Tajomník FK Vysoké Tatry verí v postup

Milan Šefc. Tajomník FK Vysoké Tatry.
Milan Šefc. Tajomník FK Vysoké Tatry. (Autor: mdc)
Sportnet|6. mar 2012 o 00:00

Štvrtoligové mužstvo seniorov FK Vysoké Tatry v súčasnom období naplno zarezáva v zimnej príprave, ktorá prebieha v domácich podmienkach.

V nej hráči plným priehrštím naberajú potrebné množstvo fyzických a psychických síl do náročnej jarnej odvety.

VYSOKÉ TATRY. Po minuloročnom nešťastnom zostupe Vysokotatranci v novej konkurencii tímov výkonnostne a výsledkovo vôbec nezaostali za očakávaním, čím potvrdili, že s návratom do najvyššej regionálnej súťaže to myslia určite veľmi vážne. Veľký podiel na súčasnom úspešnom účinkovaním majú nielen hráči pod vedením skúseného trénera Ladislava Lipnického, ale taktiež kompaktný realizačný tím s tajomníkom FK Vysoké Tatry Milanom Šefcom.

V nasledujúcom rozhovore sme túto dôležitú osobu vo vysokotatranskom futbale oslovili a spoločne s ňou sa pozreli nielen na terajšiu situáciu v zimnej prestávke, ale aj na účinkovanie mužstva po vypadnutí z najvyššej regionálnej ligy v minulom roku.

V súčasnosti je v prevažnej väčšine klubov stredobodom pozornosti zimná príprava. Môžete byť s jej doterajším vývojom vo vašom klube doposiaľ maximálne spokojní?

“Čo sa týka zimnej prípravy, tá prebieha štandardným systémom. Tréner s hráčskym kolektívom neúnavne robia všetko pre to, aby načerpali dostatok síl do odvety, ktorá pre nás určite nebude ľahká. V prípravnom období nás navyše zaskočili poveternostné podmienky, kvôli ktorým sme neabsolvovali plánované sústredenie. Vzhľadom na to sme museli vymyslieť iný plán tréningového procesu a všetko sa tak na poslednú chvíľu zmenilo. Momentálne využívame terény a hracie plochy v okolitých mestách na zohranie prípravných zápasov, ktoré nám však tiež komplikovalo počasie. Na druhej strane ma však mrzí maródka v tíme, ktorá vyplynula či už z bežných chorôb, alebo zranení vyplývajúcich z prípravných zápasov. Z toho možno usúdiť, že v priemere 70 percent hráčov v zimnej príprave doposiaľ trénuje na plných sto percent.”

Po vlaňajšom zostupe Vysokých Tatier z najvyššej regionálnej ligy sa museli seniori preorientovať na účinkovanie medzi nie až tak elitnými celkami, na aké boli dlhodobo zvyknutí v najvyššej súťaži. Ste presvedčený, že aklimatizácia medzi kolektívami IV. ligy nebola náročnou úlohou?

“Nepochybujem o tom, že aklimatizácia v tejto nižšej súťaži bola pre nás podstatne náročná. Vo veľkej miere sa to prejavilo na prvopočiatočných výsledkoch, ktoré nám dostatok radosti nepriniesli. Postupom času sme však hráčsky káder doplnili o niekoľko silnejších individualít, čo sa zákonite prejavilo aj na lepšom účinkovaní a stúpajúcej forme. Popritom mužstvo pochopilo celkový význam IV. ligy a presvedčilo sa, že v porovnaní s III. ligou má viacero rozdielov. Dôležitou úlohou bola špeciálna príprava na každé stretnutie, čo napokon prinieslo želateľné ovocie v podobe skvelých výsledkov až do samého záveru jesennej časti, kde sme prevažne stále udávali v dueloch tempo hry.”

