Halepová sa vždy bála dopingu z omylu. Užila však látku na choré obličky

Simona Halepová.

Halepová sa vždy bála dopingu z omylu. Užila však látku na choré obličky

Simona Halepová. (Autor: SITA/AP)
Simona Halepová.
Simona Halepová. (Autor: SITA/AP)
Jana Sedláková|26. okt 2022 o 07:00

Mohla Simona Halepová užiť doping nevedome?

BRATISLAVA. Keď v roku 2016 Maria Šarapovová nečakane zvolala tlačovú konferenciu, na ktorej chcela oznámiť veľkú vec, väčšina fanúšikov si vtedy myslela, že chce ukončiť kariéru. Prípadne, že je tehotná.

O to nečakanejšia bolo, keď potom oznámila, že neprešla dopingovým testom a vynútene si tak musí dať pauzu od tenisu. Bola to za dlhé roky najväčšia kauza ohľadom dopingu v tenise.

Aj keď sa z času na čas objavil nejaký prípad známejšieho mena, doping grandslamovej víťazky a svetovej jednotky bol trocha iný level.

Prešlo šesť rokov a ženský tenis opäť rieši prípad dopingu v radoch úplne najelitnejších mien. Kontrolou na zakázané látky neprešla ani Simona Halepová. Víťazka dvoch grandslamových turnajov a bývalá svetová jednotka.

Problémom bola jej vzorka z tohtoročného US Open, kde v prvom kole podľahla Ukrajinke Darii Snigurovej. Našli v nej zakázaný roxadustat. Ten pomáha zlepšiť dýchanie.

Rumunka tak teraz nesmie chodiť na žiadne turnaje. Proti rozhodnutiu sa však odvolala

Bránia ju tréneri

Halepová roky vystupovala ako veľká odporkyňa dopingu. Keď sa Šarapovová vrátila po dopingovej kauze na turnaj v Stuttgarte 2017, dostala voľnú kartu. To Halepová kritizovala.

"Pre deti a mladých tenistov to rozhodne nie je dobrý príklad, ak dávame voľné karty hráčom, ktorí si pomáhali dopingom a teraz sa po treste vracajú.

Toto nie je o Marii Šarapovovej, ale o všetkých, ktorí sa takto vracajú po dopingu. Nemôžem súdiť organizátorov turnaja, ale rozhodne to nepodporujem," vyhlásila vtedy podľa au.sports.yahoo.com Halepová.

Čo sa dozviete v článku?

  • Ako tréner opisoval Halepovej strach z nevedomého dopingu
  • Ako mohla látku užiť nevedome?
  • Aký na ňu mohla mať látka vplyv?
  • Prečo sa roxadustat spája s dialýzou?

"Nikdy mi ani nenapadlo podvádzať. Je to proti hodnotám, v ktorých som bola vychovávaná. Budem do konca bojovať, aby sa preukázalo, že som vedome nikdy nič zakázané nebrala," písala Halepová vo svojom vyhlásení k celej situácii na instagrame.

Bývalú svetovú jednotku z Rumunska opisujú ľudia z jej okolia ako veľkú odporkyňu dopingu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Halepová sa vždy bála dopingu z omylu. Užila však látku na choré obličky