26.06.2021 | Osemfinále
26.06.2021 | Osemfinále
2 - 1 pp
(0:0, 2:1)

Rakúšania ukončili sériu Talianov, do štvrťfinále však postúpil favorit

Federico Chiesa dáva gól v zápase Taliansko - Rakúsko na EURO 2020.
Federico Chiesa dáva gól v zápase Taliansko - Rakúsko na EURO 2020. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|26. jún 2021 o 23:35 (aktualizované 27. jún 2021 o 00:37)

Taliansko dnes zdolalo Rakúsko v osemfinále ME vo futbale (EURO 2020 / 2021), pozrite si priebeh a konečný výsledok.

Taliansko - Rakúsko 2:1 po predĺžení (0:0)

Góly: 95. Chiesa, 105. Pessina - 114. Kalajdžič

Rozhodovali: Taylor - Beswick, Nunn (všetci Angl.)

ŽK: Di Lorenzo, Barella - Arnautovič, Hinteregger, Dragovič

Taliansko: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Acerbi, Spinazzola – Barella (67. Pessina), Jorginho, Verratti (67. Locatelli) – Berardi (84. Chiesa), Immobile (84. Belotti), Insigne (108. Cristante)

Rakúsko: Bachmann – Lainer (114. Ilsanker), Dragovič, Hinteregger, Alaba – Schlager (106. Gregoritsch), Grillitsch (106. Schaub) – Laimer, Sabitzer, Baumgartner (90. Schöpf) – Arnautovič (97. Kalajdžič)

LONDÝN. Taliansko dnes zdolalo Rakúsko 2:1 po predĺžení v osemfinálovom zápase na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Prvýkrát na prebiehajúcom šampionáte muselo o postupujúcom rozhodnúť predĺženie. Taliansky tréner Roberto Mancini mal šťastnú ruku pri striedaniach, keďže po príchode na ihrisko skórovali Federico Chiesa a Matteo Pessina. 

V druhej časti predĺženia prišli Taliani o sériu bez inkasovaného gólu, ktorá trvala dlhočizných 1169 minút. Po rohovom kope skóroval striedajúci Saša Kalajdžič, ale už len zmiernil prehru rakúskeho tímu. 

Štatistiky zápasu Taliansko - Rakúsko na EURO 2020.
Štatistiky zápasu Taliansko - Rakúsko na EURO 2020. (Autor: Sofascore)

Touto šnúrou bez inkasovania vytvorili Taliani rekord medzištátneho futbalu. Navyše, neprehrali už 31 zápasov za sebou, 26-krát zvíťazili a päťkrát remizovali.

Vo štvrťfinále, ktoré je na programe v piatok 2. júla o 21.00 h v Mníchove, narazia Taliani na víťaza duelu Belgicko - Portugalsko (nedeľa 27. júna o 21.00).

Priebeh zápasu Taliansko - Rakúsko na ME vo futbale

I. polčas

Zápas bol od úvodu vyrovnaný, Rakúšania hrali odvážne, ale súper im nedal veľa priestoru. Prvá kolmica Barellu poslala do úniku Immobileho, ale taliansky útočník na loptu nedočiahol.

V 11. minúte sa do ešte lepšej pozície dostal Spinazzola, ale z ľavej strany namieril tesne vedľa. To už Taliani preberali taktovku zápasu do rúk. V 18. minúte ich mohol poslať do vedenia Barella, jeho strelu však Bachmann nohami vyrazil.

Najväčšiu šancu prvého polčasu mal Immobile, ktorý v 32. minúte strelou zo strednej vzdialenosti trafil konštrukciu bránky. 

II. polčas

V druhom polčase mali prvú šancu zverenci Franca Fodu. Alaba kopol priamy kop z dobrej pozície z hranice šestnástky, ale okrem múru prekopol aj bránku.

Odpor Rakúšanov voči Talianom bol stále silný, v defenzíve stíhali vypĺňať priestory a favorit trpezlivo čakal na šancu. V 65. minúte ho šokoval Arnautovič, ktorý prekonal Donnarummu hlavou, VAR však odhalil tesný ofsajd Rakúšana.

Neuznaný gól Marka Arnautoviča v zápase Taliansko - Rakúsko na EURO 2020.
Neuznaný gól Marka Arnautoviča v zápase Taliansko - Rakúsko na EURO 2020. (Autor: TASR/AP)

Mancini zareagoval stiahnutím Verratiho a Barellu, na trávnik prišli čerství Pessina a Locatelli. Ani to však favoritovi nepomohlo prekonať húževnatý odpor Rakúska a Mancini sa potom odhodlal k ďalšiemu dvojnásobnému striedaniu.

Ani Chiesa s Belottim však vytúžený gól pre Taliansko nepriniesli.

Predĺženie

V predĺžení ako prvý vystrelil na bránku Chiesa, Bachmann jeho strelu vykryl.

O pár sekúnd neskôr si ten istý hráč výborne spracoval loptu v šestnástke a ľavačkou dal vedúci gól. Bachmann potom bravúrne zlikvidoval priamy kop Insigneho, no o pár sekúnd neskôr ho Pessina prekonal po druhý raz.

Na začiatku druhej časti predĺženia mohol znížiť Schaub, ale Donnarumma skvele zasiahol. Rakúšania potom mali ďalšiu šancu, ale zlyhal aj Sabitzer.

Skóre uzavrela presná hlavička Kalajdžiča po rohovom kope zahranom na prednú žrď, viac už rakúski futbalisti nestihli.

Hlasy po zápase:

/zdroj dpa/:

Roberto Mancini, tréner Talianska: "Víťazstvo sme si zaslúžili, aj keď sa nerodilo ľahko a súper bol húževnatý. Vyhrali sme vďaka hráčom, ktorý prišli na ihrisko neskôr, ale mali správnu mentalitu."

Saša Kalajdžič, autor jediného gólu Rakúska: "Nie je to len najkrutejší večer mojej kariéry, je to jeden z najkrutejších večerov v rakúskej futbalovej histórii. Taliansko si víťazstvo nezaslúžilo, boli sme mu vyrovnaný súper."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Rakúšania ukončili sériu Talianov, do štvrťfinále však postúpil favorit