Česi nečakane vyradili obhajcov titulu. Kanada je naďalej suverénna

Radosť českých hokejistov po postupe do semifinále MS v hokeji do 20 rokov 2022.
Radosť českých hokejistov po postupe do semifinále MS v hokeji do 20 rokov 2022. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|17. aug 2022 o 20:40 (aktualizované 18. aug 2022 o 10:03)

Česko a Kanada sa stretnú v semifinále.

EDMONTON. Hokejisti Kanady, Švédska a Česka a Fínska postúpili do semifinále MS v hokeji do 20 rokov 2022 v Edmontone.

Domáci reprezentanti zdolali vo štvrťfinále Švajčiarsko 6:3 a v piatom zápase na juniorskom šampionáte si pripísali piate víťazstvo.

V semifinále narazia na Čechov, ktorí vyradili obhajcov titulu Američanov po výsledku 4:2. Druhú semifinálovú dvojicu tvoria Švédi a Fíni.

Kanadu potiahol k triumfu Logan Stankoven, autor dvoch gólov a asistencie. Tyson Foerster si pripísal gól a asistenciu, kapitán Mason McTavish si asistenciou upevnil vedenie v tabuľke produktivity (7+7). Švajčiarom nestačili ani dva presné zásahy Attilia Biascu.

Do semifinále sa prebojovali aj Švédi, ktorí zdolali v Rogers Place Lotyšov až po tuhom boji 2:1. Víťazný gól "troch koruniek" strelil v 50. minúte Emil Andrae.

Lotyši po dvoch tretinách držali nerozhodné skóre, ale záverečná 20-minútovka im nevyšla. Hoci sa ubránili 5-minútovej presilovke súpera, dostali sa z tempa.

"Boli sme v zápase favoriti a tí to majú vždy náročné. Lotyši na nás vybehli, boli plní energie, museli sme sa im v tom vyrovnať, čo sa nám podarilo. Zvíťazili sme a to je jediné, na čom záleží," komentoval postup autor prvého švédskeho gólu Isak Rosén.

O prekvapenie sa postarali Česi, ktorí zdolali víťazov B-skupiny a doteraz suverénnych Američanov 4:2.

Českí reprezentanti sa po nečakanej prehre s Lotyšmi (2:5), ktorá rozhodla o nepostupe Slovákov zo skupiny, dokázali vo štvrťfinále vypnúť k maximálnemu výkonu a po úvodnom zásahu Logana Cooleyho gólmi Jana Myšáka, Petra Hausera a Matyáša Šapovaliva otočili skóre na 3:1.

Carter Mazur síce v presilovke znížil a dal Američanom nádej, no v závere pri power play USA spečatil výsledok do prázdnej bránky Jiří Kulich. Oporou ČR bol brankár Tomáš Suchánek, ktorý predviedol 28 úspešných zákrokov.

"Je to hrozné. Bola to posledná šanca pre hráčov ročníka 2022 niečo dosiahnuť. Hrôza, ako sa to pre nás skončilo," povedal pre oficiálny web MS útočník USA Logan Cooley, trojka tohtoročného draftu.

O prekvapenie sa postarali Česi, ktorí vo štvrťfinále zdolali víťazov B-skupiny a doteraz suverénnych Američanov 4:2.

Českí reprezentanti postúpili medzi najlepšiu štvorku prvýkrát od MS 2018, medailu na juniorskom šampionáte naposledy získali v roku 2005, keď vybojovali bronz.

VIDEO: Radosť Česka po triumfe vo štvrťfinále MS U20

Za postupom vykročili Fíni už v prvej tretine, ktorú vyhrali 3:1. Do streleckej listine sa postupne zapísali Kasper Simontaival, Roni Hirvonen a Roby Järventie.

Najmä prvý gól Fínska bol ozdobou zápasu. Trojica hráčov "rozobrala" nemeckú defenzívu a po akcii na jeden dotyk skóroval spomenutý Simontaival.

VIDEO: Kasper Simontaival a jeho skvelý gól

V druhej tretine Fíni predviedli slabučký výkon, na bránu súpera vystrelili iba dvakrát a Nemcom sa zaslúžene podarilo znížiť na 2:3.

Vyrovnať už však nedokázali a podobne ako Slováci doplatili na vylúčenia. V oslabení inkasovali až štyri góly, a tak nemohli pomýšľať na postup.

Zverenci Ivana Feneša dokonca inkasovali proti Fínom ešte o jeden presilovkový gól viac a aj preto chýbajú vo vyraďovacej časti turnaja.

MS v hokeji do 20 rokov 2022 - štvrťfinále:


Kanada - Švajčiarsko 6:3 (4:2, 1:1, 1:0)

Góly: 2. Foerster (Stankoven, Seeley), 13. Thompson (Seeley, McTavish), 15. Stankoven, 18. Gaucher (Desnoyers, O'Rourke), 25. Cuylle (Zellweger, Foerster), 59. Stankoven (Johnson, Foerster) - 3. Knak (Zanetti, Despont), 20. Biasca (Fahrni, Taibel), 28. Biasca

Fínsko - Nemecko 5:2 (3:1, 0:1, 2:0)

Góly: 4. Simontaival (Järventie, Määttä), 12. Hirvonen (Simontaival, Puutio), 15. Järventie (Heimosalmi, Kemell), 47. Järventie (Helenius, Kapanen), 56. Määttä (Järventie, Kemell) - 13. Rossmy (Rutkowski, Leonhardt), 38. Rossmy (Hänelt, Münzenberger)

Švédsko - Lotyšsko 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)

Góly: 17. Rosén (Lysell, Stakkestad), 50. Andrae (Wallinder, Ljungman) - 39. Ozolinš (Ločmelis, Vilmanis)

USA - Česko 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)

Góly: 13. Cooley (Coronato, Knies), 52. Mazur (Slaggert, Bordeleau) - 18. Myšák (Ticháček, Kulich), 28. Hauser (Ivan, Jiříček), 31. Šapovaliv (Kulich, Hamara), 59. Kulich

Program semifinále MS v hokeji do 20 rokov 2022

piatok 19. augusta

  • 22.00 Kanada - Česko

sobota 20. augusta

  • 02.00 Švédsko - Fínsko

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Česi nečakane vyradili obhajcov titulu. Kanada je naďalej suverénna