Trenčín čaká žreb Ligy majstrov, môže dostať aj Celtic či Partizan

Brazílsky útočník a nová posila Trenčína Wesley Moraes Ferreira da Silva (vľavo ) v rozhovore s krajanom Ramónom Rodríguezom da Silvom.
Brazílsky útočník a nová posila Trenčína Wesley Moraes Ferreira da Silva (vľavo ) v rozhovore s krajanom Ramónom Rodríguezom da Silvom. (Autor: TASR)
TASR|21. jún 2015 o 09:21

Futbalisti AS Trenčín začnú v druhom predkole Ligy majstrov, pri žrebe budú medzi nenasadenými tímami.

BRATISLAVA. V ústredí Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone vyžrebujú v pondelok prvé dve predkolá Ligy majstrov aj Európskej ligy 2015/2016.

Svojich súperov spoznajú aj všetci štyria slovenskí zástupcovia - v Lige majstrov majster AS Trenčín, v Európskej lige vicemajster MŠK Žilina, Slovan Bratislava a Spartak Trnava.

Spolu 78 klubov z 53 členských krajín UEFA, bez Lichtenštajnska a druhýkrát s Gibraltarom, bude bojovať v prestížnej Lige majstrov.

Trenčín sa zapojí do súťaže v 2. predkole ako nenasadený tím v polovici júla. Slovenský majster narazí pravdepodobne na súpera z menej atraktívnej futbalovej krajiny, teoreticky však môže dostať napríklad škótskeho šampióna Celtic Glasgow alebo šampiónov Dánska (Midtjylland), Švédska (Malmö), Nórska (Molde), Poľska (Poznaň) či Maďarska (Videoton).

Už siedmy rok Liga majstrov hrá systémom, ktorý dáva aj klubom s nižším renkingom väčšiu šancu dostať sa do hlavnej fázy. V sezóne 2010/2011 sa to podarilo futbalistom Žiliny ako tretiemu tímu zo Slovenska po 1. FC Košice a Artmedii Petržalka.

Od 3. predkola sa účastníci rozdelia do tzv. majstrovskej a nemajstrovskej vetvy. V majstrovskej vetve sa tímy nemôžu stretnúť s klubmi krajín z prvých dvanástich miest v päťročnej klasifikácii UEFA. Slovensku aktuálne v klasifikácii patrí 30. miesto s koeficientom 11,250 bodu.

Čo sa týka rozdelenia miesteniek v LM podľa koeficientov, tak prvé tri krajiny (Španielsko, Anglicko, Nemecko) majú v súťaži po štyri kluby, krajiny na 4.-6. mieste Taliansko, Portugalsko a Francúzsko) po 3, na 7. až 15. mieste po dvoch zástupcoch (Rusko, Holandsko, Ukrajina, Belgicko, Turecko, Grécko, Švajčiarsko, Rakúsko a Česko) a všetci ostatní okrem Lichtenštajnska po jednom.

Žreb

1. predkolo (8 tímov): 8 majstri z krajín na 47. až 54. mieste rebríčka UEFA

Nasadené tímy: The New Saints FC (Wal.), Levadia Tallinn (Est.), Pjunik Jerevan (Arm.), FC Santa Coloma (Andorra)

Nenasadené tímy: HB Tórshavn (Faer. ostr.), Crusaders FC (Sev.Ír.), Lincoln Red Imps (Gibr.), SS Folgore (San Maríno)

2. predkolo (34): 30 majstrov z krajín na 16.-46. mieste (okrem Lichtenštajnska) plus štyria postupujúci z 1. predkola

Nasadené tímy: Steaua Bukurešť (Rum.), Celtic Glasgow (Škót.), APOEL Nikózia (Cyp.), BATE Borisov (Biel.), Ludogorec Razgrad (Bul.), Dinamo Záhreb (Chorv.), NK Maribor (Slov.), Maccabi Tel Aviv (Izr.), Lech Poznaň (Poľ.), Partizan Belehrad (Srb.), Malmö FF (Švéd.), FK Karabach (Azer.), HJK Helsinki (Fín.), Molde FK (Nór.), FC Midtjylland (Dán.), Videoton FC (Maď.), Skënderbeu Korcë (Alb.)

