Tréner žartoval, že ak ochorie, vykúpi tým postup na EURO. Stalo sa

Maďarsko slávi postup na EURO 2020.
Maďarsko slávi postup na EURO 2020. (Autor: TASR/MTI)
Titanilla Bőd|13. nov 2020 o 12:07

Tréner sledoval baráž z karantény.

BUDAPEŠŤ, BRATISLAVA. Do naplnenia 90. minúty zostávala už iba chvíľa. Tri minútky. V minulosti v tom čase neraz zaúradovala takzvaná „maďarská choroba“.

Bol to čas, keď maďarský tím (reprezentačný či klubový, nie výhradne futbalový) začal byť extrémne náchylný na chyby.

Na mentálny kolaps. Na nepochopiteľné obraty v prospech súpera.

Školácka chyba brankára

Vo finále baráže o postup na EURO 2020 prehrávala maďarská futbalová reprezentácia s Islandom už od 11. minúty.

Brankár Péter Gulácsi dostal z priameho kopu školácky gól. Lopta mu po strele Gylfiho Sigurdssona prekĺzla medzi rukavicami a skončila v sieti.

„Nikdy v živote som taký gól nedostal,“ vravel so slzami v očiach po zápase brankár RB Lipsko.

Minulý týždeň v Lige majstrov proti Paríž Saint-Germain chytil penaltu Ángela Di Maríu. Vo všetkých fanúšikovských anketách bol najstabilnejším hráčom základnej jedenástky.

Jeho zaváhanie mohlo stáť Maďarov účasť na európskom šampionáte. Do konca zostávali tri minúty a Island umne bránil tesný náskok.

Prázdny štadión

Záverečné chvíle však priniesli ozajstnú drámu. Ako keby „maďarská choroba“ doľahla na Islanďanov.

Pred štyrmi rokmi inkasovali v skupinovej fáze európskeho šampionátu v zápase s Maďarskom v 88. minúte. Vtedy sa zápas skončil remízou 1:1.

K tomu vyrovnaniu sa upínal aj komentátor stretnutia István Hajdu B.

„Aj vtedy sme skórovali tesne pred koncom. Môže sa to stať aj dnes,“ utešoval seba aj fanúšikov.

Teraz aj najväčší skalní museli sledovať televízny prenos a počúvať jeho slová. Sedemdesiattisícová Puskásova Aréna bola prázdna.

Začiatkom týždňa sa ešte zdalo, že Maďari budú mať v hľadisku dvadsaťtisíc priaznivcov.

Prudko sa zhoršujúca pandemická situácia však nakoniec viedla k tomu, že aj v Maďarsku zrušili hromadné podujatia, platí nočný zákaz vychádzania a športové zápasy sa hrajú bez divákov.

Vtipkoval o víruse, až kým ho dostal

Ďalšia rana pre maďarský tím prišla deň pred zápasom. Reprezentačný tréner Marco Rossi mal pozitívny test na koronavírus. Taliansky kouč sledoval posledný tréning svojich zverencov z balkóna svojej hotelovej izby.

„Vtipkovali sme s realizačným tímom, že keď týmto môžem vykúpiť postup, tak nech som pokojne pozitívny. Samozrejme, nebolo to správne, lebo ten vírus je veľmi zradný,“ prezradil Rossi na predzápasovej tlačovej konferencii, ktorú absolvoval cez videohovor.

Na lavičke ho tak zastupoval jeho asistent Cosimo Inguscio. Nebolo to prvý raz, v minulosti Rossi dvakrát chýbal pre trest. Maďarsko obe tieto stretnutia vyhralo, čo fanúšikovia vyhodnotili ako dobré znamenie.

Zlou predzvesťou však mohlo byť dejisko zápasu - na impozantnom novom štadióne zatiaľ Maďari vždy prehrali, či už išlo o reprezentáciu, o dvadsaťjednotku alebo o Ferencváros v Lige majstrov.

Tri minúty pred koncom sa ešte aj vo štvrtok zdalo, že nešťastná séria potrvá.

Francúz s maďarským pasom

Až prišla 88. minúta. Nemanja Nikolics chcel prihrať loptu pred bránku. Islanďania ju neodvrátili do bezpečia, padla presne pred Loica Nega a ten pohotovou strelou vyrovnal.

Na tom, že rodák z Francúzska môže za Maďarsko vôbec nastúpiť, má veľkú zásluhu šéf Maďarského futbalového zväzu Sándor Csányi.

