V gelsenkirchenskej Arene AufSchalke sa zbúril ďalší východoeurópsky trpaslík

Sportnet|12. dec 2002 o 00:00

Desať rokov po páde komunizmu boli mužstvá z východnej Európy v pozícii štatistov európskych pohárových súťaží, až na maličké výnimky, keď silné

západoeurópske kluby potrápili hráči Spartaka Moskva, Dynama Kyjev či pražskej Sparty. Námatkovo vytiahnuté trio sa však považuje za gigantov v bývalom Ostbloku, ak teda Kyjev zdolá Newcastle či Sparta Feyenoord, nie je to až také prekvapujúce. Respektíve, vôbec nie je... Európu skôr rozčerí to, ak sa "vzbúri" niektorý z východoeurópskych "trpaslíkov". Pred rokom ňou cez Vigo, Mallorcu a Lyon tiahol Liberek, ako Liberec foneticky lámali Angličania, Francúzi a Španieli. Teraz nastupuje v libereckých stopách Wisla Krakow. Po tom, čo v predchádzajúcom kole Pohára UEFA vyprevadila štvorkou Greškovu Parmu, si zgustla i na Nemcoch.

Po jedinom utorňajšom zápase Pohára UEFA si tipéri asi poriadne zavzdychali. Gelsenkirchenská Arena AufSchalke, presnejšie 55 tisíc divákov v jej hľadisku, sa zas v utorok nestačilo čudovať na poľskou fiestou, ktorú mohli vidieť. Štyri góly v zápase medzi Schalke 04 a Wislou Krakov strelili len Poliaci, jeden z nich, obranca Hajto, hrá pritom v službách bundesligistu. Smola Nemcov, ďalšie štyri góly dali hráči z poľského mužstva, medzi nimi i legionár z Nigérie Kalu Uche... Bol to v poradí už piaty nevyhratý domáci zápas Schalke, bola to však zároveň prvá domáca prehra v Pohári UEFA po 25 rokoch!

Porovnanie menoslovu hráčov Schalke a Wisly hovoril jasnou rečou už po žrebe. Na jednej strane belgický "Muž 220 voltov" Wilmots, jeho kolega z belgickej reprezentácie Emile Mpenza, bývalý nemecký reprezentat Möller, súčasní reprezentanti Asamoah, Boehme, Dáni Poulsen a bombardér Ebbe Sand, Poliak Hajto, Holanďania van Hoogdalem a van Kerckhoven, či Nigérijčan Agali, na druhej strane... Aj tak by ste ich nepoznali. Tí neznámi tých známych doslova prevalcovali. "Keď Schalke prehrá 1:4 s poľským mužstvom, nemá na to čo povedať," nervózne povedal pre nemeckú ZDF Ebbe Sand, dánsky kapitán Schalke. A to bolo všetko, čo od neho reportéri nemeckej televízie dostali. Poliaci boli samozrejme uvravenejší.

Zhodne však oceňovali kvality súpera. Čo už rozhodne nerobia nemecké médiá. "Schalke zosmiešnené Krakovčanmi," napísal Suddeutsche Zeitung. "Hanba Schalke: porážka 1:4 s Wislou," fakticky opakoval Westdeutsche Allgemeine Zeitung. "Trpká rozlúčka Schalke: jeho hráči mali šance na tri zápasy, ani to im však nestačilo na postup...," pripomenul Rheinische Post. "Už aj Žurawski a Kosowski prisilní pre Schalke," ironizoval Kicker. Najviac zabodoval tradične ostrý Bild: "Proti Wisle ako klobásy! V spanilej AufSchalke ´vyšlo´nebeským všetko zle. Hrali ako krakovské klobásy!" Na vysvetlenie, slovo wurst, teda klobása, v Nemecku slúži ako prezývka pre ťarbavých futbalistov. A "krakauer wurst" je najpopulárnejší mäsový export z Poľska do Nemecka. V utorok však Nemcov asi prešla chuť...

Mimochodom, poľská reprezentácia prišla o možného kormidelníckeho adepta: skúsený Henrik Kasperczak, tréner Wisly, bol po odchode Bonieka tým úplne najhorúcejším. Prezident PZPN Michal Listkiewicz po gratulácii futbalistom Wisly povedal: "Bolo by to odomňa veľké svinstvo, keby som v takomto momente vzal klubu trénera."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»V gelsenkirchenskej Arene AufSchalke sa zbúril ďalší východoeurópsky trpaslík