Trpká premiéra hokejistiek. S Kanadou prehrali 0:18

(Autor: ap)
Peter Klimko|14. feb 2010 o 04:18

Hokej na jednu bránu. Tak by sa dala v stručnosti charakterizovať premiéra Sloveniek na olympiáde. Po vysokej prehre s domácim adeptom na zlato je však ešte stále o čo hrať.

Hokej na jednu bránu. Tak by sa dala v stručnosti charakterizovať premiéra našich hokejistiek na olympijskom turnaji. Po vysokej prehre s domácim adeptom na zlato si ale hlavy lámať nemusia, veď v ďalšom priebehu turnaja je ešte stále o čo hrať.

VANCOUVER. Predzápasové slová trénera mužskej reprezentácie Jána Filca o pokuse hokejistiek v dueli s Kanadou príjemne prekvapiť, sa rozplynuli už po šiestich minútach.

To favorit viedol hladko 3:0 a keď do prvej prestávky pridal ešte ďalšie štyri presné zásahy, bolo to už v hale Canada Hockey Place len o výške jeho víťazstva, ktorému sa napokon dostalo prívlastku najvyššie v olympijskej histórii.

Kanaďanky ním prekonali svoj štyri roky starý turínsky zápis z duelu s Talianskom (16:0).

Kvalitatívny rozdiel medzi jednotlivými výbermi sa ukázal okamžite po úvodnom buly, domáci horúci ašpirant na zlato bol jednoducho vo všetkých ukazovateľoch jednoznačne lepší.

Najlepší výkon spomedzi našich predviedla brankárka Tomčíková, tá však bola na rýchle a navyše výborne fyzicky, technicky a strelecky vybavené domáce korčuliarky často krát sama.

Zverenky trénera Karafiáta sa teraz musia z vysokej prehry otriasť, najbližšie ich čaká v utorok 16. februára o 4.00 hod SEČ tím Švédska, ktorý vo svojom prvom zápase turnajovej A-skupiny zdolal Švajčiarsko 3:0.

A-skupina:
Kanada - Slovensko 18:0 (7:0, 6:0, 5:0)

Góly: 2. Irwinová (Vaillancourtová, Johnstonová), 4. Bonhommová (Heffordová, MacLeodová), 6. Agostová (Ouellettová, Wickenheiserová), 9. MacLeodová (Bonhommová, Ouellettová), 12. Agostová (Kellarová, Sostoricsová), 16. Kingsburyová (Piperová, Appsová), 17. Sostoricsová (Heffordová, Agostová), 24. Vaillancourtová (Johnstonová), 28. Poulinová, 31. Agostová (Heffordová, Ouellettová), 33. Heffordová (Wickenheiserová), 33. Ouellettová (Appsová), 37. MacLeodová (Poulinová, Sostoricsová), 45. Heffordová (Agostová, MacLeodová), 45. Irwinová (Vaillancourtová, Wardová), 47. Piperová (Wickenheiserová), 52. Heffordová (Ouellettová, Kellarová), 53. Kingsburyová (Botterillová, Wardová).

Vylúčené: 4:5 na 2 min, presilovky a oslabenia: 2:0, rozhodovali: Tottmanová (V. Brit.) - Arazimová (ČR), Hishmehová (USA), 17 000 divákov

Kanada: St-Pierrová - Sostoricsová, Kellarová, Bonhommová, MacLeodová, Wardová, Mikkelsonová - Heffordová, Ouellettová, Agostová - Piperová, Wickenheiserová, Poulinová - Johnstonová, Irwinová, Vaillancourtová - Botterillová, Kingsburyová, Appsová

Slovensko: Tomčíková - Karafiátová, Babiaková, Matejová, Čulíková, Brémová, Országhová - Veličková, Pravlíková, Kapustová - Herichová, Babonyová, Celarová - Jurčová, Čupková, Džurňáková - od 41. Gápová, Moravčíková

Už v prvej minúte mali domáce tri veľmi dobré príležitosti, brankárka Tomčíková sa však vyznamenala. V 2. min už ale bola aj ona prikrátka na strelu Irwinovej, ktorá otvorila skóre duelu.

Na druhej strane sa snažila po zaváhaní obrany zakontrovať Veličková, no opäť zahrmelo pred slovenskou bránkou. V 4. min pri avizovanom vylúčení presne namierila Bonhommová, o dve minúty na to ju strelou zápästím napodobnila Agostová.

V ďalšom priebehu I. tretiny sa strelecky ešte presadili MacLeodová, opäť Agostová, Kingsburyová i Sostoricsová a keďže pred kanadskou gólmankou St-Pierrovou neuspeli v náznakoch šancí Kapustová v 7. a Čupková v 14. min, do šatní sa odchádzalo za stavu 7:0 predomáci tím.

aa.jpg

Foto - TASR

V druhej časti sa obraz hry nezmenil. Kanaďanky naďalej jasne dominovali a Slovenky často na dlhé desiatky sekúnd priklincovali v obrannom pásme. V 31. min už svietil na veľkej informačnej kocke pod strechou Canada Hockey Place stav 10:0, keď svoj hetrik skompletizovala Agostová.

Obrovský kvalitatívny rozdiel predviedli zverenky trénerky Melody Davidsonovej v 33. min, keď vo vlastnom oslabení strelili Tomčíkovej v rozpätí 44 sekúnd dva góly. V 37. min sa ešte efektívnym bekhendovým blafákom presadila MacLeodová a upravila skóre na 13:0 po dvoch tretinách.

Kanaďanky v poslednej dvadsaťminútovke čiastočne ubrali nohu z plynu, napriek tomu dokázali bez problémov pridať ďalšie góly. Dva dokonca prišli v 45. min v rozpätí 14 sekúnd, a to z hokejok Heffordovej a Irwinovej.

V 52. min dosiahla hetrik aj Heffordová, po jej treťom presnom zásahu v stretnutí už bolo 17:0. O minútu neskôr sa dokázala presadiť Kingsburyová, ktorá uzavrela na konečných 18:0 pre vysoko favorizovanú Kanadu.

sita

Po zápase:

Miroslav Karafiát, tréner hokejistiek SR: "Vedeli sme, do čoho ideme, ale toľko priestoru, koľko sme dali Kanaďankám vo vlastnom pásme dnes nemohlo priniesť iný výsledok, než aký sa dosiahol. Boli sme len príjemným sparingpartnerom. Kanada a USA sú niekde na inej kvalitatívnej úrovni, ale takto sme im zjednodušiť úlohu nemali."

Zuzana Tomčíková, brankárka SR: "V Kanade je ženský hokej zaužívaným pojmom už desaťročia, my len začíname. Rozdiel je osemnásť gólov, všetky by sme si priali, aby to bolo menej. Už teraz sa nedá nič robiť, zajtra je nový deň a v pondelok nový zápas, musíme sa pozerať smerom dopredu."

Petra Pravlíková, útočníčka SR: "Pozrieme si chyby, dá sa z takejto veľkej prehry poučiť. Boli sme pripravené na prehru, hecovali sme sa, že zabojujeme o dobrý výsledok. Nestačí to však ešte a aj počas ďalších rokov to bude náročné vôbec sa priblížiť takejto úrovni."

Sarah Vaillancourtová, útočníčka Kanady: "Nepozeráme sa na tento duel, ako na nejaký tréning pred turnajom, ale jeden zo zápasov, ktorý musíme absolvovať smerom k cieľu. Hráme spolu celý rok, tímová chémia preto funguje. Počas roka odohráme 60 zápasov a skúšame všetky možné kombinácie útokov."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Trpká premiéra hokejistiek. S Kanadou prehrali 0:18