Činnosť a existencia každého klubu je vo veľkej miere vždy závislá od dostatku finančných prostriedkov a vytvorení kvalitného klubového zázemia. Darí sa vám udržiavať podľa vás futbal vo Vysokých Tatrách v pozícii, ktorá zaručuje ďalšie napredovanie a istotu pre nastávajúce obdobie?

“Futbalový realizačný tím v našom klube funguje v neustálom režime. Po niekoľkých dňoch sa všetci členovia výboru spoločne stretávajú a hodnotia celkový chod a účinkovanie našich mužstiev v súťažiach. Na záver každého roka tiež vyhodnocujeme a bilancujeme hospodársku činnosť a pripravujeme rozpočet na ďalší rok. Popritom vynakladáme mnoho času a úsilia na hľadanie rôznych sponzorov, s ktorými sa snažíme nadobudnúť účinnú spoluprácu. Stále prijmeme akúkoľvek pomoc, či už materiálnou, alebo finančnou formou, vďaka čomu jednoduchšie vykryjeme náš rozpočet pre všetky činnosti v tomto kolektívnom športe. Môžem otvorene povedať, že v súčasnosti sa nám darí zabezpečiť chod klubu na takej úrovni, ktorá spĺňa v tejto súťaži slušné kritériá. Myslím si, že v prípade opätovného postupu do najvyššej regionálnej ligy máme vykrytých dostatok financií na to, aby sme mohli s pokojnou mysľou a bez väčších problémov reprezentovať Vysoké Tatry vo vyššej súťaži.”

Jesenná časť akoby predznamenala, že s návratom do najvyššej regionálnej ligy to myslíte dozaista vážne už v tejto sezóne. Súhlasíte s týmto názorom?

“V prvom rade musím poznamenať, že zostup vo vlaňajšej sezóne bol pre nás príliš nešťastný. V súťaži bolo oveľa viac slabších mužstiev, no napokon sa povestný  'Čierny Peter' ušiel nám, keďže sme vypadli iba o jediný bod. Veľkú rolu navyše zohrala aj psychika hráčov, ktorým sa nedarilo popasovať s prevládajúcimi zostupovými nástrahami. Napriek tomuto vypadnutiu sa však nielen výbor, ale i všetci hráči hneď na začiatku sezóny zomkli a ich vytýčeným cieľom je dosiahnutie postupovej priečky a opätovný návrat do najvyššej regionálnej ligy. Hráčov som ale upozorňoval, že v prvom rade si musia úspešne poradiť s jesennou časťou a až potom sa uvidí, aké budú ich postupové šance. Treba si uvedomiť, že v tejto súťaži sa nachádza veľmi vyrovnané kvarteto tímov, ktoré by naozaj v pohode mohlo účinkovať vo vyššej súťaži. Čo sa týka nás, pred náročnou jarnou odvetou sme, samozrejme, prispôsobili káder a podmienky tomu, aby sa nám podarilo opätovne vrátiť do súťaže, do ktorej určite patríme.”

Zimná príprava prináša v mužstvách vždy aj zmeny a pohyb hráčov. Došlo k výmene jednotlivcov aj vo vašom kolektíve?

“Pohyb hráčov v tíme sa nevyhol ani nám. Z mužstva odišli Matvej, Kubanka a Kľučiar. Do kádra, naopak, pribudol Dulovič, ktorý sa vrátil z hosťovania z Popradu a z Lokomotívy Košice nás posilnil Harčár. Z hosťovania v Kežmarku sa taktiež vrátil Ďurán a sme veľmi radi, že prijal ponuku znova hrať za Vysoké Tatry. Čo sa týka ešte ďalších dvoch hráčov z vyšších súťaží, s ktorými sme momentálne v rokovaní, tých si vo väčšej miere vytypoval náš tréner Lipnický, pretože by ich iste veľmi rád videl práve vo svojom kádri. K maximálnej spokojnosti by nás potešilo, keby sa nám čím skôr podarilo doplniť post ešte o jedného chýbajúceho brankára, pretože do blížiaceho sa 1. kola v jarnej časti chceme mať v každom prípade už stabilizovaný káder.”

