O Benčičovej vedel málokto. Na Slovensku hrajú tenisti extraligu takmer zadarmo

Tenistky Slovana Bratislava po triumfe v extralige v roku 2020 aj s Belindou Benčičovou.

O Benčičovej vedel málokto. Na Slovensku hrajú tenisti extraligu takmer zadarmo

Tenistky Slovana Bratislava po triumfe v extralige v roku 2020 aj s Belindou Benčičovou. (Autor: TASR)
Tenistky Slovana Bratislava po triumfe v extralige v roku 2020 aj s Belindou Benčičovou.
Tenistky Slovana Bratislava po triumfe v extralige v roku 2020 aj s Belindou Benčičovou. (Autor: TASR)
Jana Sedláková|16. aug 2022 o 08:00

Ako vyzerá tenisová extraliga na Slovensku?

BRATISLAVA. Slabé finančné ohodnotenie a nízky divácky záujem. Kým hokejová, basketbalová či volejbalová extraliga sú na Slovensku dobre známe, o tenisovej mnoho športových fanúšikov netuší.

A to v nej v nedávnej minulosti súťažila aj dnes už olympijská víťazka Belinda Benčičová. Vidieť pritom hráčku tohto kalibru hrať zápas na Slovensku v klube niekde medzi panelákmi nie je časté. Tenisová extraliga prináša do výsostne individuálneho športu tímovosť.

Hoci na rozdiel od extralíg v iných športoch sa hrá iba jeden týždeň.

„Extraligu som mala vždy rada. Je to tímová súťaž, nehráte teda len sama za seba, ale za celý tím, čo malo pre mňa vždy väčšie čaro,“ približuje slovenská tenistka Chantal Škamlová, ktorá už síce ukončila kariéru, ale aj v tejto sezóne sa predstavila v súťaži za klub TC Empire Trnava.

„Stále sa snažím udržiavať z fyzickej stránky a robiť pre to, aby som vyhrala, maximum. Vo dvojhre je pre mňa však už veľmi ťažké držať krok s dievčatami ktoré trénujú každý deň,“ priznala. Stále však vie byť platnou posilou vo štvorhre, na ktorú sa v posledných rokoch aj viac špecializovala.

Hrajú aj najlepší Slováci

Tento rok napríklad Trnave pomohla k trom víťazstvám vo štvorhre. Po boku Ukrajinky Katariny Zavackej porazili napríklad v súboji proti tímu Poprad-Tatry Kristínu Kučovú so Sárou Suchánkovou. Vyhrala aj jeden zápas vo dvojhre, bolo to však proti dorastenke Nitry Michaele Gedayovej.

Ako funguje slovenská tenisová extraliga?

  • Osem klubov hrá po tri kolá. Súťaž sa koná počas jedného týždňa.
  • Vždy sa hrá v klube jedného z účastníkov, rozhodne o tom žreb.
  • V jednom stretnutí sa odohrá päť dvojhier a dve štvorhry.
  • Na začiatku sa vyžrebuje pavúk, kto bude s kým hrať v prvom kole. Porazené tímy potom ďalej hrajú dve kolá o 5. až 8. miesto, víťazné kluby postupujú do semifinále a následne buď do finále alebo do boja o 3. miesto.
  • Do súťaže sa môžu zapojiť aj hráči zo zahraničia, ak sa dohodnú s klubmi.
  • Jeden hráč môže počas sezóny hrať aj vo viacerých ligových súťažiach vo svete.

V predchádzajúcich dvoch ročníkoch sa za Slovan Bratislava dostala do hry aj bývalá svetová štvorka Belinda Benčičová, podobné mená sa však na Slovensku bežne nevyskytujú.

Benčičová je špecifický prípad. Plynule hovorí po slovensky, často sa zdržuje v Bratislave, kde aj trénuje na kurtoch Slovana Bratislava a jej rodina pochádza zo Slovenska. Dokonca mala v Bratislave po olympijskom triumfe v Tokiu tlačovú konferenciu.

V slovenskej lige jednoznačne prevažujú domáci tenisti. Často však aj tí najlepší. Za klub TK Slavia STU Bratislava nastúpil aj najlepší národný singlista Alex Molčan. Za Poprad-Tatry zas hrala Kristína Kučová, toho času najlepšia Slovenka. Ide o hráčov elitnej svetovej stovky.

Najlepšie svetové súťaže lákajú aj veľké tenisové mená. V nemeckej Bundeslige, ktorá patrí k najkvalitnejším, sa napríklad objavili grandslamoví víťazi Dominic Thiem a Jelena Ostapenková.

V susednom Česku sa hrá formátom spojenej súťaže žien a mužov. Tiež v nej súťažia väčšinou Česi, ale aj viacero Slovákov, ako napríklad Viktória Kužmová, Lukáš Lacko, Igor Zelenay či Jozef Kovalík.

V Nemecku ľudia žijú extraligou

Kapitánka žien bratislavského Slovana Radka Zrubáková vysvetľuje, že Česko má o niečo vyššiu kvalitu súťaže. „Majú celkovo širšiu kvalitu medzi ženami a mužmi. Ak aj nehrá prvých desať hráčok, stále to má vysokú úroveň. U nás je špička užšia, ak nehrá prvých päť žien, je to cítiť,“ hovorí.

Kapitán tímu Poprad-Tatry Peter Simčák hodnotí kvalitu zápasov pozitívne. „Tie zápasy sú na vysokej úrovni, hrali sme semifinále, kde hral 170. hráč z Poľska (23-ročný Kacper Zuk pozn. red.), ktorý môže byť o rok aj v top 20. Naši tenisti dokážu podávať v Davis Cupe svetové výkony. Potrebujú možno trochu šťastia, sú schopní sa presadiť,“ hovorí.

Belinda Benčičová počas extraligového zápasu.
Belinda Benčičová počas extraligového zápasu. (Autor: TASR)

Pre športových fanúšikov ponúka extraliga možnosť, ako vidieť doma atraktívne tenisové zápasy naživo. Napriek tomu je divácky záujem o súťaž minimálny.

„V Nemecku ľudia žijú extraligou. Je to inak propagované, sú na to upútavky a billboardy. Veľa ľudí by tu možno aj chcelo vidieť Belindu Benčičovú či Alexa Molčana. Ale netušia, kedy a kde hrajú. Často sa mi stáva, že mi niekto spätne povie, že keby vedel, že sa také niečo koná, prišiel by,“ hovorí hráčka majstrovského Slovana Bratislava Michaela Hončová.

Hončová hrala ligu v Nemecku, Taliansku či Francúzsku. Práve nemecká a francúzska liga patria podľa nej medzi absolútnu špičku, čo sa týka kvality hráčov a odmien.

Odmeny v zahraničí vs. na Slovensku

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»O Benčičovej vedel málokto. Na Slovensku hrajú tenisti extraligu takmer zadarmo