Obhajkyňa titulu padla už v prvom kole. Pád v rebríčku ju vlastne trocha teší

Emma Raducanuová sa s US Upen lúči v 1. kole.

Obhajkyňa titulu padla už v prvom kole. Pád v rebríčku ju vlastne trocha teší

Emma Raducanuová sa s US Upen lúči v 1. kole. (Autor: REUTERS)
Emma Raducanuová sa s US Upen lúči v 1. kole.
Emma Raducanuová sa s US Upen lúči v 1. kole. (Autor: REUTERS)
Jana Sedláková|31. aug 2022 o 17:05

Obhajkyňa titulu vypadla na US Open v 1. kole s Alizé Cornetovou.

NEW YORK, BRATISLAVA. Môže Emma Raducanuová ešte niekedy vyhrať grandslamový turnaj? "Myslíte, či môže vyhrať ešte niekedy v lotérii?" pýta sa slovenský tréner Vladimír Pláteník, ktorý dostal od mladej Britky ponuku, aby ju trénoval.

Raducanuová sa minulý rok zaradila medzi najväčšie senzácie nie len v tenise, ale aj v športe ako takom. Ako kvalifikantnka skoro bez skúseností s hlavným okruhom vyhrala slávne US Open.

Zo dňa na deň sa z neznámej tínedžerky stala hviezda. Hlavne vo Veľkej Británii, krajine, ktorá hostí najslávnejší grandslamový turnaj Wimbledon, no desaťročia čakala na svoju víťazku niektorého zo štyroch slávnych turnajov, to bol sviatok.

Dlhé čakanie prerušil Andy Murray, ktorý vyhral raz US Open a dvakrát aj Wimbledon. Na ženskú šampiónku turnaja veľkej štvorky sa však čakalo od roku 1977.

Až prišla Emma Raducanuová.

Ale rok, ktorý potom prežila, rozhodne nebol úspešný. Vypadnutia hneď v prvých kolách, iba tri štvrťfinále za celú sezónu a prakticky neustále prehry, pokiaľ sa stretla so súperkami z top 50.

Veľmi dobre na to poukazuje aj fakt, že síce v oficiálnom rebríčku WTA je na 11. mieste a bola aj desiata, ale v rebríčku Race je až na 61. priečke.

Tieto dva rebríčky majú rozdielne metodiky.

Kým v oficiálnom rebríčku má hráčka body na konte 52 týždňov (a teda zatiaľ aj body za US Open 2021), do Race sa počítajú iba tie, ktoré nadobudla za daný kalendárny rok. Podľa rebríčka Race hráčky postupujú na Turnaj majsteriek.

Dokonalý úspech sa zmenil na ukážku toho, aké nevyrovnané výkony v súčasnosti ponúka ženský tenis.

Rýchly koniec na US Open

Na Wimbledone 2021 sa ako 338. hráčka sveta s voľnou kartou dostala do osemfinále. Zdolala dve členky top 50. Potom bola vo štvrťfinále turnaja ITF 100K v Landisville a vo finále podujatia WTA 125K v Chicagu.

Zdalo sa, že jej hviezda ide pomaly nahor, no do toho absolútne senzačne vyhrala US Open. A tam akoby niekto uťal sekerou presne do miesta jej úspechu.

VIDEO: Emma Raducanuová a jej prehra v 1. kole US Open 2022

Potom už bola za rok len trikrát vo štvrťfinále. Kluž, Stuttgart a Washington. To sú tri miesta, kde sa od svojho víťazstva na US Open ešte dostala do štvrťfinále.

S jedinou výnimkou (2. kolo vo Washingtone proti Camile Osoriovej, pozn.) ani raz nezdolala na ceste doň členku top 100.

Ďalej ako do štvrťfinále sa nepozrela ani raz.

A celú sezónu teraz podčiarkla na US Open. Vypadla hneď v prvom kole.

Je pravdou, že dostala veľmi nepríjemnú súperku, skúsenú Alizé Cornetovú, ktorej iba tesne ušla pozícia nasadenej. Na Wimbledone táto istá hráčka ukončila 37-zápasovú víťaznú sériu svetovej jednotky Igy Swiatekovej.

Cornetová - Raducanuová: 6:3, 6:3.

Nevadí jej prepad v rebríčku

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Obhajkyňa titulu padla už v prvom kole. Pád v rebríčku ju vlastne trocha teší