Finále so Swiatekovou? Kedysi by som prehrávala už v šatni, vraví senzácia Roland Garros

Jasmine Paoliniová na Roland Garros 2024.

Finále so Swiatekovou? Kedysi by som prehrávala už v šatni, vraví senzácia Roland Garros

Jasmine Paoliniová na Roland Garros 2024. (Autor: TASR/AP)
Jasmine Paoliniová na Roland Garros 2024.
Jasmine Paoliniová na Roland Garros 2024. (Autor: TASR/AP)
David Vařílek|6. jún 2024 o 15:00 (aktualizované 7. jún 2024 o 12:00)

Aj keď niektoré slovíčka už zabudla, vie sa dohovoriť aj po poľsky.

PARÍŽ. Taliansky mužský tenis ukázal na Roland Garros 2024 svoju nadvládu historickým počtom tenistov v druhom kole.

Vďaka Jasmine Paoliniovej však budú mať Taliani komu fandiť nielen v semifinále mužov, kam postúpil Jannik Sinner, ale aj vo finále žien.

Dvadsaťosemročná hráčka sa prvýkrát prebojovala do finále grandslamového turnaja. Nadviazala na svoju deblovú partnerku Saru Erraniovú, ktorá ako posledná Talianka hrala finále Roland Garros v roku 2012.

Paoliniová: Bol to dlhý proces

Druhý grandslamový turnaj tejto sezóny patrí Talianom. Tí od začiatku sezóny ukazujú, že víťazstvo v Davis Cupe a finále Billie Jean King Cupu neboli náhodné.

Napriek tomu, že na Apeninskom polostrove patrí budúcnosť najmä mužskému tenisu, vzhľadom na mladý vek nových tenisových hviezd, ženy sa nenechávajú zahanbiť.

Síce v druhom kole boli len tri (Paoliniová, Cocciarettová a Erraniová) oproti ôsmim mužom (Sinner, Musetti, Arnaldi, Cobolli, Darderi, Fognini, Sonego a Zappieri), aspoň do semifinále sa dostal jeden zástupca každého pohlavia.

Jasmine Paoliniová na Roland Garros 2024.
Jasmine Paoliniová na Roland Garros 2024. (Autor: TASR/AP)

Aby toho nebolo málo, tak okrem Sinnera a Paoliniovej majú Taliani zástupcov vo finále mužskej štvorhry (Bolleli s Vavassorim) a v semifinále ženskej štvorhry sa Paoliniová predstaví spolu s Erraniovou.

Práve 28-ročná rodáčka z Castelnuovo di Garfagnana v Toskánsku (vyrastala a žije v Bagni di Lucca, pozn.) je hviezdou tohtoročného Roland Garros.

Na svojej ceste do singlového finále nemala až do štvrťfinále najťažšie súperky (Savilleová, Baptisteová, Andreescuová a Avanesyanová).

V boji o postup do semifinále vyradila štvorku rebríčka Jelenu Rybakinovú a následne zdolala aj 17-ročnú Mirru Andrejevovú. Zaistila si tým posun do top 10 a v prípade celkového triumfu bude svetovou päťkou.

VIDEO: Zostrih zápasu Jasmine Paoliniová - Jelena Rybakinová

"Myslím si, že každý má svoju vlastnú cestu. Potrebovala som viac času, aby som hrala na takej úrovni," povedala po tohtoročnom triumfe v Dubaji.

"Bol to dlhý proces, nie, žeby som niečo zmenila naraz. Musela som veriť každému kroku, ktorý som urobila," dodala v nadväznosti na podobné slová, ktoré použila v Dubaji po zápase s Jelenou Rybakinovou.

Jeden šport od malička

Teraz si môže byť istá, že sa trpezlivosť vyplatila a v mladosti si vybrala dobre.

"Pamätám si, že mi mama s otcom povedali, nech si vyberiem jeden šport, ktorému sa budem venovať. V mojom mestečku boli všade buď tenisové kurty alebo plavecké bazény. Rozhodla som sa pre tenis, pretože ho hral môj strýko," prezradila o sebe Paoliniová.

S tenisom začala v piatich rokoch. Darilo sa jej a v sedemnástich prvýkrát cestovala cez oceán, aby sa predstavila na juniorskom US Open.

Na ňom, rovnako ako o pár mesiacov neskôr v Austrálii, prehrala v treťom kole. V USA to bolo s domácou Tornadou Alicou Blackovou a v Melbourne so Srbkou Ivanou Jorovičovou, ktorá sa stala aj juniorskou svetovou jednotkou.

Ani jedna z nich však nedosiahla na okruhu WTA to, čo Paoliniová, ktorá bola medzi juniorkami najlepšie na 70. priečke.

Čo s tvrdým povrchom?

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Finále so Swiatekovou? Kedysi by som prehrávala už v šatni, vraví senzácia Roland Garros