Švajčiari vetria finančný zisk

Vojtech Jurkovič|28. apr 2009 o 23:35

Neuveriteľnú raritu 73. majstrovstiev sveta v hokeji by nedopustil amatérsky organizátor cezpoľného behu na vidieku. Na zápasy v klotenskej aréne sa dvakrát denne premelú všetci diváci cestičkou-chodníčkom Schluefweg, širokým štyri-päť metrov. Inej

cesty tam ani von pre fanúšikov niet.

KLOTEN. Na výzvednej ceste v Klotene sa včera objavil aj generálny manažér košickej Steel arény Igor Havrila. Zbiera poznatky pred plánovaným šampionátom na Slovensku v roku 2011.

Okrem výšky vstupného ho organizátori ťažko mohli niečím zaskočiť. Zimáčik posledného finálového súpera Košíc v Skalici má asi štyrikrát lepšiu dostupnosť ako v lese ukrytá hala Schluefweg.

Chodníček

Len zázrakom sa na chodníku do kopčeka ku klotenskej aréne pri jeho pravidelných zápchach peších fanúšikov nič vážnejšie nestalo.

Po svetlicových výjavoch v hľadisku i pästných konfliktoch v zápase Slovenska s Maďarskom sú policajti ostražitejší, ale systémovo sa veľa nezmenilo.

V stánkoch naokolo preťaženej cestičky veselo stíhajú čapovať pivo, piecť klobásy. A handlovať vstupenky.

Oficiálne stojí ich najvyššia kategória 139 frankov, u priekupníkov pol hodinu pred zápasom sa škrtajú ceny na papierových ceduľkách nad ich hlavami na 20 frankov, na slabšie stretnutia sa ich zbavujú aj za dvanásť.

Zabudnutý reglement

Švajčiarov očividne netrápi, že modernosťou štadiónov ich (s výnimkou Slovenska) zatienila celá Európa vrátane ďalekovýchodnej.

Českí funkcionári dodatočne škrípu zubami, ako ich prezident Medzinárodnej hokejovej federácie René Fasel vo finiši výstavby pražskej arény šikanoval za každý detail dlho pred samotnými MS 2004. Doma nechal prísne litery reglementu zabudnuté.

V Berne sa Fasel ukázal na úvodnom zápase, švajčiarska tlač ho nekritizuje. Jej terčom je skôr správanie maďarských fanúšikov a slabšie výkony slovenských hokejistov v prvých dvoch zápasoch.

Už pred šampionátom z klotenskej skupiny hlásili 80 percent vypredaných vstupeniek, čo opticky pripomína hlásenia z bratislavskej Samsung arény, že na zápas Slovana je predaných dvojnásobok vstupeniek, než je hláv v hľadisku.

Bernský rekord

Kapacita štadióna miestnych Flyers sa pre potreby početných postov pre televíznych komentátorov znížila z ligových 7624 miest na 6900. V Berne podobne zo 17 700 na 11 500.

Bernský priemer ligových návštev 16 500 je v Európe už viac rokov neprekonateľný. Aby bol šampionát vo Švajčiarsku ziskový, musí podľa výpočtov organizačného marketingu predať dokopy minimálne 330­tisíc vstupeniek, už teraz sa minulo vyše 260­tisíc.

Vypredané budú nepochybne zápasy domáceho tímu trénera Ralpha Kruegera, ktorý si za svoju robotu od roku 1997 pri národnom tíme vybudoval dôveru i sympatie.

Stretnutie Švajčiarsko - Nemecko malo rekordnú televíznu sledovanosť - 43 percent.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Švajčiari vetria finančný zisk