Tyson, Rocky, či Ali. Kto je najlepší boxer v dejinách?

Muhammad Ali počas legendárneho súboja s Georgeom Foremanom v africkej Kinshase.
Muhammad Ali počas legendárneho súboja s Georgeom Foremanom v africkej Kinshase. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|22. jún 2011 o 16:17

Redakcia SME hľadá najlepšieho boxera v histórii. Kto je najlepší podľa vás? Hlasujte.

BRATISLAVA. V boxerskom ringu bude o desať dní (v sobotu 2. júla) dlhoočakávaný súboj - zápas azda najlepších boxerov sveta. Mladší z bratov Kličkovcov Vladimír sa pobije s Britom Davidom Hayeom.

Po dlhých rokovaniach manažérov tak dôjde k zjednocovaciemu zápasu o titul profesionálneho majstra sveta v ťažkej váhe. V hre je titul organizácie WBA, ktorý vlastní Haye, a titul organizácie WBO a IBF, ktorý patrí Kličkovi.

Tento súboj sa vraj môže zaradiť medzi najslávnejšie bitky v histórii. K súbojom Muhammada Aliho, Foremana, Tysona či Lewisa.

((anketa))

V histórii boxu nájdete mnoho slávnych boxerov. Ktorý z nich je podľa vás najlepší v histórii?

Rocky Marciano (rok. nar. 1923). Bol všestranný. Nadaný silovo i fyzicky. V ringu je doteraz neprekonateľný. Vyhral všetkých 49 zápasov, v ktorých bojoval. Iba šesť súperov s ním vydržalo boxovať do konca. A iba jeden vydržal celých pätnásť kôl. Profesionálnu kariéru ukončil po ôsmich rokoch. Dôvod: „Nenašiel som rovnocenného súpera," vravel Marciano. V roku 1969 neprežil pád lietadla.

Mike Tyson (44 rokov) Výnimočne pohybovo nadaný boxer. Je najmladším majstrom sveta v ťažkej hmotnosti v histórii. Mal iba dvadsať. V roku 1993 ho odsúdili za znásilnenie, po návrate prehral zápas o titul s Holyfieldom. V roku 2004 ukončil kariéru. Dnes nefajčí, je abstinent a vegetarián.

George Foreman (61) Podľa mnohých expertov chlap s najtvrdším úderom. Olympijský víťaz 1968 (Mexico City), dvojnásobný majster sveta. V roku 1994 porazil dvadsaťšesťročného Michaela Moorera. Vo veku 45 rokov a 300 dní sa stal najstarším majstrom sveta v ťažkej váhe.

Muhammad Ali (69) Je najpopulárnejším, ale aj najkontroverznejším boxerom histórie. Americký magazín Sports Ilustrated ho korunoval za športovca 20. storočia. „Lieta ako motýľ a bodá ako včela," opisoval jeho štýl boxovania jeho tréner Drew Bundini.

Joe Louis (nar. 1914, zomrel 1981) Syna zberača bavlny z Alabamy, narodeného 13. mája 1914 ako Joe Louis Barrow, nepreslávil len najdlhší čas strávený na svetovom boxerskom tróne (od 22. júna 1938 do 1. marca 1949), ale aj pamätný duel s nemeckou pästiarskou pýchou Maxom Schmellingom. V ringu mali jeho údery silu býka, no nikdy neboli zákerné. Jack Sharkey, jeden zo zástupu Louisových obetí, naňho spomína v dobrom. „Bol to úplne iný typ ako napríklad Jack Dempsey. Keď ma udrel Dempsey, hovoril: tak čo, ešte nie si mŕtvy, keď ma udrel Louis, vždy povedal len prepáč.

Joe Frazier (67) Olympijského víťaza z roku 1964 z Tokia prezývali fajčiaci Joe pre naoko nudný štýl, akým sa v ringu prezentoval. V marci 1971 sa musel pred jeho umením vo vypredanej newyorskej Madison Square Garden skloniť aj veľký Muhammad Ali. Hoci neskôr mu to dva razy vrátil.

Manny Pacquiao (32)Nie dvojmetroví súrodenci Kličkovci, ale maličký Filipínec je dnes podľa väčšiny odborníkov najlepším boxerom súčasnosti. Stal sa majstrom sveta až v ôsmich váhových kategóriách, čo sa predtým v histórii nikomu nepodarilo. Meria síce iba 169 centimetrov a váži okolo 63 kilogramov, jeho rany sú však rýchle, tvrdé a presné. Podľa jedného výskumu vraj dokáže ľavoruký trpaslík udrieť až sedemkrát za sekundu.

Vladimír Kličko (35) – úradujúci majster sveta ťažkej váhy organizácie WBO a IBF.

Vitalij Kličko (39) – úradujúci majster sveta ťažkej váhy organizácie WBC.

Lennox Lewis (45) - porazil všetkých významných súperov svojich čias vrátane Vitalija Klička i Mika Tysona. Je olympijským víťazom zo Soulu (1988). V 44 zápasoch prehral iba dvakrát.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Tyson, Rocky, či Ali. Kto je najlepší boxer v dejinách?