Dopoval slovenský tenista? Mohol byť aj obeťou podvodu, vraví odborník

Andrej Martin.
Andrej Martin. (Zdroj: TASR/AP, Autor: TASR)
Jana Sedláková|9. aug 2022 o 16:35

Andrej Martin mal pozitívny dopingový nález.

BRATISLAVA. Pred 17 rokmi to mala byť historická šanca slovenského tenisu na triumf v Davisovom pohári. Slováci sa chystali v Bratislave vo finále vyzvať Chorvátsko s Ivanom Ljubičičom, Mariom Ančičom.

V zostave s vtedy devätnástym hráčom sveta Dominikom Hrbatým a členom top 60 Karolom Beckom mali veľkú šancu získať slávnu šalátovú misu. Hrbatý i Beck predvádzali v tom roku výborné výkony a každý z nich na ceste do finále prehral iba jeden zápas. Beckovi sa skvele darilo aj vo štvorhre po boku Michala Mertiňáka.

Tesne pred zápasom však prišiel šok. Objavila sa informácia, že Karol Beck na zápas nenastúpi. Jeho meno sa ešte objavilo na žrebe v nominácii kapitána Miloslava Mečířa na obe dvojhry. Ráno v deň zápasu už bolo všetko inak. Oficiálne znenie Beckovej neúčasti bolo zranenie kolena. Medzi novinármi sa však povrávalo, že by mohlo ísť o dopingový prehrešok.

Duel sa odohral v decembri 2005 a informáciu o dopingu potvrdil Slovenský tenisový zväz až koncom januára 2006. O celej kaze písala Pravda už v decembri, nik však vtedy informácie oficiálne nepotvrdil.

Problémom bola prítomnosť zakázaného klenbuterolu. Beck dodnes tvrdí, že nevie, ako sa látka do jeho tela dostala. "To, že som bol pozitívne testovaný, bol pre mňa obrovský šok. Dovtedy som ani nevedel, čo to je klenbuterol," hovoril aj po rokoch v rozhovore pre TABLET.TV.

Ďalší Slovák s dopingom

Napriek jeho odôvodneniam dostal trest zákazu činnosti na dva roky. Po odpykaní trestu sa vrátil na kurty, už nikdy sa však nedostal ani do top 50. Slovensko v spomínanom finále prehralo s Chorvátom 2:3.


Teraz sa problém s dopingom dotkol iného slovenského reprezentanta.

Skoro sedemnásť rokov od kauzy Karola Becka neprešla dopingovou kontrolou bývalá slovenská jednotka Andrej Martin. Problémom bola jeho júnová vzorka z domáceho bratislavského challengeru.

Našla sa v nej zakázaná látka SARM S-22. Podľa Martina a agentúry, ktorá ho zastupuje, sa vo vzorke našlo iba nepatrné množstvo tejto látky.

V článku sa dozviete

  • Aký má SARM S-22 vplyv na športovca
  • Prečo je málo pravdepodobné, že by túto látku cielene bral tenista
  • Ako mohol Martin dopovať omylom
  • Aký kuriózny doplnok výživy spôsobil doping českej tenistke
  • Ako prebieha proces po pozitívnej vzorke

"Moji rodičia ma od malička viedli k tomu, aby som sa v športe, ale aj v živote riadil pravidlami fair play. Vždy som tak robil a ako človeka, ktorý odsudzuje podvádzanie a nečestné konanie, ma poznajú aj moji blízki a priatelia," reagoval v tlačovej správe Andrej Martin.

Tenistovi by látka nepomohla

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Dopoval slovenský tenista? Mohol byť aj obeťou podvodu, vraví odborník