15.07.2021 13:50
18. Etapa
Pau > Luz Ardiden
130km
sport-ground-additional-data
hornatý
Tadej Pogačar
UAE Team Emirates

Prvý dres z troch má Pogačar istý. Je to pre mňa ako hra, vraví

Tadej Pogačar si po 18. etape na Tour de France 2021 obliekol žltý, biely aj bodkovaný dres.
Tadej Pogačar si po 18. etape na Tour de France 2021 obliekol žltý, biely aj bodkovaný dres. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|15. júl 2021 o 18:30

Slovinec súperom uchmatol bodkovaný dres.

BRATISLAVA. Viacerí pretekári sa v horských etapách snažili chodiť do únikov, aby bojovali v stúpaniach o body do súťaže o najlepšieho vrchára.

V poslednom týždni sa boj sústredil na trojicu – Wout Poels, Michael Woods a Nairo Quinatana. Ani jeden z nich si nedokázal získať výrazný náskok. O body ich často pripravil niekto iný z úniku.

Pred poslednou horskou etapou bolo poradie stále vyrovnané a bodkovaný dres mohol získať ktokoľvek z tejto trojice. Poels s Woodsom sa naťahovali už na prvom stúpaní etapy Col du Tourmalet. 

Všetka ich snaha však vyšla nadarmo. Dvomi etapovými víťazstvami po sebe ich hravo preskočil najlepší cyklista tohtoročnej Tour Tadej Pogačar.

V cieli totiž po oba dni získal 40 bodov. To je takmer toľko, koľko Poels získal za všetky predchádzajúce etapy. 

Vedie tri súťaže

Dvadsaťdvaročný Slovinec berie na Tour útokom všetko, čo môže. Vedie celkové poradie (žltý dres), poradie cyklistov do 25 rokov (biely dres) aj poradie vrchárov (bodkovaný dres).

Súťaž vrchárov už má vlastne vo vrecku. Pred Poelsom vedie o 19 bodov a do konca Tour sú k dispozícii už len 2 body.

Všetky tri dresy vyhral navlas rovnako aj vlani. Obhajobou ukazuje, akú veľkú prevahu nad súpermi má.

Vo štvrtok s prehľadom zvládol aj poslednú horskú etapu. V závere pri stúpaní do lyžairskeho strediska Luz Ardiden (1715 m) na jeho nástupy dokázali zareagovať len Jonas Vingegaard a Richard Carapaz.

V závere im však dokázal ujsť. Prejazd cieľom si naplno vychutnával s roztiahnutými rukami, kým za jeho chrbátom šprintovali Vingegaard a Carapaz.

„Je to neuveriteľné. Cítil som sa dobre, je to šialené. Odkedy som sa pustil do cyklistiky, je to mňa ako hra a baví ma to stále,“ vravel pre Eurosport. 

Má 50-percentnú istotu

V celkovom poradí má pred druhým Dánom Vingegaardom náskok 5 minút a 45 sekúnd. 

"Nakoľko som si istý, že Tour vyhrám? Tak na 50 percent. Stále máme pred sebou ešte tri dni. Ale vyzerá to nádejne," hodnotil svoje šance. 

V bodkovanom drese pre najlepšieho vrchára Tour.
V bodkovanom drese pre najlepšieho vrchára Tour. (Autor: TASR/AP)

Zatiaľ mu na Tour uniká len zelený dres pre lídra bodovacej súťaže. Aj tam je pritom na veľmi dobrom 6. mieste. Zelený dres zatiaľ úspešne drží šprintér Mark Cavendish.

Pre Pogačara to bolo už jedenáste víťazstvo v tejto sezóne. Je to najviac spomedzi všetkých cyklistov. Pritom tradične najviac mávajú šprintéri, nie vrchári. Slovinec je výnimkou. 

Expert Eurosportu Bradley Wiggins po etape poukázal na to, že podľa neho viacerí lídri nie sú tak dobre pripravení a proti Pogačarovi skúšajú rovnakú taktiku. Nepriniesli nič nové. Navyše v tíme Ineos viacerí jazdci nemajú dobrú výkonnosť, pritom športoví riaditelia sa na tom dokonca smejú. 

Cavendish môže prekonať legendu

V piatok je na Tour rovinatá etapa, v ktorej by o víťazovi mal rozhodnúť šprint. Mark Cavendish bude útočiť na 35. víťaznú etapu na Tour, čím by prekonal rekord Eddyho Merckxa. Momentálne majú obaja po 34. víťazstiev.

Posledné posuny v celkovom poradí môže priniesť sobotňajšia časovka v Bordeaux. Vlani práve v časovke sa dostal Pogačar pred Primoža Rogliča. Teraz však vedie s takmer
6-minútovým náskokom. Je takmer nemožné, aby ho v nej stratil.

"Nikdy neviete. Už sa stalo, že pretekár stratil aj 6 minút, keď mal zlý deň. Urobím však maximum," dodal Slovinec.

V nedeľu cyklistov čaká posledná etapa s cieľom na Chámps Elyssées.

Tour de France

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Prvý dres z troch má Pogačar istý. Je to pre mňa ako hra, vraví