča vyhral 1:0 a osem kôl pred koncom má štrnásťbodový náskok. Je prakticky nemožné, aby ho stratil. Blahoželáme.

Zaujímavejšie veci sa dejú inde. Napríklad v Košiciach. Radek Látal dal MFK tak do laty, že žlto-modrí sú na jar spolu so Slovanom jediní neporazení. V sobotu vyhrali s Nitrou 1:0 a sú už tretí. Smerom hore mieri aj Trnava, v Myjave vyhrala 3:0 a v najbližšom kole privíta práve Košičanov v zápase, ktorý jednému z tímov zreálni túžbu po letnom predkole nejakého europohárika.

[content type="fb" stype="fanpage" url="https://www.facebook.com/takurcitee.sk"][/content]

Nočnou morou víkendu v slovenskej lige bol zákrok Ákosa Szarku na Tomáša Kóňu v zápase Senica – DAC Dunajská Streda (3:3). Nepreháňam, ak ste videli faul, pri ktorom bola noha Kóňu beznádejne zlomená, pochopím, ak ste toho cez víkend veľa nenaspali. Szarka ako keby na pár sekúnd rozum potratil, pribehol pri bežnej rozohrávke k súperovi a zostrelil ho kopačkami k zemi. Fuj.

Hokejový súhrn: Košice aj Nitra sa chystajú na finále extraligy. Porovnal som ich silu v základných kategóriách a tipol si, kto si bude môcť hovoriť o pár týždňov majster Slovenska. V KHL mieri do finále Lev Praha, chýba im už len jedna výhra v sérii s Jaroslavľom. Omsk vyhral Pohár Nádeje.

Beznádejná je situácia s Dominikom Graňákom, čo sa MS v Bielorusku týka. Graňák mieri namiesto do prípravy pod nôž, bude sa operovať rameno. Naopak, k Vůjtekovcom sa pridá Miro Šatan, legendárny kapitán. Dobrá správa pre fanúšikov slovenského hokeja, na tom sa asi zhodneme všetci. Už len nech Boston nevypadne priskoro, aby sme si ušetrili zbytočné napätie okolo tímu.

A gratulácia do Trenčína! Juniori porazili v nedeľu Slovan Bratislava 6:3 v poslednom, piatom zápase finálovej série. V Dukle majú majstrov v troch mládežníckych kategóriách, to sa naposledy podarilo pred dvoma rokmi Košiciam.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Víkendový súhrn: O dueli s Rakúšanmi rozhodla šťastná ruka Mečířa