Nenasadené tímy: FK Sarajevo (BaH), FK Ventspils (Lot.), FC Dila Gori (Gruz.), AS TRENČÍN (SR), Žalgiris Vilnius (Lit.), FC Astana (Kaz.), FC Milsami Orhei (Mold.), FK Rudar Pljevlja ČH), Vardar Skopje (Mac.), Stjarnan FC (Isl.), CS Fola Esch (Luxem.), Dundalk FC (Ír.), Hibernians FC (Malta), štyria postupujúci z dvojzápasu 1. predkola

3. predkolo (30): v majstrovskej vetve 3 majstri z krajín 13.-15. rebríčka a 17 postupujúci z 2. predkola, v nemajstrovskej vetve 9. vicemajstrov z líg krajín na 7.-15. mieste a tretí z 6. asociácie v rebríčku UEFA

Majstrovská vetva (20), nasadené tímy: FC Bazilej (Švaj.), Red Bull Salzburg (Rak.), Viktoria Plzeň (ČR), postupujúci z dvojzápasov 2. predkola zahrňujúcich tímy Steaua Bukurešť, Celtic Glasgow, BATE Borisov, Dinamo Záhreb, APOEL, Ludogorec Razgrad, Maribor

Nenasadené tímy: postupujúci z dvojzápasov 2. predkola zahrňujúcich tímy Maccabi Tel Aviv, Lech Poznaň, Partizan Belehrad, Malmö, Karabach, HJK Helsinki, Molde, Midtjylland, Videoton, Skënderbeu Korcë

Nemajstrovská vetva (10), nasadené tímy: Šachtar Doneck (Ukr.), Ajax Amsterdam (Hol.), CSKA Moskva (Rus.), Club Bruggy (Belg.), AS Monaco (Fr.)

Nenasadené tímy: Young Boys Bern (Švaj.), Sparta Praha (ČR), Fenerbahce Istanbul (Tur.), Panathinaikos Atény (Gr.), Rapid Viedeň (Rak.)

Zdolaní v oboch vetvách 3. predkola postúpia do play off EL 2015/2016

Play off (20): v majstrovskej vetve 10 postupujúcich z majstrovskej vetvy 3. predkola, v nemajstrovskej vetve dvaja tretí z líg krajín na 4. a 5. mieste, traja štvrtí z líg krajín na 1. až 3. mieste rebríčka a 5 postupujúcich z nemajstrovskej vetvy 3. predkola

Majstrovská vetva (10): bez nasadenia víťazi zápasov 3. predkola

Nemajstrovská vetva (10): nasadené tímy: Manchester United (Angl.), FC Valencia (Šp.), Bayer Leverkusen (Nem.), otázne nasadenie Sporting Lisabon (Port.), Lazio Rím (Tal.) a piati postupujúci z dvojzápasu 3. predkola

Zdolaní v oboch vetvách play off postúpia do skupinovej fázy EL 2015/2016

Skupinová fáza (32): 12 majstrov z krajín na 1. až 12. mieste rebríčka, 6 vicemajstrov krajín na 1.-6. mieste rebríčka, traja tretí z krajín na 1.-3. mieste rebríčka, úradujúci víťaz EL 2014/2015 FC Sevilla a piati postupujúci z play off majstrovskej vetvy a 5 postupujúci z play off nemajstrovskej vetvy.

Priamu účasť v skupine má doteraz zabezpečenú 22 klubov: FC Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, FC Sevilla (všetci Šp.), Chelsea Londýn, Manchester City, Arsenal Londýn (všetci Ang.), Bayern Mníchov, Borussia Mönchengladbach, VfL Wolfsburg (všetci Nem.), Juventus Turín, AS Rím (obaja Tal.), Benfica Lisabon, FC Porto (Port.), Paríž Saint-Germain, Olympique Lyon (obaja Fr.), Dynamo Kyjev (Ukr.), Zenit Petrohrad (Rus.), PSV Eindhoven (Hol.), Galatasaray Istanbul (Tur.), KAA Gent (Belg.) a Olympiakos Pireus (Gr.).

V Európskej lige 2015/2016, ktorá odštartuje 2. júla, sa v 1. predkole kole predstaví 102 klubov, v 2. predkole 66, v treťom 58., v play off 48. V súťaži naskočia všetky tri slovenské kluby Žilina, Slovan a Trnava v 1. predkole ako nasadené.

V skupinovej fáze je už známych 16 účastníkov, medzi nimi FC Liverpool (Martin Škrtel) či SSC Neapol (Marek Hamšík).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Trenčín čaká žreb Ligy majstrov, môže dostať aj Celtic či Partizan