Serene pomohlo, že nebola dobrá ako Venus. Sestry Williamsové zmenili šport

Serena Williamsová sa lúči s US Open.

Serene pomohlo, že nebola dobrá ako Venus. Sestry Williamsové zmenili šport

Serena Williamsová sa lúči s US Open. (Autor: SITA/AP)
Serena Williamsová sa lúči s US Open.
Serena Williamsová sa lúči s US Open. (Autor: SITA/AP)
Jana Sedláková|3. sep 2022 o 07:35

Serena Williamsová sa lúči na US Open s kariérou.

NEW YORK, BRATISLAVA. Keď videla svoju sestru, ako hrá svoj prvý profesionálny zápas, tešila sa, ale bola zároveň nešťastná. Chcela, aby sa aj o ňu zaujímali sponzori, aby aj ona mohla hrať takýto zápas.

Prišiel za ňou jej otec a povedal: "Nebuď smutná, tvoja sestra bude najlepšia tenistka na svete. Ale ty? Ty budeš najlepšia tenistka v histórii."

Ťažko dnes povedať, či sa presne takto ten rozhovor odohral. Ale minimálne veľmi podobný skutočne bol. Tento mohli vidieť diváci vo filme Kráľ Richard, ktorý rozpovedal príbeh sestier Venus a Sereny Williamsových a ich otca, ktorý mal na prvý pohľad bláznivý plán o tom, že chce z jeho dcér vychovať tenisové hviezdy.

Teraz sa s kariérou lúči mladšia z nich, Serena. Niet sa čomu čudovať, že si na rozlúčku vybrala práve US Open. Nie len, že je to pre ňu ako pre Američanku domáci grandslam, ale navyše to bol aj prvý grandslam, ktorý vyhrala.

V roku 1999 sa tam tešila z triumfu ako sedemnásťročná.

A svoj posledný zápas odohrala ako takmer 41-ročná. V treťom kole prehrala s Austrálčankou Ajlou Tomjanovičovou v troch setoch.

Pomohlo jej, že pozornosť mala Venus

"Nemám rada slovo koniec kariéry. Radšej o tom hovorím ako o nejakom vývoji. To je zrejme to správne slovo. Som pripravená na ďalší vývoj.

Vyvíjam sa a idem ďalej od tenisu k iným veciam, ktoré ma napĺňajú," povedala v texte pre magazín Vogue, v ktorom ohlásila koniec kariéry.

A spravila to presne tak, ako bolo u nej všetko zvykom počas celej kariéry. Špeciálne. Vždy mala rada módu, na kurte nosila oblečenie, ktoré si sama pomáhala navrhnúť.

A presne tak sa aj lúči s kariérou. Veľkým vyznaním sa v módnom časopise. To je doplnené o sériu módnych fotografií Williamsovej.

Aj jej koniec kariéry priamo na kurte nezameniteľne sprevádzala móda. Na svoj posledný turnaj prišla v elegantných špeciálne pre ňu navrhnutých čiernych šatách inšpirovaných krasokorčuliarskym oblečením.

A špeciálnym spôsobom doň dizajnéri zakomponovali aj poctu jej šiestim titulom z US Open. Malo ich pripomínať šesť vrstiev, z ktorých je vyrobená sukňa.

A svojou kariérou skutočne naplnila aj slová svojho otca. V detstve síce tréneri či sponzori predpokladali hviezdnu kariéru najmä jej o rok staršej sestre Venus.

Svojím spôsobom to bolo aj pochopiteľné. Má ideálnu atletickú postavu. Možno i väčší prirodzený talent. Oveľa viac ako mladšia sestra.

Obe dokázali v tenise obrovské veci. Ale v konečnom súčte to bola práve Serena, o ktorej sa bude navždy hovoriť ako o jednej z najlepších hráčok v histórii tenisu.

VIDEO: Posledný zápas Sereny Williamsovej v kariére na US Open 2022

"Ako malá som nebola v tenise až taká dobrá. Ale pomohlo mi, že som spočiatku nemala toľko možností ako Venus. Nasledovala som ju po svete a snažila sa sledovať aj jej prehry, analyzovať ich a poučiť sa z nich.

Chcela som byť ako Pete Sampras, napodobňovala som Moniku Selešovú. Ale ak by som nebola v tieni Venus, nikdy by som nebola tým, kým som," hovorila Williamsová vo svojom veľkom príbehu pre Vougue.

Najviac grandslamových titulov

Načrtla, ako sa nakoniec stala šampiónkou a dostala sa z tieňa sestry. Chcela byť vo všetkom najlepšia. Už od detstva.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Serene pomohlo, že nebola dobrá ako Venus. Sestry Williamsové zmenili šport