Práve on totiž na medzinárodnej pôde presadzoval, aby futbalisti, ktorí síce hrali za mládežnícku reprezentáciu svojej rodnej krajiny, ale za áčko nie, a dlhodobo sa usadili v inej krajine, mohli hrať za svoju novú vlasť.

Dvadsaťdeväťročný odchovanec akadémie z Nantes pôsobí v Maďarsku s menšími prestávkami od roku 2013, vlani získal aj maďarské občianstvo.

Po zmene pravidiel FIFA ho reprezentačný tréner Marco Rossi ihneď povolal do reprezentácie. Hráč Fehérváru sa mu vo svojom štvrtom stretnutí odvďačil kľúčovým gólom.

Azda vystrelím...

A to ešte nebol koniec. Islanďania, ktorí sa dovtedy nikam neponáhľali, v menšom šoku začali útočiť. Pokus Jóna Bödvarssona blokoval Sigér, lopta sa odrazila do poľa.

Roland Sallai ju vrátil Dávidovi Sigérovi, ten prihral Dominikovi Szoboszlaiovi.

Futbalista Salzburgu loptu prebral ešte na vlastnej polovici, ale nikto ho nevedel zastaviť. Z dvadsiatich metrov sa oprel do lopty a tá sa od žrde odrazila do bránky.

V Puskásovej Aréne vypukla spontánna eufória, Islanďania nechápavo civeli do prázdna. V nadstavenom čase sa už na nič nezmohli.

Maďarsko zvíťazilo 2:1 a postúpilo na majstrovstvá Európy

Po záverečnom hvizde oslavoval maďarský tím s mobilmi v rukách, tréner Rossi sledoval radosť svojich zverencov cez videočet.

„Prevzal som loptu, videl som štyroch hráčov pred sebou. Sallai jedného z nich odlákal doľava, tak som mal priestor. Pomyslel som si: v poslednej minúte azda vystrelím z dvadsiatich metrov,“ opísal sebavedomo Szoboszlai.

Z mladíka je líder

Nechýbalo veľa, aby aj on pozeral stretnutie len v televízii. Pred asociačným termínom malo totiž šesť hráčov Salzburgu pozitívny test na koronavírus a hrozilo, že celé mužstvo musí zostať v karanténe.

Ďalšie pretestovanie však potvrdilo, že ostatní hráči nie sú infikovaní a Szoboszlai mohol nakoniec prísť.

Dvadsaťročný mladík sa za rok a pol stal absolútnym lídrom maďarskej reprezentácie.

Maďarskí futbalisti oslavujú postup na EURO v prázdnej Puskásovej aréne v Budapešti.
Maďarskí futbalisti oslavujú postup na EURO v prázdnej Puskásovej aréne v Budapešti. (Autor: TASR/MTI)

Prvý raz figuroval v nominácii v úvode kvalifikácie na európsky šampionát, vlani v Trnave nastúpil ako náhradník. Finále baráže bolo jeho jedenástym zápasom v reprezentácii a skóroval tretíkrát.

Prvý reprezentačný gól dal vlani v Budapešti práve Slovensku, pred dvoma mesiacmi bol zase úspešný v Turecku, v oboch prípadoch z priameho kopu.

„V Turecku som dal gól v 82. minúte, teraz trochu neskôr, ale takto aspoň už nemali šancu na odpoveď. Ešte som si ani neuvedomil, čo všetko sme dosiahli vďaka tomuto gólu,“ znela v maďarskej televízii bezprostredná reakcia Szoboszlaia po zápase.

Čaká ich skupina smrti

Maďarská reprezentácia sa kvalifikovala na európsky šampionát druhý raz za sebou, Island po dvoch veľkých turnajoch (EURO 2016 a MS 2018) bude tentoraz chýbať.

Maďari budú hrať na šampionáte v F-skupine, ktorú sa považuje za skupinu smrti. Nachádza sa v nej úradujúci majster sveta Francúzsko, úradujúci majster Európy Portugalsko a majster sveta z roku 2014 Nemecko.

Ak sa EURO uskutoční podľa pôvodného konceptu vo viacerých mestách, Maďari budú hrať s Francúzmi a Portugalčanmi práve v Puskásovej Aréne v Budapešti.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Tréner žartoval, že ak ochorie, vykúpi tým postup na EURO. Stalo sa