Superbowl je populárny ako Oscar

Tracy Porter z New Orleans Saints oslavuje víťazstvo v Super Bowle.
Tracy Porter z New Orleans Saints oslavuje víťazstvo v Super Bowle. (Autor: TASR/AP)
Tomáš Prokop|8. feb 2010 o 07:21

Americkí futbalisti klubu New Orleans vyhrali prvýkrát v histórii klubu Superbowl. Ich triumf sledovalo 100 miliónov Američanov.

Agentúrny článok bol nahradený autorským o 18.53

BRATISLAVA. V nedeľu sa v USA zastavil približne na štyri hodiny čas. Viac ako tretina Američanov si sadla pred televízor a 76 000 šťastlivcov aj na štadión tímu Miami Dolphins.

Prvým výkopom začal Superbowl, vyvrcholenie najsledovanejšej športovej súťaže v zámorí, NFL.

Posledná januárová alebo prvá februárová nedeľa je dňom, keď sa v zámorí objednávajú v podnikoch stoly, organizujú večierky, na ktorých všetci budú pozerať futbal. Nie však náš „klasický" futbal alebo soccer, ale americký. Hráči s loptou v tvare šišky viac bežia, ako do nej kopú.

V čase Superbowlu sa v Amerike nehrá žiadna iná profesionálna liga. Sledovanosť americkej športovej udalosti roka sa porovnáva s inauguráciou prezidenta či slávnostným večerom, pri ktorom sa odovzdávajú filmové Oscary. V zámorí ju sleduje okolo 100 miliónov ľudí.

Tento rok sa vo finále 44. ročníka prestížnej ligy stretli Indianapolis Colts a New Orleans Saints. Z výhry sa tešili futbalisti Saints. Zápas nezačali dobre, po prvej štvrtine prehrávali 0:10, vývoj, ale dokázali otočiť 14 bodmi v poslednej štvrtine a vyhrali 31:17.

Sympatie pre New Orleans

Favoritom stretnutia bol Indianapolis, ale Amerika viac drukovala New Orleansu. Dôvodom bolo peklo, ktorým pred viac ako štyrmi rokmi prešli obyvatelia metropoly štátu Lousiana. Hurikán Katrina vtedy zničil takmer celé mesto a aj veľkú časť štadióna Saints, Louisiana Superdome.

brees.jpg

Drew Brees s prestížnou trofejou Vinca Lombardiho pre víťaza NFL

„Pred štyrmi rokmi, keď bolo 85 % mesta pod vodou, si nikto nevedel predstaviť, či sa náš tím ešte vráti do NFL. My sme si však povedali, že to dokážeme. Spoločnou prácou sme sa vrátili a vyhrali Superbowl. Je to ako sen," citovala agentúra AP najužitočnejšieho hráča finále Drewa Breesa.

Najkrajšie momenty zo 44. ročníka Superbowlu

Rozohrávač Saints utvoril rekord finále, keď až 32 z 39 jeho prihrávok bolo úspešných. Predstihol tak „pána dokonalého", ako prezývajú už legendárneho qaterbacka Indianapolisu Peytona Manninga.

Veľká šou

Nezaujatý divák hneď zistí, že finále je moderná vizuálna šou, ktorej futbal je len jeho súčasťou.

Obrovská sledovanosť má vplyv aj na reklamný čas počas štvorhodinového prenosu. Tento rok zaplatili zadávatelia za tridsaťsekundovú reklamu 2,8 milióna amerických dolárov (v minulom roku to boli 3 milióny USD).

Každoročne sa preto dostanú medzi vyvolených len najväčšie a najbohatšie korporácie. Napriek tomu chýbalo pre finančnú krízu medzi smotánkou viacero tradičných značiek.

sm-0209-019c-bowl.rw.jpg

Športová megaakcia priťahuje divákov aj pre polčasovú šou, na ktorej tento rok vystúpili slávna rocková skupina The Who či soulová legenda Stevie Wonder. V minulosti sa fanúšikom predstavili aj The Roling Stones, Paula McCartney či Bruce Springsteen.

New Orleans Saints

Dátum založenia: 1967

Štadión: Louisiana Superdome (72 968 divákov)

Majitelia: Tom Benson, Rita Benson LeBlanc

Generálny manažér: Mickey Loomis

Tréner: Sean Payton

Najväčšie úspechy: Víťaz konferencie NFC (2009), víťaz Super Bowl 2010

Zaujímavosti:

Kicker tímu Tom Dempsey 8. novembra 1970 vytvoril rekord NFL, keď o víťazstve svojho tímu nad Detroitom Lions 19:17 rozhodol 63-yardovým kopom. O 29 rokov neskôr jeho rekord vyrovnal Jason Elam z Denveru Broncos,a le ešte stále ho nikto neprekonal.

V roku 1980 prehrali Saints 14 zápasov v rade. Miestny športový komentátor Bernard Diliberto fanúšikom odporučil nosiť na domáce zápasy cez hlavu papierové vrecko. Fanúšikovia jeho radu počúvli a založili novú tradíciu, ktorú odvtedy využili už priaznivci viacerých tímov, ktorým sa nedarilo.

TASR

The Who počas prestávky Superbowlu 2010

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Superbowl je populárny ako Oscar