Varga chce zažiariť na trati, ktorá má kopec ako z Tour de France

Stále sa snažím zlepšovať. Keď si uvedomím, že sa triatlonu venujem štyri roky a všetci moji súperi predo mnou behajú už desať rokov, je to veľký rozdiel, povedal Varga.
Stále sa snažím zlepšovať. Keď si uvedomím, že sa triatlonu venujem štyri roky a všetci moji súperi predo mnou behajú už desať rokov, je to veľký rozdiel, povedal Varga. (Autor: Facebook Richarda Vargu)
Miloslav Šebela|4. jún 2013 o 17:11

Denne oddrie päť až šesť hodín. Je jedno, či leje alebo pečie slnko.

BRATISLAVA. Pred rokom oslavoval, tešil sa a skákal. V Madride si 22. miestom vybojoval štart na olympiáde. Po roku obsadil náš najlepší triatlonista v španielskej metropole rovnakú 22. priečku.

„Minulý rok som bol absolútne spokojný a skákal som meter do vzduchu. Bol to vynikajúci výsledok. Teraz, nie že by som bol sklamaný, ale čakal som od seba viac. Výkonnostne som sa zlepšil, čo ukazujú aj testy, bežecký čas som mal o minútu rýchlejší. Posúvajú sa však aj súperi,“ vraví Richard Varga.

Sezónu začal výborným výsledkom na Svetovom pohári v Austrálii – 11. miesto. Potom však prišli zdravotné problémy – bolesti nohy, zápal šľachy na nohe, neskôr silno narazené rebrá.

„Vlani som mal únavovú zlomeninu nohy, teraz to nebolo také dramatické. No vždy pred dôležitými pretekmi, keď mi išla forma hore, ma niečo obmedzovalo.“

V tréningu nadoraz

Napriek tomu v tréningu nepoľavil. Denne oddrie päť až šesť hodín. Je jedno, či leje alebo pečie slnko. Na bicykli jazdí aj v týchto dňoch, hoci tomu teplota a vietor neprajú.

„V tréningu som sa vždy snažil ísť na hrane, niekedy až do extrémov. Nedávno na sústredení v americkom Colorade som však poľavil a začal som sa viac baviť. Zbytočne netlačiť. No jeden deň sme s partiou ďalších slovenských triatlonistov mali taký náročný, že sme nevedeli prejsť pešo desať minút. Chceli sme ísť do obchodu, no cestou sme si museli sadnúť na lavičku a vydýchať sa. Pokračovali sme asi po pätnástich minútach a cestou späť sme znova museli odpočívať. Ledva sme sa vliekli. Potom sme len spali, ale za štyri týždne sme mali jediný voľný deň,“ vraví 24-ročný Bratislavčan.

Na sústredeniach v zahraničí v tomto roku Varga trénoval s austrálskymi plavcami, špičkovými triatlonistami, a v Colorade zažil aj cyklistický tréning s profi cyklistami.

„Bolo to úžasné. Osemdesiat kilometrov sa išlo naplno, pritom tam boli jazdci, ktorí pred rokom štartovali napríklad na Giro d’Italia či Okolo Kalifornie.“

V Austrálii zase bol na tréningu čínskych bazénových plavcov. Nechýbal medzi nimi Jang Sung, svetový rekordér a olympijský víťaz v najdlhších bazénových disciplínach.

„Mali špeciálny silový tréning, keď plavec bol priviazaný na lano a to malo na brehu cez kladku pripevnené závažie. Musel tak okrem vody vytláčať za seba kilogramy navyše. Okrem toho odplávali obrovské množstvo kilometrov. Ale bavili sa po čínsky, tak som im nerozumel,“ zasmial sa Varga.

Sám občas v bazéne pláva priviazaný o jednu stenu gumeným lanom. "Používam expander, ktorý má okolo 15 až 20 metrov a dá sa dobre natiahnuť. Pri plávaní ste potom akoby na mieste. Je to veľmi dobrý silový tréning."

Na MS v Madride mal k dispozícii aj nový bicykel. "Mám ho vďaka slovenskému sponzorovi Paul Lange. Je od amerického výrobcu Trek a mám zabezpečený kompletný servis. Bicykel je úžasný. Sám som neveril, že moderný rám môže poskytnúť takú veľkú výhodu vďaka lepšej aerodynamike. V porovnaní s predchádzajúcim bicyklom to je veľký rozdiel. Ale stále je výsledok o nohách."

Trať, ktorá pripomína Tour de France

Jedným z vrcholov sezóny budú pre 24-ročného Bratislavčana majstrovstvá Európy (16. júna) a piaty diel majstrovstiev sveta v Kitzbüheli (6. júla). Vo svetovom lyžiarskom stredisku pripravili tento rok mimoriadne náročnú trať.

„Hoci je trasa veľmi krátka a cyklistika má iba 11 kilometrov, tak skôr pripomína horské stúpanie na Tour de France, pretože prevýšenie je asi 900 metrov. Chcem sa na tieto preteky, čo najlepšie pripraviť. Taká náročná trať v seriáli majstrovstiev sveta ešte nikdy nebola. Mne by práve takýto profil mal vyhovovať. V kopci ide každý sám za seba, neplatí, čo pri jazde po rovine.“

Doteraz bol jeho najlepším vysledkom v seriáli MS 9. miesto vlani v Štockholme. V Kitzbüheli by rád prekvapil.

Jedno z jeho prvých víťazstiev v triatlone v rámci Slovenského pohára prišlo práve na kopcovitej trati.

Chcel by behať aj na dráhe

Pred mesiacom sa olympijský víťaz Alistair Brownlee zúčastnil bežeckých pretekov na atletickom ovále. Desať kilometrov zabehol za 28 minút a 32 sekúnd. Zdolal mnohých atlétov, ktorý sa špecializujú len na túto trať.

Vargu porovnanie s atlétmi láka. „Veľmi rád by som štartoval na slovenskom šampionáte, ale je týždeň pred pretekmi v Kitzbüheli a príprava na jeden z vrcholov sezóny je dôležitejšia. Ak by to bolo v inom termíne, išiel by som do toho. Rád si spestrím prípravu aj bežeckými pretekmi.“

Vlani bol na slovenských majstrovstvách na 10 km najrýchlejší Ondrej Puškár časom 32:09 minúty.

Varga hoci na dráhe desať kilometrov ešte nebežal odhaduje svoj čas na 30 až 31 minút. A to priznáva, že má stále rezervy.

„Stále sa snažím zlepšovať. Keď si uvedomím, že sa triatlonu venujem štyri roky a všetci moji súperi predo mnou behajú už desať rokov, je to veľký rozdiel.“

Pridal sa aj Sajfa

Najnovšie sa do triatlonu pustil aj moderátor Matej Cifra. Nebojí sa Varga, že bude v jeho športe Sajfa populárnejší?

„Veď on už je a nielen vďaka tomu, že športuje. Je dobré, keď sa do triatlonu zapoja aj ľudia, ktorí sú známi. Môžu inšpirovať a motivovať ďalších, aby to skúsili. So Sajfom som sa stretol, dokonca sme spolu párkrát behali a pre triatlon sa veľmi nadchol.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Varga chce zažiariť na trati, ktorá má kopec ako z Tour de France