Terajšia súťaž sa vyznačuje medzi mužstvami nesmiernou rivalitou a vyrovnanosťou. Považujete to za pozitívum, alebo náročnejšiu úlohu, ktorá bude sprevádzať v jarnej odvete aj vaše mužstvo?

“V každom prípade je herná vyrovnanosť tímov pozitívnym faktorom. V súťaži navyše účinkujú aj mužstvá, ktoré majú skúsenosti z vyšších líg. V prípade postupu akéhokoľvek z elitných tímov si hráči z nich dozaista uvedomia, že ich úspech sa nerodil vôbec ľahko. Veľký podiel na tom bude mať aj tréningový proces a samotná príprava na stretnutia. Môžem preto usúdiť, že táto rivalita mužstiev je pre nás bonusom. Nepochybujem navyše ani o tom, že ak by sa práve nám podaril návrat do najvyššej ligy v regióne, etablovanie v nej bude pre nás ľahšie.”

Ste presvedčený, že kvalita vášho seniorského mužstva spĺňa všetky požiadavky a kritériá, alebo by ste v ňom predsa len privítali ešte nejaké novinky k úspešnejšiemu napredovaniu?

“Čo sa týka mužstva, môžem otvorene povedať, že s individuálnymi výkonmi niektorých hráčov som momentálne veľmi spokojný. Dovolím si pritom tvrdiť, že taký kvalitný káder, akým disponujeme v súčasnosti, sme snáď ešte ani nemali. Každý z hráčov je taktiež veľmi zodpovedný a pre vysokotatranský futbal sa v čo najväčšej miere snaží vynaložiť maximum práce. Výsledkom toho boli vynikajúce a oku lahodiace výkony v niekoľkých meraniach síl, ktoré urobili radosť aj samotným priaznivcom. Vďaka tomu si niektorí hráči získali veľké sympatie, čo bolo výrazne cítiť na čoraz väčších návštevách na majstrovských dueloch. Osobne by som si preto prial, aby sa nám aj v jarnej odvete podarilo pokračovať v nastúpenom trende a výkony mužstva mali stúpajúcu tendenciu, ktorá bude priťahovať na zápasy ešte väčší počet priaznivcov, ako to bolo doposiaľ.”

Je podľa vás futbal vo Vysokých Tatrách v konkurencii iných športov a spoločenských záujmov medzi verejnosťou stále jednou z hlavných priorít?

“Nepochybujem o tom, že futbal vo Vysokých Tatrách má vytvorenú dlhoročnú tradíciu. Tento šport má podľa mňa dôležitý význam, lebo začínajúci futbalisti v ňom dokážu získať množstvo veľmi potrebných športových činiteľov, ako sú napr. rýchlosť, výbušnosť, obratnosť, dôraz a iné. V prípade toho, ak by sa v budúcnosti predsa len rozhodli pre iný druh športu, nepochybujem o tom, že vďaka futbalovým tréningovým podmienkam môže byť ich športové napredovanie jednoduchšie. Napriek tomu, že v našom meste sme v súčasnosti najmasovejší, určite by som si veľmi prial, keby sa aj ostatné, hlavne zimné športy, naďalej rozrastali a čím viac napredovali, pretože podmienky pre rozvoj majú určite veľmi kvalitné. Treba však poznamenať, že v súčasnosti nám veľkú radosť robia naši lyžiari a sánkari, ktorých výborné výsledky na rôznych podujatiach nám všetkým robia iba veľkú radosť. Vzhľadom na to by ma zároveň aj potešilo, keby sa tieto zimné športy stali taktiež prioritou a podobne ako v iných krajinách boli jednými z najmasovejších. Treba však dodať, že aj keď niekedy môže prísť k obdobiu, keď dôjde k úpadku niektorého zo športov, postupom času sa karta predsa len zase obráti a úspechy budú znova na dosah.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Tajomník FK Vysoké Tatry verí v postup