Gratulovala aj Shiffrinová. Čím Swiateková vyniká a koľko titulov jej predpovedá expert?

Poľská tenistka Iga Swiateková po víťazstve na Roland Garros 2024.

Gratulovala aj Shiffrinová. Čím Swiateková vyniká a koľko titulov jej predpovedá expert?

Fotogaléria (34)
Poľská tenistka Iga Swiateková po víťazstve na Roland Garros 2024. (Autor: TASR/AP)
Poľská tenistka Iga Swiateková po víťazstve na Roland Garros 2024.
Fotogaléria (34)
Poľská tenistka Iga Swiateková po víťazstve na Roland Garros 2024. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|8. jún 2024 o 21:35

Iga Swiateková vyhrala Roland Garros štvrtýkrát v kariére.

PARÍŽ. Organizátori Roland Garros si zvykajú na tóny poľskej hymny a zbierky fotografov sa plnia o zábery tej istej ženy s trofejou Suzanne Lenglenovej.

Ženská dvojhra má tretíkrát po sebe rovnakú šampiónku, ktorá natoľko vládne svetovému tenisu, že v rebríčku WTA má náskok priepastných 3707 bodov.

Iga Swiateková spečatila na French Open víťazný hetrik po tom, čo v sobotňajšom finále zdolala prekvapenie turnaja Jasmine Paoliniovú 6:2, 6:1.

Na kurte Philippa Chatriera celkovo už štvrtýkrát zdvihla nad hlavu víťazný pohár a okrem toho sa môže pýšiť aj triumfom na US Open z roku 2022.

"Ďakujem môjmu tímu a rodine, bez vás by som tu určite nestála. Neustále ma podporujete a máte veľkú zásluhu na tom, že predvádzam výborný tenis," povedala Swiateková počas záverečného ceremoniálu. 

Nepomohol ani nádejný úvod

Pred finálovým zápasom bola jasnou favoritkou. Pokiaľ by si niekto stavil na jej víťazstvo za 100 eur, jeho čistý zisk by nebol ani desať eur.

V dvoch vzájomných dueloch dokopy stratila len šesť gemov a aj legendárna Chris Evertová sa obávala, aby to nebola jednoznačná záležitosť.

"Dúfam, že sa na začiatku dokáže Paoliniová udržať s Igou. Keď sa Ige podarí vypracovať si náskok, vtedy je najlepšia a môže vyhrať jednoducho. 

Hrá agresívne, dobre sa pohybuje a nerobí zbytočné chyby. Každý bod hrá, akoby bol mečbalom. Je sústredená a hladná po víťazstvách," povedala dnes spolukomentátorka Eurosportu. 

Fotogaléria zo zápasu Iga Swiateková - Jasmine Paoliniová (finále Roland Garros 2024)

Talianskej tenistke úvod vyšiel celkom dobre, dokonca prvý brejk patril jej.

Od stavu 1:2 však pribúdali víťazné údery na strane Swiatekovej, často vynútené chyby Paoliniovej, a tak sa po 34 minútach skončil prvý set 6:2.

Ten druhý bol ešte jednoznačnejší, Poľka v ňom stratila iba jeden gem. Už po 68 minútach padla na kolená a niekoľkokrát radostne vyskočila.

Ohrozí rekord Nadala?

Swiateková je na antuke iba ťažko zdolateľná. Ako kedysi Roger Federer na tráve, Novak Djokovič v Melbourne či Rafael Nadal na oranžovom podklade.

Práve Nadal je Swiatekovej tenisový idol a rodáčka z Varšavy má ako jediná šancu, aby sa čo do počtu titulov aspoň priblížila španielskemu velikánovi. 

Nadal mal 22 rokov, keď získal svoj štvrtý zo štrnástich titulov na Roland Garros. Swiateková je na tom "medzičase" o jeden rok staršia. 

VIDEO: Zostrih zo zápasu Iga Swiateková - Jasmine Paoliniová

"Nikdy by som nečakala, že ma niekto bude porovnávať s Rafom, pretože pre mňa je nad všetkými hráčmi. Je to úplná legenda," priznala ženská svetová jednotka jednotka, o ktorej taliansky Sky Sport napísal:

"Je Mount Everestom moderného tenisu. Zdá sa, že je jediná tenistka, ktoré je schopná prebrať na kurte Philippa Chatriera odkaz Rafaela Nadala." 

Experti Eurosportu sa zamysleli nad tým, koľko titulov môže Iga Swiateková v Paríži získať. Minimálne ženský rekord sa zrejme bude otriasať v základoch.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Gratulovala aj Shiffrinová. Čím Swiateková vyniká a koľko titulov jej predpovedá expert?