Tímlíder slovenských hokejistov Brüll: Fíni chcú zlato aj zisk

Pamätný gól mladého fínskeho útočníka  Mikaela Granlunda vo vlaňajšom semifinále s Rusmi na MS v Bratislave.
Pamätný gól mladého fínskeho útočníka Mikaela Granlunda vo vlaňajšom semifinále s Rusmi na MS v Bratislave. (Autor: TASR)
Vojtech Jurkovič|2. máj 2012 o 15:52

Fínom slúži už od roku 1997. Je o triedu komfortnejšia a má o tretinu vyššiu kapacitu než vlani dokončená bratislavská aréna. Hartwall aréna v Helsinkách je stále elegantná a moderná.

BRATISLAVA, HELSINKI. Tretíkrát v histórii sa bude finále svetového šampionátu hrať v helsinskej Hartwall aréne.

Súkromný kolos má názov podľa pivovaru a zároveň výrobcu nealko nápojov. V Hartwall aréne s kapacitou 13 349 miest hrá domáce ligové zápasy iba helsinský Jokerit.

Fíni sa tešia, že práve tu sa počas nadchádzajúcich 76. majstrovstiev sveta dožijú svojho prvého titulu na vlastnom ľade. Prvého zlata sa Fínsko dočkalo vo Švédsku v roku 1995, druhého vlani.

Dvojročný šampionát

Tímlíder slovenského tímu Peter Brüll čakal včera Vůjtkov tím na letisku Vantaa.

„Celá krajina je naladená na obajobu minuloročného titulu z Bratislavy. Nový systém vyzerá veľmi zaujímavo aj ekonomicky. Fínsky zväz bude profitovať aj o rok, keď dominantnou krajinou šampionátu bude Švédsko. Fíni budú hrať svoju skupinu opäť v Helsinkách, podobne ako teraz Švédi v Štokholme. Obe krajiny to vnímajú ako dvojročný šampionát, čo sa snažia aj ekonomicky zhodnotiť.“

Rodák zo Slovenska Brüll pracuje na Fínskom olympijskom výbore. „Organizátori kalkulujú, že budú mať dva šampionáty za sebou vypredané.“

Mimoriadny komerčný úspech už naplno žne marketingový program s maskotom Hockey Bird, ktorý je napojený na populárnu postavičku obľúbenej počítačovej hry Angry Birds (Nahnevané vtáky), ktorá už prerazila celosvetovo.

Slovenský tím nájde v Hartwall aréne kabínu, ktorú už pozná, prispôsobiť sa budú musieť len Bielorusi a Kazachstan. Oba tímy majú kabíny mimo arény.

Slováci bývajú ďaleko

Slovenskí hokejisti sú ubytovaní v hoteli Flamingo neďaleko letiska Vantaa, odkiaľ je to do Hartwall arény asi pätnásť minút autobusom.

V roku 2003 bronzový tím trénera Františka Hossu vychutnával blízkosť hotela Holiday Inn, ktorý bol vzdialený len pár minút chôdze.

Fíni vtedy prišli o medailu po štvrťfinálovej prestrelke so Švédmi. Viedli 5:1, a nakoniec zápas šokujúco stratili 5:6.

„Nič podobné si súčasný tím trénera Jukka Jalonena nepripúšťa. V kádri má pätnásť majstrov sveta z Bratislavy. V tvrdej konkurencii sa na MS nedostala ani 38-­ročná ikona Ville Peltonen. Kapitánom bude opäť Mikko Koivu z Minnesoty,“ dodáva Brüll.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Tímlíder slovenských hokejistov Brüll: Fíni chcú zlato aj zisk