Hokejový zväz rozhodol: Hráči z KHL môžu reprezentovať Slovensko, ale na MS hrať nebudú

Tréner Craig Ramsay a jeho asistenti Ján Pardavý a Róbert Petrovický na striedačke v prípravnom zápase Slovensko - Švajčiarsko.
Tréner Craig Ramsay a jeho asistenti Ján Pardavý a Róbert Petrovický na striedačke v prípravnom zápase Slovensko - Švajčiarsko. (Autor: TASR)
Sportnet|12. apr 2024 o 13:21

Od začiatku ruskej agresie na Ukrajine hráči z KHL ešte za Slovensko nehrali.

HUMENNÉ. Hráči pôsobiaci v ruskej KHL nebudú súčasťou slovenskej reprezentácie na MS v hokeji 2024 v Česku.

Slovenský zväz ľadového hokeja o tom informoval pred druhým prípravným zápasom Slovenska proti Švajčiarsku v Humennom.

K veci vydal zväz oficiálne stanovisko v nasledovnom znení:

"Výkonný výbor SZĽH sa na tohtotýždňovom zasadnutí zaoberal aj témou účasti hráčov z KHL v národnom tíme na nadchádzajúcich majstrovstvách sveta. Členovia VV konštatovali, že každý hokejista, ktorý vlastní slovenský pas a má požadovanú výkonnosť, má právo reprezentovať Slovensko na medzinárodných podujatiach.

Avšak vzhľadom na to, že súčasní slovenskí reprezentanti pôsobiaci v KHL z rôznych dôvodov – či už zdravotných, osobných, rodinných alebo iných, nie sú pred vrcholom sezóny k dispozícii pre potreby národného tímu, pre Výkonný výbor SZĽH a slovenskú reprezentáciu je táto téma pre majstrovstvá sveta 2024 uzavretá. 

Výkonný výbor verí, že trénerom sa podarí zložiť najsilnejší možný tím, ktorý na májových majstrovstvách sveta v Česku bude tešiť fanúšikov svojimi výkonmi, dá zabudnúť na rozdielnosť názorov v spoločnosti a spojí národ tak, ako sa mu to v minulosti viackrát podarilo."

Zatiaľ nik z KHL nehral

Hokejisti, ktorí prišli do KHL po ruskom útoku na Ukrajinu alebo tam pokračovali v kariére, zatiaľ nenastúpili za slovenskú reprezentáciu v žiadnom zápase.

Slováci v KHL v sezóne 2023/24

Brankári: Patrik Rybár (Spartak Moskva), Adam Húska (Nižný Novgorod). Obrancovia: Michal Čajkovský (Spartak Moskva), Martin Gernát (Jaroslavľ), Mislav Rosandič (Togliatti), Christián Jaroš (Čerepovec). Útočníci: Tomáš Jurčo (Omsk), Michal Krištof (Soči), Adam Liška (Čerepovec).

Samuel Buček, ktorý na jeseň 2022 vydržal dva mesiace v Nižnekamsku, figuroval v nominácii na dva zápasy proti Nemecku vo februári tohto roka. Pre zranenie z nej však na poslednú chvíľu vypadol.

Buček sa z Ruska presunul do Třinca a momentálne si už znovu oblieka nitriansky dres a hrá v semifinále play-off Tipos extraligy.

V KHL pôsobilo v aktuálnej sezóne sedem korčuliarov a dvaja brankári. Až na obrancu Martina Gernáta, ktorý si s Lokomotivom Jaroslavľ zahrá vo finále o Gagarinov pohár, sa pre všetkých skončila už dávnejšie.

Minulý rok SZĽH oznámil podobné rozhodnutie o niečo skôr - 27. marca. Zväz vtedy argumentoval pokojom v príprave.

„Posledné týždne sme viedli dlhú debatu s hráčmi z KHL. Vždy radi a s hrdosťou reprezentovali našu krajinu. Majú výkonnosť na to, aby mohli bojovať o účasť v záverečnej nominácii na majstrovstvá sveta.

Počas debát sme dospeli k jednotnému názoru, že pre pokojný priebeh prípravy a stopercentnú koncentráciu nášho tímu na majstrovstvá sveta bude lepšie, ak v tejto sezóne hráčov z KHL z účasti na šampionáte vynecháme,“ uviedol SZĽH v stanovisku.

KHL je ideologický nástroj

Po napadnutí Ukrajiny vojskami Ruskej federácie vo februári 2022 hokejové zväzy Švédska, Fínska, Česka, Lotyšska a Francúzska vylúčili z pôsobenia v reprezentácii hráčov, ktorí podpíšu kontrakt s klubmi KHL.

Dôvodom bolo, že Rusko naďalej využíva KHL ako ideologický nástroj. Po invázii na Ukrajinu napríklad Ruská hokejová federácia prikázala klubom povinne podporovať „špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine“.

Kluby museli distribuovať medzi divákmi v hľadisku propagandistické letáky a plagáty. Okrem toho mali počas zápasov vysielať odkazy na informačných obrazovkách nad ľadovou plochou.

Táto propagácia bola povinná, kluby ju museli dokladovať a fotografie posielať zväzu. Najčastejšie však išlo o plagáty a zobrazovanie symbolu Z na informačnej obrazovke počas zápasov. 

SZĽH k podobnému kroku, ako spomínané hokejové federácie, nepristúpil. Zväz argumentoval tým, že hráči neporušujú medzinárodné dohody ani slovenské zákony a oprel svoj verdikt aj o Olympijskú chartu, podľa ktorej má byť šport nástrojom spájania.

Na protest proti tomuto rozhodnutiu odišiel z výkonného výboru SZĽH Michal Handzuš.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Hokejový zväz rozhodol: Hráči z KHL môžu reprezentovať Slovensko, ale na MS hrať nebudú